به گزارش ایرنا، کاظم جلالی عصر دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ در آیین روز ملی جمهوری اسلامی ایران که با حضور وزیر انرژی و جمعی از مقامات روس، سفیران، دیپلماتها و وابستگان نظامی کشورهای خارجی فعال در مسکو برگزار شد، ضمن گرامیداشت چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی افزود: ایران اسلامی تحت هدایت امام خامنهای و در سایه تلاش، تابآوری و اراده ملت ایران به دستاوردهای فراوانی در حوزههای متنوع همچون اقتصادی، بهداشت و درمان، علمی و فناورانه، آموزش و سواد آموزی، حقوق بشر، امنیت و دفاع، دست یافته است.
پیشرفتهای شگرف ایران پس از انقلاب اسلامی
این دیپلمات کشورمان خاطرنشان کرد: به گواه گزارشهای معتبر بینالمللی، ایران امروز در بسیاری از عرصههای انحصاری قدرت مادی همچون تولیدات صنعتی، نظام فراگیر سلامت، فناوری نانو در محصولات متنوع کشاورزی، نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی، فناوری صلحآمیز هستهای، فناوری فضایی، فعالیت چشمگیر دانشبنیانها به پیشرفتهای شگرفی نائل شده است.
وی در این زمینه، یادآور شد که هم اینک حدود ۱۰هزار شرکت دانش بنیان در ایران در بخشهای مختلف مشغول فعالیت هستند.
سفیر ایران در روسیه در ادامه از مشارکت موثر و فزاینده بانوان ایرانی در نظام آموزشی کشور با تاکید بر موازنه جنسیتی در امر آموزش به عنوان دیگر رهاورد انقلاب اسلامی یاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی نه تنها باعث تغییرات شگرف در داخل ایران شد، بلکه بر تحولات منطقهای و جهانی نیز تاثیر بسزایی داشت.
تلاش ایران برای روابط صلح آمیز مبتنی بر احترام متقابل
جلالی در ادامه گفت: چهل و شش سال پیش در چنین روزی، ملت ایران در یک خیزش مردمی مقابل یک نظام سیاسی استبدادی و طاغوت، پیروز شدند. انقلاب ایران در حالی به موفقیت رسید که بر خلاف دیگر جنبش های مشابه در تاریخ جهان، بر قدرت های بیگانه متکی نبود، بلکه یک حرکت اصیل مردمی بود که به خواست الهی و با راهبری حضرت امام خمینی (ره) نظامی مبتنی بر «مردمسالاری دینی» را برای جامعه ایران بنیان گذارد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران افزون بر چهار دهه، همواره تلاش کرده روابط صلحآمیزی مبتنی بر احترام متقابل با دنیای خارج بهویژه همسایگان با تاکید بر سیاست حسن همجواری، قدرتهای بزرگ و نوظهور و کشورهای مستقل و جنوب جهانی داشته باشد. اما متاسفانه از همان ابتدای پیروزی تا به امروز با برخی چالشها مواجه شد؛ در حقیقت، نظام سلطه با روایتسازی وارونه از واقعیت، بنای ناسازگاری با ایران داشته و همواره تلاش کردهاند با دخالت، تفرقهافکنی و سلطهجویی از هرگونه ترفندی علیه ملت ایران بهره جویند.
نگاه متوازن، رویکرد ایران در تعامل با جهان
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد:حوادث، تحولات و روندهای جاری جهانی، به وضوح نشان میدهد که سیستم جهانی وارد یک مرحله گذار ساختاری از یک نظم «تکقطبی» به نظمی با مختصات «چندقطبی» شده است.
وی ادامه داد: در جهان امروز، قدرتهای نوظهور و سازوکارهای جدید، نظم نوین را رقم میزنند. تحت این شرایط، جمهوری اسلامی ایران در چارچوب رهیافت تعامل هوشمند با جهان، راهبرد «نگاه متوازن» در سیاست خارجی را پیگیری کرده است.
وی ادامه داد: در پرتو این سیاست خارجی فعال، پویا و اثرگذار، همکاریهای چندجانبه با قدرتهای بزرگ، نوظهور و مستقل جهانی نظیر روسیه، چین و هند و تعامل حداکثری با سازمانهای منطقهای و بینالمللی همچون اکو، دی -۸، شانگهای، بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گامی بلند در مسیر سازندگی، تامین منافع ملی، امنیت ملی، گسترش دیپلماسی اقتصادی، توسعه و متعاقب آن، باز تعریف جایگاه ایران در نظم جهانی با ماهیتی "چندقطبی و عادلانه" است.
دخالت قدرتهای خارجی، منبع اصلی اختلاف و تنش در منطقه
جلالی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در پیگیری عدالت، برابری، صلح، ثبات و حاکمیت ملتها مصمم است و دخالت قدرتهای خارجی را منبع اصلی اختلاف و تنش در منطقه میداند و در نهایت اینکه، تعهد ما نسبت به امنیت همه کشورهای منطقه تزلزلناپذیر است.
وی افزود: در خصوص وضعیت خاورمیانه، بیش از هفت دهه از اشغال و نسلکشی فلسطینیان میگذرد و این تاریخ غمانگیزی است که با هتک حرمت اماکن مقدس مسلمانان و نقض حقوق اولیه بشر بوجود آمده است.
امضای معاهده جامع راهبردی، نقطه عطف در روابط ایران و روسیه
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع مناسبات دوجانبه تهران و مسکو پرداخت و اظهار داشت: روابط جمهوری اسلامی ایران با کشور دوست و همسایه، فدراسیون روسیه، همواره و با عنایت به ظرفیتهای عظیم موجود در دو کشور در اکثر حوزهها بطور فزاینده رو به گسترش بوده و رهبران دو کشور از اراده جدی برای توسعه هرچه بیشتر آن برخوردارند.
وی ادامه داد: با سفر رسمی دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو در روز ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ و به دنبال آن امضای «معاهده مشارکت جامع راهبردی»، روابط تهران و مسکو وارد فاز جدیدی از همکاریهای راهبردی، جامع و بلندمدت در موضوعات متنوع فرهنگی، سیاسی، دفاعی، اقتصادی، تجاری، پولی و بانکی، حملونقل، انرژی، کشاورزی، زیست محیطی، علمی و فناورانه، پزشکی و دارویی و دانشگاهی شده است و در این چارچوب پروژههای عظیم و البته زیرساختی متعددی نیز در حال تعریف و اجرا است.
سفیر کشورمان در مسکو خاطرنشان کرد: این سند تاریخی بهعنوان یک نقطه عطف در روابط ایران و روسیه، نقشه راهی برای تقویت روابط و مناسبات در میان و بلند مدت خواهد بود.
وی یادآور شد: در سالی که پشت سر گذاشتیم ایران به عضویت بریکس درآمد و موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا نیز به امضا و تصویب رسید که این امر گامی در راستای توسعه همکاریهای اقتصادی منطقهای فراهم آورد.
امید به افزایش چشمگیر حجم روابط اقتصادی
جلالی در ادامه گفت: ما و روسیه بر این امر آگاهیم، فرصتهای بیشتری برای توسعه روابط تجاری وجود دارد که با توجه به اسناد امضا شده بین طرفین در سال ۲۰۲۴، امیدواریم شاهد افزایش چشمگیر حجم روابط تجاری و اقتصادی در کوتاه مدت نیز باشیم.
وی تصریح کرد: ما نزدیکی تهران و مسکو را نویدبخش تقویت روندهای چندجانبهگرایی در مسیر عدالت، صلح و امنیت میدانیم. امری که در تضاد جدی با نظام سلطه به رهبری آمریکا است که یکجانبهگرایی را سرلوحه سیاستهای جهانی خود قرار داده است.
سفیر ایران در روسیه گفت: در حالی که این روز ملی را جشن میگیریم، بیایید تعهد ایران به استقلال، عدالت و دیپلماسی را در صحنه جهانی ارج نهیم.
جلالی سخنان خود را با این عبارت پایان داد: دهم فوریه به عنوان روز دیپلمات در فدراسیون روسیه را به کارورزان حوزه دیپلماسی، ملت و دولت این کشور، تبریک عرض کنم و بار دیگر از حضور شما میهمانان گرامی، تشکر میکنم و اطمینان دارم حضور شما نشانه دوستی بین ملتها و دولتهای ماست و در تعمیق روابط فیمابین ما مفید و موثر است.
آیین گرامیداشت چهل و ششمین سالگرد انقلاب اسلامی و روز ملی جمهوری اسلامی ایران در مسکو شامگاه دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ با سخنرانی سرگئی سیویلیف وزیر انرژی روسیه و رئیس طرف روسی کمیسیون همکاریهای مشترک بین دولتی دو کشور و کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو برگزار شد.
در این آیین، شمار دیگری از مقامات روس از جمله آندره رودنکو معاون وزیر امور خارجه، الکساندر دوگین فیلسوف معروف و همچنین دادستان کل روسیه، سفیران، دیپلماتها و وابستگان نظامی از کشورهای مختلف حضور داشتند.
در حاشیه این آیین، نمایشگاهی از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در عرصه علمی و فناوری برپا شد که مورد استقبال حاضران قرار گرفت.
شرکت کنندگان در این آیین در حالی که هنرمندی ایرانی، سنتور مینواخت در حال و هوای خاصی از صنایع دستی ایران بازدید کردند.
برپایی نمایشگاه کتاب انتشارات صدرا و روایت تصویری انقلاب اسلامی، بخشهای دیگری از این آیین بود.