شناسهٔ خبر: 71297047 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

صدای انقلاب؛ روایت شهید محلاتی از تصرف رادیو در ۲۲ بهمن

حوزه/ شهید محلاتی می گوید: من یک نوار قرآن برده بودم و یک نوار «خمینی ای امام» به همراه یک سرود که آن روزها می­ خواندند؛ پیامی که امام به مردم مبنی بر دفاع داده بودند را هم داشتم. ما رفتیم آنجا و ساعت شش و ربع بود که ...

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه، یکی از یاران مجاهد و همراهان ثابت قدم حضرت امام شهید والامقام حجت الاسلام والمسلمین شهید فضل الله مهدی‌زاده محلاتی (رضوان الله علیه) بوده است. روحانی مبارزی که از آغازین روزهای نهضت امام خمینی در صحنه بود و به دفعات دستگیر و اسیر زندانهای حکومت دیکتاتوری پهلوی شد و در جمع روحانیون و علمای مبارز تهران می درخشید.

این یار و همراه ثابت قدم حضرت امام موفق به انجام اقدامی بسیار کلیدی و نمادین در روز بیست و دوم بهمن ۱۳۵۷ شد که خدمت و افتخار اختصاصی او میباشد. شهید محلاتی «صدای انقلاب اسلامی ایران» را برای اولین بار در رادیو به گوش عموم شنوندگان و ملت بزرگ ایران رساند. روایت ایشان از آخرین شب و روز رژیم سرکوبگر و استبدادی شاه این است:

وقتی که دولت بختیار آخرین رمق هایش را طی می کرد، اینها تصمیم گرفتند که حکومت نظامی اعلام کنند... بعد از اعلام حکومت نظامی ما آمدیم به امام عرض کردیم تکلیف چیست؟ بعضی از آقایان هم نظرشان این بود که فعلاً مردم بروند توی خانه و فردا صبح بیایند راهپیمایی کنند. امام فوری فرمودند: بروید با بلندگو توی خیابانها به مردم اعلام کنید تمام مردم باید ساعت چهار بعدازظهر بیایند توی خیابانها؛ این اعلام امام عجیب بود!... از تصمیم های تاریخی و سرنوشت ساز امام همان تصمیم بود، اگر آن تصمیم نبود و آن شب حکومت نظامی بود، خدا میداند که چه میشد!... آن شب ما منزل امام بودیم و مرتب در تماس بودیم، بیسیم های آنها را می گرفتیم، وسیله ای داشتیم که بیسیم های دستگاه را می گرفتیم. دائم خبر می آمد فلان کلانتری ساقط شد... فردا صبح امام فرمود که شما بروید و مردم را توی خیابانها دعوت کنید برای اینکه دفاع کنند، حمله نکنند...

جزییات ماجرا

عصر ما تصمیم گرفتیم که برویم رادیو تلویزیون را تصرف کنیم آنجا هم زد و خورد بود و به خصوص در جاموجم خیلی از نیروهای ارتشی استقامت میکردند، چون رادیو را اگر کسی بگیرد کار دیگر تمام است. من چهار نفر مسلح برداشتم و رفتم برای تصرف رادیو... یک مهندسی که من اسمش یادم نیست، در تماس با ما بود و می گفت اگر خودتان را برسانید داخل رادیو، من دستگاه را راه می اندازم. به هر صورت رفتیم... از هر کوچه ای که خواستیم برویم وارد خیابان شویم تیراندازی بود، وضعیت را در تماس به آن مهندس گفتیم که او گفت من در را باز میگذارم تا ماشین شما جلوی در معطل نشود و شما از دم پل با سرعت بیایید داخل و ما همین کار را کردیم و بدون اینکه گلوله ای حتی به ماشین ما اصابت کند، وارد بیسیم شدیم... من یک نوار قرآن برده بودم و یک نوار «خمینی ای امام» به همراه یک سرود که آن روزها می خواندند؛ پیامی که امام به مردم مبنی بر دفاع داده بودند را هم داشتم. ما رفتیم آنجا و ساعت شش و ربع بود که رادیو را روشن کردیم و من گفتم: «بسم الله الرحمن الرحیم، این صدای انقلاب اسلامی ایران است...» مردم با شنیدن این صدا، غوغا کردند؛ من یک مقدار صحبت کردم و پیام امام را خواندم و نوارها را گذاشتم...

ما یک ساعت آنجا رادیو را اداره کردیم. فریدون سحابی، برادر مهندس عزت الله سحابی هم همراه من آمده بود... گاهی من می نوشتم او می خواند و گاهی هم از حفظ صحبت می کردیم. دو دفعه پیام امام را گذاشتیم پخش شد و دو مرتبه نوار سرود را هم پخش کردیم. در همان ساعت شش و ربع تلفن کردند که جام جم هم گرفته شد و ما هم رفتیم جام جم. وقتی رفتیم دیدیم آقای [آیت الله] موسوی اردبیلی پیام امام را خوانده ...»

بدین صورت بود که در روز تاریخی بیست و دوم بهمن ۱۳۵۷ «صدای انقلاب اسلامی ایران» از حنجره یکی از شاگردان و همراهان مخلص و مجاهد و ثابت قدم امام خمینی به گوش ملت سلحشور ایران رسید. صدایی که در خود یک تاریخ را و اهداف و آرمانهای متعالی را حمل میکرد. صدایی که «نفی استبداد» و «طرد استعمار» را در خود داشت و صدای اعتراض به همه سلب آزادیها و به باد دادن استقلال بوده و وعده «جمهوری اسلامی» را میداد. جمهوری اسلامی مورد نظر و تأکید امام خمینی؛ همان جمهوری اسلامی که متفکر شهید استاد مطهری آن را تفسیر کرد، تفسیری که تلفیق و ترکیب «جمهوریت» با «اسلامیت» بود و پاسخی به قریب به یک قرن چالش سنّت و مدرنیته در این سرزمین. تفسیری که خود لباس برازنده بر اندیشه رهبر انقلاب، امام خمینی بود؛ آنجا که گفته بود: ما با مفاسد تمدن مخالف هستیم نه با مظاهر تمدن (ر.ک: صحیفه امام)

حوادث و وقایع ثبت شده در تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به شرح زیر است:

**به دستور شاپور بختیار قرار بود از صبح امروز محدوده کارخانه اسلحه‌سازی ارتش در محدوده پایگاه نیروی هوایی در خیابان فرح‌آباد توسط یکی از خلبانان هوانیروز بمباران شود. این عملیات حدود ساعت ۶ صبح نهایی اما به دنبال اختلاف نظر شدید سران ارتش شاهنشاهی و دولت بختیار حدود ساعت ۹ صبح لغو شد.

** کارخانه اسلحه‌سازی ارتش در منطقه دوشان تپه که شب گذشته - ۲۱ بهمن - مورد حمله قرار گرفت ساعت ۸ صبح امروز به دست مردم سقوط کرد و سلاح‌های گرم و مهمات آن به دست مردم افتاد.

** درگیری ارتش با مردم مسلح در خیابانهای تهران به اوج رسید.

** ساعت ۱۰:۳۰ صبح ستاد عالی ارتش با شرکت ۲۷ عضو شامل رییس ستاد، وزیر جنگ و فرماندهان ارشد ارتش، تشکیل جلسه داد و پس از بحث و گفت‌وگوی زیاد، بی‌طرفی خود در مناقشات سیاسی را اعلام کرد و دستور بازگشت یگان‌های نظامی به پادگانها را صادر کرد.

** غالب خیابان‌های تهران سنگربندی شده و در تصرف گروه‌های مردمی مسلح افتاد.

** ستاد ژاندارمری واقع و شهربانی کل کشور در خیابان ۲۴ اسفند (انقلاب) به دست مردم افتاد.

** زندان قصر توسط نیروهای مسلح گشوده شد و زندانیان از آن خارج شدند.

** زندان و پادگان حشمتیه پس از ۴ ساعت درگیری خونین توسط مردم تصرف شد.

** فرمانداری نظامی تهران آخرین اعلامیه خود را صادر کرد. از نظامیان خواسته شد به پادگان‌های‌شان برگردند.

** سرلشگر ریاحی فرمانده گارد در میدان امام حسین گلوله خورد.

** قرار بود شاپور بختیار ساعت ۱۶ در حضور مهندس مهدی بازرگان در منزل مهندس جفرودی استعفایش را بنویسد اما نخست‌وزیر پهلوی به این جلسه نرفت. به دنبال محاصره محوطه نخست‌وزیری در ساعت ۱۴ بختیار به همراه برخی نزدیکانش به دانشکده افسری رفت و از آنجا با هلی‌کوپتر به منزل یکی از آشنایانش فرار کرد و از همان روز زندگی مخفیانه‌اش شروع شد و در نهایت بعد از ۶ ماه از ایران گریخت.

** کلیه کلانتریها پایگاههای ژاندارمری و قرارگاه های پلیس به تصرف مردم درآمد.

** حدود ساعت ۱۸ امروز ابتدا مرکز رادیو و بعد جام جم به دست نیروهای انقلابی افتاد.

** صادق قطب‌زاده به ریاست صدا و سیمای ایران منصوب شد.

** سپهبد مهدی رحیمی فرماندار نظامی و رئیس شهربانی به دست مردم دستگیر شدند.

** انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی نظام ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی را سرنگون کرد.

** امام خمینی طی پیامی اعلام کردند: «توجه داشته باشید که انقلاب ما از نظر پیروزی بر دشمن هنوز به پایان نرسیده است. دشمن از انواع وسایل و دسایس بهره‌مند است و توطئه‌ها در کمین است. تنها هوشیاری و انضباط انقلابی و اطاعت از فرمان‌های رهبری و دولت موقت اسلامی است که توطئه‌ها را نقش بر آب می‌کند. با دولت موقت اسلامی همکاری نمایید تا با حول و قوه الهی هر چه زودتر با همکاری یکدیگر ایران اسلامی، آباد و آزاد را مورد غبطه جهانیان سازیم.»

منابع:

صحیفه امام خمینی ج۶ ص ۱۵

پرتال امام خمینی

خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها: