به گزارش ایسنا، «محمود ادیب» سفیر جمهوری اسلامی ایران در تفلیس به مناسبت چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، با شماری از رسانههای این کشور گفتوگو کرده و ضمن تشریح روند گسترش روابط دو جانبه، به تشریح مواضع جمهوری اسلامی در خصوص موضوعات مختلف پرداخت.
متن گفت و گو سفیر کشورمان در گرجستان به شرح زیر است:
سوال: ایران و گرجستان از گذشتههای دور دارای روابط فرهنگی و تاریخی عمیقی بودهاند. چگونه این پیوندها میتوانند بر روابط امروزی دو کشور تأثیرگذار باشند؟
پاسخ: روابط مستحکم جمهوری اسلامی ایران و گرجستان مبتنی بر پیوندهای عمیق فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و تمدنی است. نشانهها و ریشههای این علقههای فرهنگی و اجتماعی بخوبی در آثار تمدنی و فرهنگی بر جای مانده از سدهها و هزارههای قبل عیان است.
توسعه و تقویت روابط مردمی میان دو کشور از طریق توسعه تعاملات گردشگری و همچنین تقویت روابط فرهنگی و دانشگاهی میتواند در تعمیق پیوندهای فرهنگی میان جوامع دو کشور و ارتقاء درک متقابل جوامع امروزی از یکدیگر بسیار موثر باشد. علاوه بر تعاملات گردشگری، تبادلات نخبگان از مجاری علمی، برگزاری رویدادهای سینمایی، تئاتر و برگزاری رویدادهای ورزشی مشترک میتواند در نزدیکی و احیای بیش از پیش روابط فرهنگی و تاریخ فیمابین موثر واقع شود و ما نیز برای تسهیل این فرایندها تلاش میکنیم.
سوال: حوزههای کلیدی همکاری اقتصادی بین ایران و گرجستان کدامند و چگونه هر دو کشور میتوانند از تقویت روابط تجاری بهرهمند شوند؟ طی یکسال اخیر آیا شاهد گسترش روابط اقتصادی دو کشور بوده ایم؟
پاسخ: حوزههای کلیدی همکاری اقتصادی ایران و گرجستان در حال حاضر عبارتند از تجارت، حمل و نقل و ترانزیت و گردشگری. در حال حاضر ایران یکی از تامین کنندگان مصالح ساختمانی مورد نیاز صنعت ساختمان سازی گرجستان است. در مقابل گرجستان نیز صادرکننده انواع چوب و شکلات به ایران میباشد.
در سال ۲۰۲۴ حجم تجارت میان دو کشور ۲۱ درصد رشد داشته است اما با توجه به ظرفیت های دو کشور میتوان انتظار داشت در آینده شاهد حجم بالاتری از روابط اقتصادی میان دو کشور باشیم که در جهت منافع هر دو ملت است.
در حال حاضر تحریم های یکجانبه آمریکا مهمترین مانع رشد همکاریهای اقتصادی ایران و گرجستان است. در صورت رفع تحریم ها، گرجستان میتواند در کنار سایر گزینهها، مسیر مناسبی برای صادرات انرژی و ترانزیت به اروپا باشد.
یکی از حوزههای فعال در روابط ایران و گرجستان حوزه گردشگری است. در سال گذشته بیش از ۱۲۶ هزار گردشگر ایرانی به گرجستان سفر نموده و از مراکز گردشگری آن بازدید نموده اند.
ایران و گرجستان پتانسیل بالایی برای همکاری اقتصادی در حوزههایی مانند تجارت، گردشگری، کشاورزی، انرژی، حمل و نقل و ترانزیت دارند. موقعیت استراتژیک گرجستان به عنوان پل ارتباطی بین اروپا و آسیا، مکمل نقش ایران به عنوان قطب تجاری منطقهای است. ما در حال تلاش برای تقویت روابط تجاری و بررسی پروژههای مشترک در حوزههایی مانند گردشگری، فناوری و انرژیهای تجدیدپذیر هستیم. تقویت این روابط منجر به رشد اقتصادی متقابل و ایجاد فرصتهای جدید برای هر دو کشور خواهد شد.
![تحریمهای یکجانبه آمریکا، مهمترین مانع همکاریهای ایران و گرجستان است](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/10/3/63353936.jpg?ts=1739187469214)
سوال: ایران به دلیل میراث فرهنگی غنی و مناظر طبیعی خیرهکنندهاش شناخته شده است. چگونه ایران و گرجستان میتوانند برای توسعه گردشگری و تبادلات مردمی همکاری کنند؟
پاسخ: دو کشور میتوانند با استفاده از تجارب کشورهای موفق در صنعت گردشگری نسبت به ارائه استراتژی مشترک برای توسعه صنعت گردشگری اقدام نمایند. بر این مبنا، تامین مبانی حقوقی لازم از جمله یادداشت تفاهم های گردشگری و مراودات مردمی میان دو کشور که دارای سابقه در روابط فیمابین نیز میباشد میتواند مبنای خوبی برای توسعه همکاریهای فیمابین باشد.
ایران با داشتن ۲۷ اثر ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو، مناظر طبیعی بینظیر و فرهنگ پویا، از گردشگران با آغوش باز استقبال میکند. بطور خاص، حضور ایرانیان گرجی تبار در استان اصفهان نیز میتواند از جمله جاذبههای گردشگری برای مردم گرجستان باشد. ما معتقدیم گردشگری ابزاری قدرتمند برای افزایش تفاهم متقابل است. اکنون گردشگران گرجی میتوانند بدون نیاز به روادید به ایران سفر کنند و تا ۴۵ روز در کشور اقامت داشته باشند.
جمهوری اسلامی ایران با توجه به پیشرفت های شگرف علمی و تحقیقاتی، امروز به یکی از قطب های صنعت گردشگری سلامت در خاورمیانه تبدیل شده است. لذا از این منظر نیز، گردشگران سلامت گرجستان میتوانند بسیاری از خدمات سلامت را با قیمت های بسیار مناسب از مراکز درمانی جمهوری اسلامی ایران دریافت نمایند
همچنین با افزایش پروازهای مستقیم و برگزاری جشنوارههای فرهنگی، میتوانیم گرجیها را به بازدید از ایران تشویق کنیم و بالعکس. این تبادلات نه تنها گردشگری را رونق میبخشد، بلکه پیوندهای بین مردم دو کشور را نیز تقویت میکند.
سوال: متأسفانه تصورات نادرستی درباره ایران در رسانههای بینالمللی وجود دارد. چگونه میخواهید این تصورات را، به ویژه برای مخاطبان گرجی، اصلاح کنید؟
پاسخ: یکی از موثرترین روش های تقابل با تبلیغات مسموم جاری در رسانههای گروهی، تقویت تعاملات گردشگری و مردمی میان دو کشور است. در این ارتباط، سفر اتباع گرجی به جمهوری اسلامی ایران و آشنایی نزدیک با فرهنگ و تعاملات اجتماعی در ایران میتواند بطور عینی تبلیغات دروغین رسانههای غربی را خنثی نماید.
ایران کشوری با تنوع فرهنگی و تاریخی غنی، طبیعت زیبا و مردمی مهماننواز است. از گرجیها دعوت میکنیم تا فراتر از این تصاویر، ایران واقعی را کشف کنند. از طریق تبادلات فرهنگی، همکاریهای رسانهای و گفتوگوی صریح، ما تلاش میکنیم تصویری دقیق و متعادل از ایران و نقش آن در جهان ارائه دهیم.
سوال: چشمانداز شما برای آینده روابط ایران و گرجستان چیست و چه اقداماتی برای تحقق این چشمانداز انجام میشود؟
پاسخ: دو کشور میتوانند با استفاده از چارچوب های حقوقی موجود در زمینههای مختلف، نسبت به فعال سازی روابط فیمابین در کلیه زمینههای اقتصادی، فرهنگی، علمی و سیاسی اقدام نمایند. بدون تردید، ظرفیت های مغفول بسیاری در روابط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میان دو کشور وجود دارد و طرفین میتوانند با شناسایی متقابل علائق و زمینههای مشترک همکاری، در راستای پویایی بیش از پیش روابط فیمابین اقدام نمایند.
بدون تردید توسعه روابط دو کشور با نظر داشت تحولات منطقهای و بینالمللی و همچنین در چارچوب محدودیت های بین المللی اعمال شده بواسطه تحریمهای ناعادلانه کشورهای بزرگ علیه جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر است. در این ارتباط، دو کشور میتوانند نسبت به فعال نمودن سرمایهگذاری مشترک در زمینههای مورد علاقه و با اخذ تضمینهای لازم از دولت کشور مقابل و همچنین تبادل کالایی با ارزهای دو کشور و یا از طریق تهاتر نسبت به توسعه تعاملات اقتصادی اقدام نمایند.
جمهوری اسلامی ایران علی رغم تحمیل بیش از چند دهه تحریم های ظالمانه بین المللی توانسته است ضمن پیشرفت و تعالی در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و علمی و فرهنگی و فناوری، ضمن توسعه روابط خود با کشورهای منطقه به دستاوردهای علمی و اقتصادی چشم گیری نائل آید. تکیه به خود و استفاده از توان داخلی، توانسته است موجب شکوفایی جمهوری اسلامی ایران در زمینههای مختلف گردد.
لذا دو کشور میتوانند در چارچوب منافع دو کشور و با شناسایی زمینههای مورد علاقه و در چارچوب های خاص حقوقی و بدور از تحریم های بین المللی روابط فیمابین را توسعه دهند؛ چنانچه چنین تدابیر و راهکارهایی در توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با بسیاری از کشورهای منطقه ای و یا سازمانهای بینالمللی مثل شانگهای و بریکس مورد استفاده قرار گرفته و اثرات ثمربخش آن قابل مشاهده است.
لذا بهنظر میرسد چشم اندازی روشن در پیش روی توسعه همکاریهای دو کشور قرار گرفته است و تنها استقلال رای و عدم تاثیر پذیری از فشارهای بینالمللی در کنار نشان دادن اراده ای روشن برای توسعه تعاملات میتواند چشماندازهای بسیار امیدوار کننده ای را در پیش روی مردم دو کشور و فعالان عرصههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قرار داد.
انتهای پیام