به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «بدون مرز؛ زندگی و کارنامه سید علیاکبر طباطبائی، جانشین فرماندهی سپاه در سوریه» با پژوهش و مصاحبه گلعلی بابایی است که سال گذشته در انتشارات خط مقدم به چاپ رسید، اما در مهرماه ۱۴۰۲ از بازار نشر گردآوری شد. اکنون این کتاب در فهرست نامزدهای نهایی گروه خاطرات جایزه کتاب سال دفاع مقدس قرار گرفته است.
«بدون مرز» روایت زندگانی سید علی اکبر است؛ نوجوان پرجنب وجوشی که در پس کوچههای محلههای باغ نظر چیذر و شمیران قد کشید و همراه اهالی باصفای محلههای خوش آب و هوای شمال پایتخت، شاهد پیروزی انقلاب الهی مردم ایران بر طاغوت در بهمن ۱۳۵۷ بود. وی سپس به جرگه ی جوانان سبزپوش سپاه انقلاب پیوست.
او خاطراتش از کودکی و نوجوانیِ متصل به انقلاب را برایمان میگوید و در ادامه از چگونگی تشکیل سپاه و ورود خود به آن و از عملیاتهای مختلفی که حضور داشته میگوید، اما خاطرات جنگی او به دوران هشت ساله خلاصه نمیشود. او از مأموریتهای متعدد خود به بوسنی و هرزگوین، سرزمین سبز مسلمانان در قلب اروپا و جنگ دهه ۹۰ میلادی و ناگفتههای حضور ده سالهاش در قاره سیاه و برخی کشورهای آنجا نیز سخن گفته و بُعد دیگری از انقلاب اسلامی ایران را پیشروی مخاطب خود نشان میدهد.
سید با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام ضد مردم ایران، راهی جبهه های غرب و جنوب کشور شد. در سال دوم جنگ، برای آموزش نظامی رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان، مدتی به کرانههای شرقی مدیترانه اعزام گردید. پس از بازگشت به کشور تا پایان دفاع هشت ساله ملت ایران به تناوب در جبههها حضور داشت. جنگ که تمام شد، سید با حضور در سرزمین بالکان، به یاری مسلمانان مظلوم بوسنی و هرزگوین در مقابله با وحشیگری های اروپای متمدن شتافت. سال ۱۳۸۲، در پی سقوط رژیم بعثی صدام، سید اکبر مسئولیت انجام بخشی از تدابیر حاج قاسم سلیمانی، فرمانده مقتدر نیروی قدس سپاه برای سروسامان دادن به اوضاع عراق را به عهده گرفت.
اما اصل موضوعی که بیش از نیمی از کتاب «بدون مرز» به آن اختصاص دارد، حضور راوی در سوریه است. سیدعلیاکبر طباطبائی که از فرماندهان سپاه ایران اسلامی است، از جنگ داخلی سوریه و گروههای مختلف آنجا میگوید و از عملیاتهای متعددی که تاکنون آنها را تنها از زبان سربازان حاضر در آنجا شنیدهایم، به همین دلیل این کتاب، یکی از کتابهای مهمی است که در حوزه جنگ سوریه برای اولین بار از زبان یک فرمانده نوشته شده است. همچنین او در «بدون مرز» از تاکتیکها و شیوههای جنگی فرمانده مقتدر سپاه قدس سخن میراند و اینگونه مخاطب را بیش از پیش با تفکرات و دیدگاههای چند بُعدی شهید حاج قاسم سلیمانی آشنا میکند.
راوی بدون مرز همچنین ناگفتههای بسیاری از حضور ده سالهاش در قاره سیاه را برای مولف این کتاب بازگو کرده است. وی در فرجام بازروایی خاطرات خود، از چهار سال جنگ سخت و نفسگیرش با تروریستهای تکفیری در شام بلازده، از آن سحرگاه هولناک سیزدهم دی ۱۳۹۸ در فرودگاه بینالمللی بغداد نیز رازهای فراوانی را بر ملا ساخته است.
∎