محمدرضا اردلان درباره جزئیات ساخت اولین فیلمش که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده است به خبرنگار ما می گوید: قصه فیلم در یک مرغداری اوایل دهه هفتاد می گذرد و قصه پسر نوجوانی است که پس از ورود به مرغداری، تنش هایی برایش ایجاد می شود و جان آن پسر به خطر می افتد.
او درباره لوکشین فیلم که یک مرغداری است، توضیح می دهد: برای پیدا کردن این لوکیشن، استانهای کرمانشاه و کردستان را گشتم و حدود 300 مرغداری را دیدم، حدود 9 مرغداری را برای لوکشین انتخاب کردم و با همراهی طراح صحنه و فیلمبردار، یکی از آنها را انتخاب کردیم که یک مرغداری قدیمی مربوط به 60 سال پیش بود.
به گفته اردلان، علاوه بر این مرغداری، یک مرزعه، یک تپه و یک گورستان لوکشین های دیگر فیلم بودند که لوکشین تپه، در شهر دیگری بود اما وحدت مکان در تدوین اتفاق افتاد.
این کارگردان جوان اهل غرب کشور می گوید: با اینکه لوکشین ها در غرب کشور و شهرهای روانسر و کامیاران (زادگاه خودم) است اما قصه در اطراف کرج می گذرد.
وی با بیان اینکه تم فیلم، بی پناهی و آوارگی است اضافه می کند: ماجرای فیلم، قصه آوارگی یک بچه است که از کردستان عراق آواره شده، خانواده اش قتل عامل شده اند و به ایران پناه آورده است و نزد دایی اش در کرج می رود اما بعد از فوت دایی اش، او در یک مرغداری مشغول به کار می شود.
اردلان انتخاب زمان فیلم را مربوط به ایده فیلم دانسته و می گوید: زمان فیلم مربوط به اوایل دهه هفتاد است چون زمان آوارگی کاراکتر را نشان می دهد. تاکید من در فیلم روی فضاسازی بوده تا یک کار کلاسیک و سه پرده ای بسازم و می خواستم با یک قصه کلاسیک، مخاطب را تا انتها نگه دارم.
* شیرینی پر مصیب ساخت فیلم اول
این فیلمساز جوان درباره چالشهای پیش روی یک فیلم اولی می گوید: ساخت فیلم اول خیلی سخت بود و در شبانه روز، سه ساعت می خوابیدم چون شب ها تدوین می کردم و طراحی دکوپاژ داشتم، روزها هم فیلمبرداری می کردیم. با اینکه قبلا دکوپاژها طراحی شده بود ولی سرصحنه دکوپاژها را تغییر می دادم.
وی ادامه می دهد: مسئله دیگر، سختی لوکیشن ها بود. ما یک تپه بزرگ داشتیم که آن صحنه را کاملا تغییر دادیم و آنقدر کار سنگین بود که چندنفر از دستیاران طراح صحنه، در ابتدای راه، کار را رها کردند.
اردلان تاکید می کند: با وجود سختی هایی که ساخت «فریاد» داشت ولی آنقدر کار اول شیرین است که تمام مصائب را تحمل کردیم.
او درباره اهمیت فیلم اول برای هر کارگردانی می گوید: قصه فیلم از سالها قبل در ذهنم وجود داشت و مرا درگیر کرده بود. فیلمنامه «فریاد» را در دوران کارشناسی ارشد که در سوره تحصیل می کردم نوشتم و پایان نامه عملی دوره ارشد من شد. همیشه در پی ساخت این فیلمنامه بودم، حتی زمانیکه سرمایه فیلم آماده نشده بود ولی هر وقت به شهرستان می رفتم در پی لوکشین مناسب برای فیلم می گشتم. همراه با آدم هایی که ضایعات مرغداری ها را جمع می کردند به مرغداری ها می رفتم و با آنها صحبت می کردم تا فضا را بهتر بشناسم.
به گفته نویسنده و کارگردان «فریاد»، فیلمنامه این اثر مربوط به 6-7 سال پیش است و چندین بار بازنویسی شده است. فیلمنامه، جزئیات زیادی دارد. او می افزاید: یک فیلم اولی معمولا برای کار اولش خیلی وقت و انرژی می گذارد تا هنر و توانایی اش را در همان قدم اول نشان دهد.
اردلان درباره ترکیب بازیگران فیلم توضیح می دهد: بهزاد دورانی، بازیگر فیلم «باد ما را خواهد برد» ساخته عباس کیارستمی است که خیلی وقت بود بازی نکرده بود و می دانستم که فیلم کوتاه بازی می کند. آقای دورانی فیلمبرداری و دستیار آقای کلاری بود و در «فریاد» با شکل و شمایل شبه وسترنی از او بازی گرفتیم. بازیگر نوجوان فیلم «یاسین طلوعی» هم بسیار بااستعداد است و چندین فیلم کوتاه کار کرده است که بازی درخشانی در این فیلم دارد.