به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، طرح کوچ اجباری مردم غزه به کشورهای همسایه، گرچه در ابتدا بیشتر به شوخی تلخ دونالد ترامپ- بنیامین نتانیاهو، رئیس جمهور ایالات متحده و نخست وزیر رژِم صهیونیستی شبیه بود اما این روزها به واسطه ادعاهای تازه مطرح شده از سوی نتانیاهو درباره حاکمیت ملی کشورهای منطقه و تمامیت مرزی آنها، نشانههای ماجراجویی جدیدی به خود گرفته است که نیازمند بررسی ابعاد، تبعات و مسیرهای مقابله با آن است. به منظور بررسی این مهم با «صباح زنگنه» کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردیم.
با تفکرات فانتزی نمیتوان درباره فلسطین سخن گفت
کارشناس مسائل بینالملل درباره انگیزههای آمریکا و رژیم صهیونیستی از طرح ایده کوچاندن مردم غزه به کشورهای همسایه سرزمینهای اشغالی گفت: ترامپ با طرح این موضوع درصدد دادن یک امتیاز رسانهای به نتانیاهو بود؛ غافل از اینکه این موضوع بزرگتر از اختیارات دو مقام سیاسی بوده و سخن از یک کشور دارای وجوه تاریخی، سیاسی و جمعیتی است که با تفکرات فانتزی نمیتوان با آنها برخورد کرد، حتی اگر سخن گفتن از چنین طرحی به مذاق نتانیاهو خوش آید.
زنگنه با اشاره به اینکه اینگونه سخن گفتن دقیقا خلاف ادعاهای اولیه ترامپ مبنی بر صلح در منطقه است، تاکید کرد: این طرح به معنای به آتش کشیدن کل منطقه و نه فقط فلسطین است. این سخن به اندازهای غیرمسئولانه است که حتی مسئولان، فرماندهان، افسران و نیز روسای سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هم با آن مخالفت کردهاند؛ چه رسد به مردم غزه، فلسطین و کشورهای عربی و اسلامی که مواضع خود را به صورت مکرر و پیگرانه در این زمینه اعلام کردهاند.
تفکر نتانیاهو شبیه به هیتلر است
کارشناس مسائل منطقه درباره تبعات طرح کوچاندن مردم غزه گفت: با اعلام پیشنهاد کوچاندن مردم غزه به کشورهای اردن و مصر، عملا ذات و پندار نهان نتانیاهو ظاهر و آشکار شد. او شفاف اعلام کرد که اگر عربستان خواهان تشکیل دولت فلسطینی است، مردم فلسطین را در سرزمین وسیع خود جای دهد. این ادعای حاکمیتی نتانیاهو نسبت به کشورهای همسایه از جمله اردن، عراق، مصر نشان میدهد که او امور حاکمیتی کشورهای منطقه را نشانه رفته است.
زنگنه ادامه داد: در حال حاضر برخی از کشورهای منطقه که به طرحهای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی چراغ سبز نشان داده و با نتانیاهو مذاکره کرده بودند، از این ایده مطرح شده احساس خطر میکنند. در حال حاضر نتانیاهو به این نتیجه رسیده که قدرت خارج از ظرفیتی دارد و میخواهد این قدرت را در ایجاد اختلال در امور حاکمیتی کشورهای همسایه سرزمینهای اشغالی تخلیه کند و در این مسیر حتی ملاحظه عربستانی را که در تقلای مذاکره با اوست، هم نمیکند و با این سخنان از ریاض هم دور شده و دیگر کشورهای منطقه را هم نگران خواهد کرد.
وی تفکر نتانیاهو را شبیه به تفکر هیتلر نازی توصیف کرد و گفت: هیتلر به کشورهای اطراف آلمان طمع کرده بود و میخواست همه آنها را تحت سلطه خود درآورد.
همکاری با آمریکا برای هیچ کشوری امنیت نمیسازد
کارشناس مسائل منطقه درباره تاثیر این تهدیدات و رویکرد بر آینده پیمان ابراهیم و طرح عادیسازی هم توضیح داد: ترامپ دوره تازه ریاست جمهوری خود را با تاکتیک تهدید و وعدهدادن آغاز کرد، بدون اینکه علل اصلی وضعیت منطقه را بسنجد. او به دنبال ترساندن کشورهای منطقه است اما ابتدا به صورت عادی و معمول از آنها میخواهد که در آمریکا سرمایهگذاری، استفاده از ارزهایی جز دلار را متوقف کنند و برای سامان دادن به اقتصاد آمریکا، پول خود را در اختیار این کشور قرار دهند.
زنگنه معنای دیگر این سخن را فروش امنیت به برخی از این دولتها از سوی آمریکا دانست و گفت: برخی دولتهای منطقه که به مردم خود متکی نبودند برای تامین امنیت به این سخنان موهوم ترامپ اعتماد میکنند و این در حالی است که باید دید ایالات متحده در طول تاریخ تا چه اندازه توانسته از کشورهایی که امنیت خود را به او سپرده بودند، در مقاطع لازم حمایت کند.
وی ادامه داد: تجربه نشان داده که هم در دوران ترامپ و هم در دوران اغلب روسای جمهور آمریکا این ادعاها عملا پوچ بوده و نه تنها برای منطقه و کشور امنیت به وجود نیاورده، بلکه به جنگ و تنش بیشتر منجر شده است. دولتهای منطقه هم به جای تکیه بر این ادعاها که بیشتر در حرف و رسانه مطرح است، باید به مردم خود تکیه کرده و به فکر امنیت ذاتی خود باشند. امنیت از بیرون هرگز عملی و نتیجهبخش نخواهد بود.
وی درباره رویکرد جمهوری اسلامی ایران در واکنش به ماجراجوییهای رژیم صهیونیستی هم گفت: ایران با رایزنیها خود با کشورهای منطقه میتواند آنها را از عواقب خطرناک این گونه طرحها آگاه سازد و در مسیر همکاری برای تثبیت حاکمیت دولتهای منطقه گام بردارد؛ هم در رایزنیها و هم در مقام عمل.
زنگنه تصریح کرد: در حال حاضر برای این کشورها، تهدیدات واقعی ترامپ و نتانیاهو با چشم غیرمسلح هم قابل دیدن است و ایران باید درباره خطرات موهوم و خیالی به آنها هشدار دهد و با ملتهای مقاوم در برابر زیادهخواهیها و نسلکشیها، گامهای مشترک بردارد.
ترامپ خود را محور حقیقت میداند و این بسیار خطرناکی است
کارشناس مسائل بینالملل درباره مسئولیت نهادهای بینالمللی در قبال ادعاهای رژیم صهیونیستی گفت: قوانین حقوق بینالملل موجود و کنوانسیونهای فعلی بر حاکمیت و استقلال ملتها تاکید دارد و سخنان ترامپ عملا برهم زدن این قوانین تثبیت شده بینالمللی است که نمونه آن در برهم زدن کنوانسیونهایی چون محیط زیست و دادگاه کیفری بینالمللی هم قابل مشاهده است.
زنگنه ادامه داد: این ادعاها نشان میدهد که رئیسجمهور آمریکا برای هیچ کدام از قوانین بینالمللی ارج و قربی قائل نیست. ترامپ خود را محور حق و حقیقت میداند و این استدلال بسیار خطرناکی است که در تاریخ تنها چند مورد به این شکل وجود داشته است. ترامپ حقیقت را تنها مربوط به خود میداند و حقیقت دیگر کشورها را اگر منتسب به خود نباشید، معتبر نمیداند. این یک نوع استبداد یا توتالیتاریسم است که دولتها باید به آن اعتراض کنند همانطور که کشورهای منطقه و برخی کشورهای اروپایی و سازمان ملل به این رویکرد ترامپ اعتراض کردهاند، در آینده شاهد اعتراض همگانی به این اقدامات و سخنان ترامپ خواهیم بود.