به گزارش جماران؛ مدیرعامل بورس کالا گفت: در بورس کالا همه شمشهای طلا تست و ارزیابی میشود و بعد گواهی آن صادر میشود بنابراین هیچ خالی فروشی در این زمینه وجود ندارد.
معاون مرکز بهبود محیط کسبوکار وزارت اقتصاد گفت: با توجه به مشکلات مربوط به پلتفرمهای خریدوفروش آنلاین طلا، هیأت مقرراتزدایی تصمیم به توقف صدور این مجوز گرفت.
سید جواد جهرمی، اظهار داشت: آنچه که پلتفرمها میتوانند معامله کنند، مصنوعات طلاست و غیر از آن معتبر نیست و پلتفرمها نمیتوانند اوراق بهادار بفروشند و اوراق بهادار مبتنی بر طلا، صرفا باید در بازار سرمایه و بورس معامله شود.
وی در نشست خبری با اصحاب رسانه با محور تشریح نگاهی بر عملکرد و دستاوردهای بورس کالا ایران گفت: روند سالانه ارزش معاملات بورس کالا نشاندهنده رشد در بازار فیزیکی و در بازار معاملاتی بورس کالا است. از ابتدای سال جاری ارزش معاملات بازار مالی ۲ هزار همت هدف گذاری شد که تا تاریخ ۱۹ بهمن ماه تقریبا محقق شده است و تا پایان سال به آن میرسیم. سهم ارزش بازارهای مالی از کل معاملات بورس کالا از ۹ درصد در سال گذشته به ۲۱ درصد در سال جاری رسیده است.
وی افزود: بازار طلا در بورس کالا ارزش بسیاری در این روند و رشد داشته است. امسال در آذرماه رکورد ۲ هزار کیلویی معاملات گواهی سپرده شمش طلا شکسته شد و حتی تا پایان سال ممکن است، مجددا رکورد این معاملات شکسته شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: تا امروز ۱.۹ میلیارد دلار ارزش معاملات شمش و سکههایی است که در بورس کالا معامله شده است و در شمش طلا معاملات ۱۶ تنی صورت گرفته که معادل بیش از دو میلیون تمام سکه است و این در حالی است که تنها ۳۵۹ کیلوگرم شمش طلا تحویل گرفته شده که نشان از اعتماد با بازار بورس کالا است.
جهرمی گفت: همچنین حجم معاملات شمش نقره ۷.۵ تن و به ارزش بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است که نشان از رشد معملات گواهی آن نسبت به آغاز معاملات آن در سال جاری دارد.
وی در تشریح برنامههای توسعهای پیش رو در بورس کالای ایران به مواردی از جمله ارتقای زیرساختها، راه اندازی صندوقهای چند کالایی، توسعه تامین مالی بر پایه انتشار اوراق خرید دین کالایی، تامین مالی معادن فلزات گرانبها با انتشار اوراق سلف موازی، راه اندازی معاملات حق امتیاز مثل مجوز واردات خودرو بر اساس قانون بودجه و مجوز معادن، توسعه داراییهای پایه بازارهای مالی و مشتقه مثل سرب، روی، خودرو و محصولات معدنی و صنعتی و راه اندازی بازار توکن به پشتوانه گواهی سپرده کالایی اشاره کرد.
مدیرعامل بورس کالا در رابطه با معاملات طلا در پلتفرمها گفت: آنچه که اوراق بهادار است، بر اساس قانون باید در بازار سرمایه معامله شود. آنچه که پلتفرمها میتوانند معامله کنند، مصنوعات طلاست و غیر از آن معتبر نیست چرا که پلتفرمها نمیتوانند اوراق بهادار بفروشند. حتی خدمات این پلتفرمها با قانون نظام صنفی در تضاد است؛ بنابراین اوراق بهادار مبتنی بر طلا، صرفا باید در بازار سرمایه و بورس معامله شود که امیدواریم این موضوع به راه حل نهایی برسد که در غیر این صورت مکلف هستیم از طریق قانون اوراق بهادار عمل کنیم.
جهرمی ادامه داد: برای تسهیلات شرایط معاملات طلا، از سازمان بورس درخواست کردهایم که زمان معاملات صندوقهای طلا در بازار سرمایه بیشتر شود. همچنین شرایط اجاره گواهی شمش طلا از دارندگان شمش برای کمک به جریان تولید پیشنهاد و به کمیته فقهی ارجاع داده شده که در دست بررسی است.
وی در رابطه با موضوع خالی فروشی گفت: در بورس کالا همه شمشهای طلا تست و ارزیابی میشود و بعد گواهی آن صادر میشود بنابراین هیچ خالی فروشی در این زمینه وجود ندارد.
جهرمی در ادامه با اشاره به موضوع عرضه خودرو در بورس کالا گفت: تحقق این موضوع یک تصمیم حاکمیتی است، اما بورس کالا از آن استقبال میکند، با این حال باید ببینیم که چه میزان خودرو در طرف تولیدکننده برای عرضه در بورس کالا وجود دارد چراکه حجم عرضه نقش مهمی در تعادل در بازار و همچنین عرضه مطلوب دارد.