محمدرضا شجاعیان كارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره مذاکره با آمریکا و سخنان رهبری در این موضوع اظهار کرد: پاسخ به این سوال مستلزم آن است که گذرا درباره مذاکرات هستهای با آمریکا یادآوریهایی داشته باشیم.
شجاعیان بیان کرد: این گونه مذاکرات از دولت آقای خاتمی کلید خورد. مذاکرات متعددی با اتحادیه اروپا و دولتهای مرتبط با ایالت متحده داشتیم. از جمله مذاکرات تهران و توافقنامه بروکسل و توافقنامه پاریس و معاهدههای دیگر. متاسفانه کشور از ابتدای دهه هشتاد در چمبره این گونه مذاکرهها گیر افتاد. در این زمان فرصت سوزیهای زیادی اتفاق افتاد. اگر چه مقامات ایران خواهان یک شفاف سازی بودند که در حوزه برنامه صلحآمیز هستهای اتفاق بیفتد و بهانهها از بین برود، اما از طرف مقابل هیچ همراهی ندیدیم.
صحبتهای مقام معظم رهبری درباره مذاکره با آمریکا از اهمیت ویژهای برخوردار است
این کارشناس مسائل بین الملل اظهار کرد: تا به امروز که رسیدیم و در دهه نود در دولت روحانی تحت عنوان برجام مذاکراتی را انجام دادیم و متاسفانه فردی به نام ترامپ آمد به فاصله کوتاه و خیلی راحت برجام را پاره کرد و از آن خارج شد و با خروج آن لطمههای سیاسی و اقتصادی بیشتری را به ما تحمیل کرد.
به گفته شجاعیان، اما صحبتهای مقام معظم رهبری در این باره از اهمیت ویژهای برخوردار است. ایشان به دلیل سبقه و تجربه سیاسی و همچنین فکر عاقلانهای که به موضع دارند و به عنوان رهبری که از منافع نظام پاسداری و صیانت میکنند طبیعتا این سابقه را بهتر از هر کسی میدانند و مشاهده کردند و موافق ادامه مذاکرات نیستند.
محمدرضا شجاعیان افزود: مقام معظم رهبری باید پالسهایی را به طرف متخاصم بدهند که اتفاقات سالهای گذشته تکرار نخواهد شد و نظام بینالملل باید بداند که جمهوری اسلامی ایران مسائل خودش را بار دیگر با عهد شکنیها و بداخلاقیها و بد قولیهای اتحادیه اروپا و آمریکا پیوند نخواهد داد.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره مطرح شدن بحث مذاکره در آمریکا بیان کرد باید بپذیریم که جامعه ما، جامعه متکثری است و آرای مختلفی درباره هر موضوعی وجود دارد. شاید بخشهایی از جامعه موفق این باشند که باید مذاکره کنیم و روی خوش خودمان را به آنها نشان دهیم.
طبق گفته رهبری در مذاکرات قبلی ما خیلی هم سخاوتمندانه رفتار کردیم
شجاعیان تاکید کرد این الزاما حرف غلطی نیست، اما باید عنوان کرد که تا چه میزان باید با آنها همراه شویم. طبق گفته مقام معظم رهبری در مذاکرات قبلی ما خیلی هم سخاوتمندانه رفتار کردیم. ماجرا این است که نه تنها در دوره برجام بلکه در سایر اتفاقات تاریخی ایران جز کشورهایی است که اگر تاریخ سیاسی اش را ببینید همیشه پایبند به قرارهای خود بوده است. منتهی این به معنا نیست که همیشه امتیاز دهی از جانب مقامات تهران باشد.
وی تاکید کرد: حوزه سیاست خارجه باید برای تامین منافع کشور اقدام بردارد. اعتقادم این است که اگر سیاست داخلی ما سیاستی متوازن باشد و از درون مشکلات اقتصادی را حل کنیم، طبیعی است آن بخش از مردم که حرف از مذاکره میزنند هم نظرشان تغییر پیدا میکند. درست است که باید با سیاست خارجه دنیا مراوداتی داشته باشیم، اما این مراودات باید منافع ملی کشور را تامین کند، که مهمترین بخش آن موضوعات اقتصادی و معیشتی است که مسئولین ما باید آ ن را از داخل حل کنند.
شجاعیان در انتها گفت: اگر بخواهیم حل مشکلات اقتصادی را در همه بخشها به مذاکره با آمریکا و پیوند بزنیم اتفاق اشتباهی است. این کار اتفاق معقولی هم نیست و باعث میشود زمان را هم از دست بدهیم.