باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم - محمدرضا ظفرقندی, وزیر بهداشت در برنامه رونمایی از سامانه باروری سالم گفت: «جمعیت یک بحث جدی ملی است و برنامه ریزیها در یک بخش وظیفه ذاتی وزارت بهداشت و در بخشی دیگر یک مطالبه کلی از تمام سازمان های دخیل در حوزه جوانی جمعیت است.»
ظفرقندی گفت: «ما باید برای فرزند آوری و حفظ جمعیت موجود تلاش کنیم. در حوزه تصادفات جاده ای افرادی فوت می کنند. سالیانه ۲۰ هزار نفر در تصادفات فوت کرده اند.»
وزیر بهداشت بیان کرد: «باید یک پویش برای ایام نوروز در کشور راه اندازی کنیم. در خصوص کاهش تصادفات و نگهداشت جمعیت باید کارهای فرهنگی به صورت گسترده انجام شود. بودجه ستاد جوانی جمعیت کم شده است.»
محمدرضا ظفرقندی ادامه داد: «اساس کار، شبکه و خانه های بهداشت است و مشوق های لازم برای بهورزان و مراقبان سلامت در نظر گرفته خواهد شد و مشکلی در خصوص تامین اعتبار برای این حوزه نخواهیم داشت. برای افزایش خوابگاه های متاهلی برنامه ریزی شده است.»
در ادامه مراسم، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص جوانی جمعیت گفت: «اعتبارات طرح جوانی جمعیت باید به طور کامل اختصاص پیدا کند. تکالیف تمام دستگاهها وسازمان ها نیز مشخص باشد.»
به گفته وزیر بهداشت جمعیت موالید در سال جاری به زیر یک میلیون نفر کاهش پیدا کرده است. نرخ سالمندی کشور رو به افزایش است و تا ۳۰ سال آینده میزان سالمندی به ۲۵ درصد خواهد رسید.
علیرضا رئیسی بیان کرد: «میانگین سن ازدواج در بین مردم تهران به حدود ۳۰ سال رسیده است و این آمار نشان می دهد که شانس فرزندآوری کاهش پیدا خواهد کرد. در سال گذشته روند میزان موالید به ۱۸/۹۷ درصد رسیده و روند تولد فرزند سوم افزایش پیدا کرده است. هرچقدر سن ازدواج را پایین بیاوریم، شانس تولد فرزند بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد.»
معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز تصریح کرد: «هرچقدر میزان آمار سالمندی بیشتر شود، فوتی های کشور بیشتر خواهد شد. اکنون تنها ۳ استان زیر نرخ جایگزینی موالید هستند. اولویت های ۴ ساله شورای عالی انقلاب فرهنگی، پرداختی کارانه پلکانی، تقویت ساختار دانشگاه و بررسی آخرین وضعیت سامانه ملی باروری سالم از جمله اقدامات انجام شده در راستای طرح جوانی جمعیت است.»
در ادامه مراسم، امیرحسین بانکی پور، رئیس کمیسیون جوانی جمعیت گفت: «جوانی جمعيت در جداول اختصاصی بودجه در حوزه ها و سازمان های گوناگون در نظر گرفته شده است. در محتوای برنامه هفتم، در حوزه جوانی جمعیت اقدام بیشتری انجام نشده است. رسیدن به نرخ ۲/۵ موالید ضرورت است و این میزان باروری در هریک از دانشگاه ها به تفکیک باید مشخص شود.»
امیرحسین بانکی پور بیان کرد: «باید در هر بیمارستان میزان سزارین به تعداد ۵ درصد کم شود و همین آمار به زایمان طبیعی اضافه شود و این اعداد باید در اعتبار سنجی بیمارستان ها دخیل باشد؛ افزایش خوابگاه های متاهلی در دانشگاه ها یک ضرورت محسوب می شود.»