به گزارش ایرنا، خبرگزاری رویترز نوشت: مردم کوزوو پس از مبارزات انتخاباتی که در آن نامزدهای مخالف با آلبین کورتی نخست وزیر بر سر اقتصاد، فساد و روابط با دشمن قدیمی و همسایه، صربستان، درگیر شدند، برای رای دادن آماده می شوند.
کورتی نخست وزیر ناسیونالیست و چپگرای کوزوو در سال ۲۰۲۱ در این کشور کوچک بالکان به قدرت رسید. در این انتخابات ائتلافی که توسط حزب او اداره می شد، توانست بیش از ۵۰ درصد از آرا و اکثریت را در پارلمان کوزوو متشکل از ۱۲۰ کرسی کسب کند.
تحلیلگران سیاسی می گویند که محبوبت کورتی بواسطه اقداماتی برای گسترش سلطه دولت در منطقه شمال کوزوو که اکثریت جمعیت آن را صرب های قومی تشکیل می دهند، تقویت شده است اما منتقدانش می گویند او نتوانسته اقداماتی را در زمینه های آموزشی و بهداشتی انجام دهند و سیاست های او در شمال، باعث فاصله گرفتن این کشور از متحدان سنتی اش شامل آمریکا و اتحادیه اروپا شده است.
رویترز نوشت: یافته های این خبرگزاری نشان می دهد که اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ محدودیت های اقتصادی را به دلیل نقش این کشور در ایجاد تنش با صرب های قومی اعمال کرده و دستکم ۱۵۰ میلیون یورو از کمک های این کشور را قطع کرده است.
اگر حزب کورتی در این انتخابات کمتر از ۵۰ درصد آرا را کسب کند مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی بعد از انتخابات کلید خواهد خورد.
احزاب اپوزیسیون اصلی در کزوو شامل حزب راست میانه «اتحادیه دموکراتیک کوزوو» برای احیای روابط با آمریکا و اتحادیه اروپا مبارزه کرده است. این حزب همچنین برای عضویت کوزوو در سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) تلاش کرده است. «حزب دموکراتیک کوزوو» نیز از جمله احزاب اپوزیسیون راست میانه است که توسط چریک های سابق ارتش آزادیبخش کوزوو تاسیس شده است.
انتخابات در کوزوو امروز یکشبه از ساعت ۷ صبح به وقت محلی آغاز شده است و تقریبا دو میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند.
دولت کورتی همچنین دستاوردهایی نیز از جمله در زمینه کاهش بیکاری از ۳۰ درصد به ۱۰ درصد، افزایش دستمزدها و رشد سریعتر اقتصادی در سال گذشته در مقایسه با میانگین رشد اقتصادی دیگر کشورهای بالکان غربی داشته است.
کورتی مدعیست که سیاست هایش در شمال، شامل کاهش خودمختاری بلندمدت صرب های ساکن درکوزوو به گردهم آوردن صرب ها و آلبانیایی های قومی تحت یک نظام حکومتی کمک می کند؛ اظهاراتی که سیاستمداران میانه رو آن را نگران کننده قلمداد می کنند.
اختلاف نظرات به جنگ لفظی شدیدی بین دولت او و اپوزیسیون منجر شده است. کوزوو، جدیدترین کشور اروپایی است که در سال ۲۰۰۸ با حمایت آمریکا استقلال خود را از صربستان کسب کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: این اولین بار از زمان استقلال در سال ۲۰۰۸ است که پارلمان کوزوو یک دوره کامل چهار ساله را تکمیل می کند. این نهمین رای پارلمان در کوزوو از زمان پایان جنگ ۱۹۹۸-۱۹۹۹ بین نیروهای دولتی صربستان و جدایی طلبان آلبانیایی قومی است که نیروهای صرب را پس از عملیات هوایی ۷۸ روزه ناتو از این کشور خارج کردند. صربستان استقلال کوزوو را به رسمیت نمی شناسد.
نتیجه این انتخابات تعیین خواهد کرد که چه کسی طرف کوزوو را در مذاکرات عادی سازی روابط با صربستان رهبری خواهد کرد که سال گذشته بار دیگر به بن بست خورد. این مذاکرات با میانجیگری آمریکا و اتحادیه اروپا اولویتی در دستور کار هیچ یک حزبی نداشت.
کوزوو همچنین پس از اعمال تعلیق ۹۰ روزه بودجه برای پروژههای مختلف از طریق آژانس توسعه بینالمللی آمریکا، که نقش کلیدی در ارتقای رشد این کشور داشته است، دچار چالش شده است.
به گزارش ایرنا، منابع خبری پیشتر اعلام کردند که مقامهای انتخاباتی کوزوو حضور بزرگترین حزب قومیت صرب را در انتخابات پارلمانی این منطقه را ممنوع کردند؛ اقدامی که با انتقاد آمریکا و اتحادیه اروپا مواجه شد.