به گزارش همشهریآنلاین، خونریزی بینی یا خوندماغ، یکی از مشکلات شایع است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه میکنند. البته این عارضه بین کودکان (کودکان ۳ تا ۱۰ سال) و افراد مسن بیشتر شایع است. این وضعیت اغلب نشاندهنده مشکلی جدی نیست و جای نگرانی ندارد، اما در برخی موارد میتواند نشانهای از یک بیماری جدیتر باشد که موارد آن نادر است.
درباره علت بروز خوندماغ باید گفت داخل بینی، مویرگهای بسیار ظریفی دارد و بعضی موارد به راحتی میتوانند به این مویرگها آسیب بزنند و باعث خونریزی بینی شوند. برخی از دلایل شایع این اتفاق شامل موارد زیر است:
خشکی و تحریک مخاط بینی: هوای خشک به خصوص در فصل سرد میتواند باعث خونریزی عروق داخل بینی شود. استفاده از وسایل گرمایشی مثل بخاری هم این وضعیت را تشدید میکند. در فصلهای گرم هم به دلیل گرمای زیاد و کمآبی بدن، احتمال بروز این عارضه افزایش مییابد. با این حساب باید هوای خانه را به شیوههای مختلفِ ممکن مرطوب نگه داشت تا مخاط بینی خشک نشود. همچنین میتوان حداقل یک بار در روز از قطره یا اسپری بینی سدیم کلراید استفاده کرد تا مجرای بینی مرطوب شود. این قطره را میتوان به راحتی از داروخانهها تهیه کرد.
فشار وارد شدن به بینی: ضربه به بینی، فین کردن شدید یا دستکاری بینی یا عطسه کردن با دهان بسته هم میتواند موجب پارگی عروق بینی و خونریزی آن شود.
عفونتهای تنفسی و آلرژی: سرماخوردگی، آنفلوآنزا و حساسیتهای فصلی باعث التهاب و افزایش شکنندگی عروق خونی داخل بینی میشوند که میتواند منجر به خونریزی شود.
مصرف بعضی داروها: داروهای رقیقکننده خون مثل آسپرین، وارفارین و بعضی داروهای ضدالتهابی میتوانند باعث افزایش احتمال خونریزی بینی شوند.
بیماریهای زمینهای: فشار خون بالا، اختلالات انعقادی و بیماریهای مزمن کبدی میتوانند زمینهساز خوندماغ مکرر باشند.
کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی: کمبود ویتامین C و K و همچنین آهن میتواند منجر به شکنندگی مویرگهای داخل بینی و افزایش احتمال خونریزی شود.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلایندهها: دود سیگار، آلودگی هوا و برخی مواد شیمیایی هم میتوانند باعث تحریک و آسیب به بافت بینی شوند. مثلا سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود آن، بینی را خشک و آن را آماده خونریزی میکند.
چه زمانی خوندماغ را جدی بگیریم؟
در بیشتر موارد، خونریزی بینی خودبهخود متوقف میشود و جای نگرانی ندارد، اما در برخی شرایط باید حتما به پزشک مراجعه کرد. شرایطی مثل: خوندماغ شدنهای مکرر بدون دلیل مشخص، خونریزی بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه که با فشار دادن بینی متوقف نمیشود، خونریزی همراه با سرگیجه، ضعف، یا تپش قلب شدید، خونریزی بعد از ضربه شدید به سر یا صورت، خروج خون از هر دو سوراخ بینی یا همراه با خونریزی از لثهها، سابقه بیماریهای انعقادی یا مصرف داروهای ضدانعقاد.
همان طور که گفته شد، خوندماغ معمولاً بیخطر است و میتوان با رعایت نکاتی مثل حفظ رطوبت محیط، جلوگیری از آسیب به بینی و کنترل آلرژیها از آن پیشگیری کرد. اما اگر این مشکل بهطور مکرر رخ میدهد یا همراه با علائم نگرانکننده است، بهتر است برای بررسی دقیقتر به پزشک مراجعه کرد. ممکن است علت بروز این مشکل، فشارخون بالا یا کاهش پلاکت خون یا اختلال لخته شدن خون باشد. علاوه بر این، خوندماغ شدن در مدت طولانی میتواند باعث کمخونی شود و به همین دلیل باید برای درمان آن اقدام کنیم.
بیشتر بخوانید؛