شناسهٔ خبر: 71269410 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

«آیت‌الله میرشاهولد» مردی مبارز و انقلابی از خطه ملایر

همدان- ایرنا- یار دیرین امام راحل و انقلاب در چهل و ششمین فجر انقلاب جایش خالی است، عالمی نستوه و مبارز که در دوران خفقان پهلوی، پا در رکاب بنیانگذار انقلاب اسلامی و مردم، ذره‌ای تردید به خود راه نداد و کوبنده و استوار تا پیروزی نهایی جنگید.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا؛ «آیت‌الله سیدمحمد میرشاهولد» میراث‌دار مکتب مبارزات انقلابی در ملایر از جایگاه والایی نزد مردم این خطه برخوردار است و در ۷۵ سال دوران زندگی ارزشمند خود سنگر شریعت محمدی(ص) را به خوبی پاسبانی کرد و پرچم پرافتخار توحید را در حد توان برافراشت.

این عالم ربانی که نوزده سال از رحلتش می‌گذرد، در دوران زندگی پربرکتش، تکیه‌گاه محکمی برای دین و دانش‌پژوهان بود که در راه رسیدن به هدف مقدس خود که همان هدف انبیا و اولیا است، از هیچ کوششی فروگذار نکرد و تمام سرمایه‌های مادی و معنوی خود را در طبق اخلاص گذاشت.

به استناد گواهان تاریخ، این عالم ربانی در سال ۱۳۰۹ شمسی در ملایر و در خاندانی بزرگ و اصیل دیده به جهان گشود؛ پدر ایشان مرحوم آقا «سید اسد الله» از سادات و علاقه‌مندان و مخلصان اهل بیت(ع) خصوصا حضرت سیدالشهدا (ع) بود و همواره با اقامه مراسم عزای سالار شهیدان به دین و روحانیت اصیل خدمت می‌کرد.

آن فقید سعید پس از گذراندن دروس جدید تا ششم ابتدایی که در میان شهرهای ملایر، نهاوند، تویسرکان آزمون نهایی برگزار شد به رتبه برتر رسید و می‌توانست با استفاده از بورسیه ادامه تحصیل دهد و با اهدای ۲جلد کتاب آیین نگارش از طرف وزارت فرهنگ وقت، تشویق به ادامه تحصیل در مدرسه پهلوی شد، اما به پیروی از سیره اجدادی و علاقه وافر خود به علوم دینی در سال ۱۳۲۲ شمسی وارد حوزه علمیه جدید التاسیس ملایر شد.

حوزه علمیه به همت والای شخصیت بزرگ علم و تقوا حجت الاسلام و المسلمین آیت الحق حاج شیخ شهاب الدین مصطفوی(ره) تاسیس شده بود که وی از طرف حوزه علمیه قم و مرجع بزرگ آن زمان مرحوم آیت الله حجت (قدس سره) به ملایر اعزام شده بود.

«آیت‌الله میرشاهولد» مردی مبارز و انقلابی

روز ملی ملایر؛ روز پاسداشت آیت‌الله میرشاهولد

پس از گذراندن دروس مقدماتی و سطح متوسط و تفسیر و اخلاق در محضر آیت الله شیخ شهاب با مشورت و صلاحدید استاد بزرگ و پدر گرامی خود تصمیم به هجرت گرفت و وارد حوزه علمیه مقدسه قم شد و زانوی ادب در محضر اساتید زد و سطوح عالیه فقه و اصول را نزد بزرگوارانی چون آیت الله العظمی مرعشی نجفی و گلپایگانی و شهید صدوقی فرا گرفت و سپس وارد حوزه درس خارج مرحوم آیت الله العظمی بروجردی و آیات عظام حجت کوه کمری و سید محمد تقی خوانساری شد و بهره‌های علمی و معنوی خود را از آن فرزانگان برد.

وی پس از ۱۲ سال اقامت در قم به بیماری چشم مبتلا و در سال ۱۳۳۴ برای معالجه به ناچار به تهران عزیمت کرد و به حکم تقدیر و مشیت الهی حدود سه سال در تهران اقامت و در همان حال نیز از تحصیل علم باز نماند و از محضر با برکت شخصیت آیت الله حاج سید احمد خوانساری در مسجد سید عزیز الله و نیز مرحوم آیت الله حاج شیخ محمد باقر آشتیانی در مدرسه مروی استفاده و فلسفه و حکمت را از محضر عالم متبحر مرحوم آیت الله حاج شیخ مهدی حائری فرزند مرحوم آیت الله العظمی شیخ عبد الکریم موسس حوزه علمیه قم در مدرسه سپهسالار قدیم آموخت و به این ترتیب به مدارج والایی از علم و فقاهت و اجتهاد نائل شد و در بالاترین درجه مورد وثوق و اطمینان مراجع عالی قدر قرار گرفت.

مراجع بزرگی همچون حضرات آیات عظام امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (دامت برکاته) در اجازات جداگانه‌ای ایشان را نماینده خود و مجاز در تصدی امور حسبیه دانستند، علاوه بر این، یکی از بزرگان فقه و فقاهت یعنی مرحوم آیت الله العظمی حاج شیخ محمد رضا طبسی نجفی(ره) ایشان را مفتخر به اجازه اجتهاد کرد.

این عالم ربانی در تابستان ۱۳۳۷ برای گذراندن تعطیلات و ملاقات والدین به ملایر مراجعه کرد که مصادف با رحلت استاد بزرگوار خود مرحوم آیت الله حاج شیخ شهاب بود، پس از رحلت استاد، بنا به درخواست مومنین و به حکم وظیفه و ادای تکلیف شرعی در شهرستان ملایر اقامت کرد و به ترویج دین مبین و تشکیل مجالس و تفسیر قرآن و تدریس در حوزه علمیه پرداخت و در این مسیر خدمات ارزشمندی به مردم ملایر از قبیل اقامه نماز جمعه و جماعت، خدمت به محرومان و مستمندان در زمستان‌ها و ایام عید با تهیه کفش و لباس، اعزام مبلغ به روستاها در ماه مبارک رمضان و محرم و صفر، سکانداری انقلاب و رهبری مبارزات مردم ملایر علیه رژیم منحوس پهلوی، ساختن مساجد متعدد و کتابخانه حضرت ولی عصر(ع) نیز داشت.

«آیت‌الله میرشاهولد» مردی مبارز و انقلابی

آیت‌الله میرشاهولد؛ مجاهدی برای تمام دوران‌ها

تاسیس کتابخانه حضرت ولی عصر(ع) که در آن زمان احتیاج نسل جوان و تنها کتابخانه مذهبی شهر بود به گونه‌ای که در سال‌های ۵۶-۵۷ به شدت مورد استقبال جوانان قرار گرفته و کانونی برای هدایت جوانان و انسجام انقلابیون جوان و نوجوان بود که به شدت باعث ترس و وحشت ساواک و عوامل رژیم شده بود و به دقت آنجا را کنترل و زیر نظر داشتند.

از دیگر خدمات ایشان، تاسیس صندوق قرض الحسنه الغدیر و خدمات عام المنفعه دیگر و در سال آخر عمر شریفشان(سال ۸۴) اقدام به ساخت یک مدرسه در یک نقطه محروم شهر کرد که بعدا با مساعی استاندار وقت همدان و سایر مسوولان تبدیل به یک هنرستان بزرگ به نام امام امیرالمؤمنین(ع) در منطقه شمس‌آباد شد.

مردم مبارز و انقلابی آن زمان خوب به خاطر دارند که در زمان حکومت نظامی ارتشبد ازهاری دستور داده شد اول مغرب تمام مساجد باید تعطیل شوند و ایام محرم بود که بعداز ظهرها در مسجد انقلاب(حسیب خانی) مجلس برقرار بود و تنها این مسجد بود که بی‌اعتنا به حکومت نظامی تعطیل نمی‌شد و نماز جماعت مغرب و عشاء به امامت مرحوم آیت الله میرشاهولد(ره) اقامه می‌شد تا روز هفتم که ماموران تا دندان مسلح رژیم و دژخیمان بی‌رحم ارتش شاهنشاهی اطراف مسجد را محاصره و دستور دادند که مسجد باید تعطیل و نماز مغرب و عشاء نباید اقامه شود.

وی به همراه فرزندان خود پیشگام و مابقی مردم پشت سر آنان به طرف خیابان مجاور شهرداری در حالی که نیروهای نظامی با تمام آمادگی رزمی جمعیت را محاصره و ماشین‌های ارتشی و سربازان مسلح نیز در خیابان شهدا مجاورت شهرداری و شهربانی صف کشیده بودند، مقابل درب فعلی زندان ملایر که رسیدند، مرحوم آیت الله میرشاهولد به سمت قبله ایستاد و فرمود وقت مغرب است همین جا نماز جماعت می‌خوانیم و آقای جعفرمنش که آن روز از انقلابیون بود، اذان داد و مردم صف جماعت تشکیل دادند و همین که مرحوم آیت الله میرشاهولد آماده اقامه جماعت ‌شد، ناگهان به مردم بی‌دفاع آماده برای نماز حمله کردند و نیروهای نظامی از پشت سر و سربازان ارتش از طرف خیابان مردم را مورد ضرب و شتم وحشیانه قرار دادند.

«آیت‌الله میرشاهولد» مردی مبارز و انقلابی

رهبر مبارزات انقلاب ملایر؛ همراه مردم و یار امام

آن مجاهد خستگی‌ناپذیر با مردم و در میان مردم در راهپیمایی‌ها و تظاهرات ضد رژیم بود و خطابه‌های حماسی و کوبنده علیه رژیم فاسد و منحوس پهلوی و حمایت از رهبر کبیر انقلاب ایراد می‌فرمود، گاهی در میدان طالقانی و زمانی در بلوار پارک و گاهی در خیابان صارمی که تصاویر موجود شاهدی هر چند ضعیف بر این واقعیت است، ایشان نه تنها در سخنرانی‌ها و خطابه‌های آتشین خود در زمان خفقان با کمال شجاعت نام حضرت امام خمینی(ره) را که در آن زمان جرم بود، می‌برد بلکه عکس حضرت امام راحل را هم در اتاق محل کار که محل رفت و آمد عموم مردم بود بالای سرشان گذاشته بودند که نشان از عشق و علاقه ایشان به رهبر کبیر انقلاب بود.

برپایی نماز عید فطر سال ۵۷ قبل از پیروزی که مقرر شده بود در تمام شهرستان‌ها یک نماز و در فضای باز و زیر آسمان اقامه شود و نمادی از انزجار مردم از حکومت پهلوی در سراسر کشور بود، خود سند افتخار دیگری از مبارزات آن فقیه مجاهد است در حالی‌که محل نماز (آخر خیابان سعدی ) در محاصره مأموران رژیم بود، خطبه‌های آتشین نماز عید مرحوم آیت الله میرشاهولد ضربه مهلکی بود برای سردمداران حکومت و لرزه بر اندام طاغوتیان افکند و بعد از نماز تظاهرات عظیمی با شعارهای کوبنده و انقلابی انجام و به بیت آن عالم مجاهد ختم شد.

بعد از راهپیمایی اربعین از فرمانداری به «آیت الله میرشاهولد» اطلاع می‌دهند که می‌خواهیم مجسمه شاه را در میدان مرکزی پائین بیاوریم و وی نیز به انقلابیون دستور می‌دهد تا یک مکعب آهنی ساخته شود و اطراف آن شعارهای نصر من الله و فتح قریب و لا اله الا الله و الله اکبر بنویسند و آماده کنند و شبانه با کمک خود ماموران حکومت با شعارهای مرگ بر شاه با ذلت و خواری مجسمه را پائین می‌آورند و آن مکعب را بجای آن نصب می‌کنند و بدین ترتیب خواست جوانان انقلابی انجام می‌شود، آن هم با افتخار و بدون اینکه برای کسی اتفاقی بیفتد.

«آیت‌الله میرشاهولد» مردی مبارز و انقلابی

یک دهه پاسداشت «روز ملی ملایر»

عاقبت انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و تازه اول کار بود، در ابتدا کمیته انقلاب تشکیل شد و گروه ضربت معین شد و انتظامات شهر به دست گرفته شد، شهربانی و ژاندارمری تصرف و تسخیر گردید و تمام اسلحه‌های شهربانی به بیت مرحوم آیت الله میرشاهولد منتقل شد و سریعا پشت بام‌ها سنگربندی شد و بیت آن فقید سعید تبدیل به مرکز هدایت و تمشیت تمام امور شهر شد، پاسداران انقلاب جذب و همانجا به صورت شبانه‌روزی مستقر شدند.

بعد از مدتی ایشان به عنوان امام جمعه ملایر منصوب و جایگاه خود را در منصب امامت جمعه احراز و به ایراد خطبه پرداخت، اولین نماز جمعه ملایر توسط «آیت‌الله میرشاهولد» و به حکم حضرت امام خمینی(ره) در ۲۱ رمضان ۱۳۹۹ قمری در ورزشگاه تختی خیابان حمزه‌لوئی اقامه شد.

به پاسداشت حضور و ایفای نقش پررنگ «آیت‌الله میرشاهولد» در به ثمر نشاندن مبارزات مردم ملایر در جریان انقلاب ۱۳۵۷، روز 21 بهمن به نام «روز ملی ملایر» نامگذاری شد و به موازات تجلیل از مقام والای این چهره مردمی و مبارز، مهر تأییدی بر نقش‌آفرینی مردم شهرستان ملایر در پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی زده است.

«آیت الله میرشاهولد» پس از نیم قرن خدمات خالصانه به مکتب تشیع و دفاع از حریم ولایت، به دلیل عارضه قلبی در ۲۵ بهمن ماه سال ۱۳۸۴ در نیمه محرم دار فانی را وداع گفت و در جوار آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) ملایر به خاک سپرده شد.

ستاره درخشان، شیعه و رجعت، تفسیر سوره حمد، تفسیر سوره‌های نور، هود، غافر، مدثر، آل عمران و بقره و چند مجلد در موضوعات مختلف تاریخی، اجتماعی، سیاسی از جمله آثار و تالیفات این فقیه پارسا و رهبر مبارزات انقلابی مردم ملایر است.

به پاسداشت حضور و ایفای نقش پررنگ «آیت‌الله میرشاهولد» در به ثمر نشاندن مبارزات مردم ملایر در جریان انقلاب ۱۳۵۷، روز 21 بهمن به نام «روز ملی ملایر» نامگذاری شد و به موازات تجلیل از مقام والای این چهره مردمی و مبارز، مهر تأییدی بر نقش‌آفرینی مردم شهرستان ملایر در پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی زده است.

به گزارش ایرنا؛ مجمع عالی بسیج شهرستان ملایر سال ۱۳۹۳ در مصوبه‌ای روز ۲۱ بهمن ماه سالروز رحلت آیت الله «سیدمحمد میرشاهولد» شخصیت برجسته و محوری مبارزات مردمی این شهرستان در جریان انقلاب را به عنوان «روز ملی ملایر» تصویب و نام‌گذاری کرد.