شناسهٔ خبر: 71268957 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

گفت‌وگو|

ابوشریف: طرح کوچاندن فلسطینیان مصداق بارز پاکسازی سازمان‎یافته است/ مردم غزه خاک خود را ترک نخواهند کرد

نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران با اشاره به طرح کوچاندن اجباری ساکنان غزه، این طرح را مصداق بارز پاکسازی قومی سازمان‌یافته توصیف کرد و گفت: تجربه نشان داده است که ساکنان غزه خاک خود را ترک نخواهند کرد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

دونالد ترامپ، رئیس‎جمهور آمریکا، به‌تازگی طرح‌هایی را درباره غزه مطرح کرده که این طرح‌ها با جنجال و محکومیت بسیار گسترده‌ای در سراسر جهان مواجه شده است.

وی در اواخر ژانویه پیشنهاد انتقال آوارگان غزه را به مصر و اردن مطرح کرد و به‌تازگی در جریان دیدار با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید ادعای کنترل آمریکا بر این باریکه را مطرح کرد.

این طرح ترامپ درحالی که با استقبال مقام های ارشد رژیم صهیونیستی مواجه شده اما محکومیت گسترده‌ای را در سراسر جهان و به‌ویژه کشورهای منطقه به همراه داشته است.

در همین حال بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، در جدیدترین رد حق فلسطینیان برای تعیین سرنوشت خود، مدعی شد که فلسطینی‌ها به جای سرزمین خود، در عربستان یک کشور تشکیل دهند.

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در گفت‌و‌گو با کانال ۱۴ عبری ادعا کرد: سعودی‌ها می‌توانند یک کشور فلسطینی در عربستان ایجاد کنند، آنها زمین‌های زیادی در آنجا دارند.

در همین رابطه ناصر ابوشریف، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران، در گفت‎وگو با میزان به این ادعاهای ترامپ و نتانیاهو پرداخته است.

کوچاندن ساکنان غزه؛ مصداق پاکسازی قومی

ابوشریف گفت: اظهارات دونالد ترامپ درباره «تصرف نوار غزه» و کوچاندن اجباری مردم آن، در واقع نوعی تصعید خطرناک و مصداق «پاکسازی قومی سازمان‌یافته» علیه فلسطینی‌هاست و طبق گزارش‌های نهاد‌های حقوق بشری مانند دیده‌بان حقوق بشر، می‌تواند جنایت جنگی محسوب شود.

وی بیان کرد: این طرح ادامه سیاست‌های استعماری است که هدف آن حذف فیزیکی یا اخراج فلسطینی‌هاست تا زمینه‌ای برای طرح‌های سرمایه‌گذاری و استقرار طولانی‌مدت آمریکا و اسرائیل را در غزه ایجاد کند.

انگیزه و هدف پشت پرده

نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران درباره پشت‌پرده این طرح ترامپ، تصریح کرد: این یک نقشه آمریکایی–صهیونیستی است که به دنبال پایان دادن به حقوق ملی فلسطینی‌ها در غزه از طریق تغییر بافت جمعیتی و محروم کردن آنها از حق تعیین سرنوشت است؛ به عبارت دیگر، آمریکا و اسرائیل می‌خواهند با بحرانی نشان دادن شرایط غزه، پس از بمباران‌ها و محاصره طولانی، مقدمات اخراج مردم از سرزمینشان را فراهم کنند.

وی ادامه داد: آمریکا در این ماجرا تنها به‌عنوان حامی دیپلماتیک یا سیاسی عمل نمی‌کند، بلکه عملا در حال تبدیل شدن به همدست مستقیم در جنایات جنگی و کوچ اجباری جمعی است.

ابوشریف تاکید کرد: هرچند در ظاهر ادعا می‌شود که قصد بهبود وضعیت انسانی غزه را دارند، اما در اصل می‌خواهند پروژهه «تصفیهه قضیهه فلسطین» را تمام کنند.

مغایرت طرح ترامپ درباره غزه با قوانین بین‌المللی

مقام جنبش جهاد اسلامی با اشاره به اینکه طبق حقوق بین‌الملل، کوچ اجباری ساکنان یک منطقه تحت اشغال مطلقا ممنوع است و مصداق جنایت جنگی تلقی می‌شود، اظهار کرد: اعلام رسمی کشور‌ها در مخالفت با این طرح، ناشی از ترس از عواقب شدید نقض حقوق بین‌الملل و گسترش هرج‌ومرج در منطقه است.

خطر بی‌ثباتی گسترده در منطقه

ابوشریف با بیان اینکه اجرای این طرح، موجی از آوارگان جدید را به کشور‌های همسایه تحمیل می‌کند و می‌تواند باعث تشدید بحران‌های اجتماعی و امنیتی در مصر، اردن و دیگر کشور‌ها شود، یادآور شد: کشور‌های گوناگون احساس می‌کنند که تداوم درگیری و کوچ گسترده فلسطینی‌ها، موجب بالا رفتن خطر امنیتی و بی‌ثباتی خواهد شد.

وی عنوان کرد: سازمان‌های حقوق بشری این اقدام ها را آشکارا محکوم کرده‌اند و بسیاری از دولت‌ها برای حفظ اعتبار خود در جهان، ناچار به محکوم کردن چنین برنامه‌ای شده‌اند.

واقعی بودن تهدید ترامپ درباره غزه

نماینده جنبش جهاد اسلامی درباره میزان واقعی بودن تهدید ترامپ درباره غزه، گفت: هرچند برخی معتقدند این اظهارات ترامپ «غیرعملی» یا «تبلیغاتی» است، اما خطر تهدید همچنان واقعی است؛ زیرا او پیش‌تر نیز تصمیم‌هایی را گرفته که در تضاد با عرف جهانی بوده است (مانند انتقال سفارت به قدس و به‌رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان).

وی افزود: از سویی هم واشنگتن بار‌ها نشان داده که در برابر مقاومت افکار عمومی جهانی، گاه عقب‌نشینی دارد، پس نمی‌توان یک‌سره چنین تهدیدی را دست‌کم گرفت.

موانع جدی بر سر راه اجرای طرح ترامپ در غزه

ابوشریف درباره موانع موجود در راه اجرای طرح ترامپ، با اشاره به اینکه یکی از این موانع عدم پذیرش آن از طرف مصر و اردن است، تصریح کرد: هر دو کشور رسما تأکید کرده‌اند که اجازه نخواهند داد فلسطینی‌ها به خاکشان کوچانده شوند.

مقام جنبش جهاد اسلامی دلیل دیگر را مقاومت سرسخت فلسطینی‌ها در غزه عنوان کرد که تا به حال در برابر بمباران‌ها و تجاوزهای متعدد تسلیم نشده‌اند؛ مردم غزه تحت هیچ شرایطی خانه و کاشانهٔ خود را ترک نمی‌کنند.

نماینده جنبش جهاد اسلامی مانع دیگر را محکومیت بین‌المللی و نگرانی از واکنش جهانیان توصیف کرد و گفت: کوچ اجباری یک جمعیت بزرگ، به‌وضوح یک جنایت جنگی است.

ابوشریف، گفت: ممکن است ترامپ و نتانیاهو از این طرح، به‌عنوان ابزاری برای فشار سیاسی استفاده کنند؛ اما سابقه نشان داده هرگونه تلاش برای کوچاندن اجباری فلسطینی‌ها در غزه، به مقاومت شدید مواجه خواهد شد و تحقق آن دشوار است.

طرح نتانیاهو درباره اسکان فلسطینیان در عربستان

مقام فلسطینی با اشاره به ادعای اخیر نتانیاهو که خواستار تشکیل کشور فلسطینی در عربستان شده بود، این پیشنهاد را تکمیل پروژه حذف مسئله فلسطین توصیف کرد.

وی هشدار داد: این ایده نسخه‌ای از همان تئوری «وطن بدیل» یا «توطین» است که دهه‌هاست مطرح می‌شود تا فلسطینی‌ها از حقوق خود در سرزمینشان محروم شوند.

ابوشریف، تصریح کرد: هدف اصلی نتانیاهو و جریان راست افراطی اسرائیل این است که از بازگشت فلسطینی‌ها به وطنشان و تشکیل یک دولت مستقل در کرانهٔ باختری، غزه و قدس جلوگیری کنند.

نماینده جنبش جهاد اسلامی این طرح را دخالت آشکار در امور داخلی کشور‌های عربی عنوان کرد و یادآور شد: طرح ادعای «تشکیل دولت فلسطین در عربستان» نادیده گرفتن حاکمیت عربستان یا هر کشور عربی دیگر و توهینی به تمام جهان عرب است، هیچ کشوری چنین ایده‌ای را نخواهد پذیرفت چراکه باعث ناامنی سیاسی و جمعیتی در آن کشور می‌شود.

دور زدن حقوق مسلم مردم فلسطین

ابوشریف با تاکید بر اینکه بدون تردید، هر «دولت فلسطینی» که در جغرافیای دیگری تأسیس شود، فاقد مشروعیت ملی و تاریخی است، اظهار کرد: حق فلسطینی‌ها در تعیین سرنوشت و بازگشت به سرزمین مادری، حقی غیرقابل انکار بر پایه قوانین بین‌الملل است و نمی‌توان با جابه‌جایی مکان آن را باطل کرد.

کسب مجوز یا چراغ سبز از آمریکا

وی با اشاره به این پیشنهاد نتانیاهو که درپی دیدار با ترامپ مطرح شد، عنوان کرد: سابقه نشان می‌دهد سران اسرائیل در تصمیم‌گیری درباره موضوع‌های سرنوشت‌ساز مربوط به فلسطین، همواره تلاش می‌کنند از واشنگتن تایید بگیرند.

ابوشریف، ادامه داد: احتمالا نتانیاهو از ترامپ «چراغ سبز» گرفته تا طرح‌های رادیکال‌تری مانند اخراج یا کوچاندن فلسطینی‌ها را مطرح کند.

وی این طرح نتانیاهو را صدور بحران‌های داخلی توصیف کرد و گفت: نتانیاهو با مشکلات متعدد داخلی اعم از پرونده‌های فساد و اعتراض های داخلی مواجه است و طرح چنین موضوعی پس از دیدار با ترامپ، تلاشی برای ایجاد فضاسازی سیاسی است تا افکار عمومی اسرائیل را از مشکلات داخلی منحرف کند و به سمت تهدید فلسطینی‌ها سوق دهد.

نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران عنوان کرد: این گونه طرح‌ها، خواست جناح راست افراطی و شهرک‌نشینان تندرو را تأمین می‌کند و نتانیاهو امیدوار است از این راه پایگاه سیاسی خود را حفظ یا تقویت کند؛ علاوه بر این همراهی با ایده‌های افراطی، باعث می‌شود نتانیاهو حمایت حزب‌هایی، چون حزب بن‌گویر یا اسموتریچ را داشته باشد و بقای کابینه‌اش تضمین شود.

چرا طرح‌های کوچاندن اجباری ساکنان غزه محکوم به شکست هستند؟

ابوشریف کوچاندن اجباری فلسطینیان را محکوم به شکست دانست و تاکید کرد: تجربه نشان داده است که مردم غزه با وجود محاصره طولانی و جنگ‌های ویرانگر، هرگز خاک خود را ترک نکرده‌اند؛ در بسیاری از حملات گذشته، حتی زیر بمباران‌های شدید، آنها به محض توقف نسبی آتش باز به منازل خود بازگشته‌اند.

وی دلیل دیگر را حکم صریح حقوق بین‌الملل عنوان کرد و یادآور شد: کوچاندن جمعی ساکنان یک منطقه اشغالی، از لحاظ حقوق بین‌الملل جنایت جنگی محسوب می‌شود؛ هر کشوری که در این طرح مشارکت کند یا تسهیل‌گر آن باشد، ممکن است تحت پیگرد قرار گیرد و با محکومیت جهانی روبه‌رو شود.

مقام فلسطینی با اشاره به مقاومت فلسطینی و گروه‌های مبارز، تصریح کرد: همه گروه‌های مقاومت از جمله حماس و جهاد اسلامی، اعلام کرده‌اند که اجازه نخواهند داد ملت فلسطین را به زور اخراج کنند؛ ساختار مقاومتی در غزه طی سال‌های اخیر نشان داده است که قادر به دفاع از مردم در برابر هر طرح خصمانه است.

نماینده جنبش جهاد با اشاره به عدم پذیرش این طرح‌ها در سطح منطقه، عنوان کرد: دولت‌های همسایه از جمله مصر و اردن، از مدت‌ها پیش مخالفت خود را با ورود گسترده پناهندگان جدید ابراز کرده‌اند؛ این مخالفت‌ها مانع بزرگی بر سر راه طرح‌های مبتنی بر «وطن بدیل» است، چرا که هیچ کشوری حاضر به پذیرش مسئولیت چنین سناریوی خطرناکی نیست.

کوچاندن فلسطینی‌ها مسئله فلسطین را حل نمی‌کند

وی هشدار داد: هرگونه تلاش برای کوچاندن فلسطینی‌ها، نه‌تنها مسئله را حل نمی‌کند بلکه خشم و تنش را در سراسر منطقه تشدید می‌کند؛ موضوعی که بسیاری از بازیگران جهانی و منطقه‌ای از آن هراس دارند و در نتیجه، از نظر سیاسی و میدانی، اجرای طرح کوچاندن اجباری غیرممکن است.

ابوشریف با اشاره به موضع جنبش جهاد اسلامی در این زمینه بیان کرد: آنچه ترامپ و نتانیاهو امروز درباره کوچاندن فلسطینی‌ها و به‌ویژه ساکنان غزه یا تشکیل «دولت فلسطینی» در نقطه‌ای دور از فلسطین مطرح می‌کنند، امتداد همان پروژه استعماری است که از وعده بالفور تا امروز ادامه داشته و هدفش سلب هویت و حقوق تاریخی فلسطینی‌هاست.

وی ادامه داد: این طرح‌ها بر پایه حقوق بین‌الملل، جنایت جنگی و حتی «جنایت علیه بشریت» به‌شمار می‌آیند، و می‌باید مرتکبان آن تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. متأسفانه آمریکا با حمایت یک‌جانبه از اسرائیل، از همدستی پنهان به همدستی آشکار در این جنایات رسیده است.

نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران تاکید کرد: ملت فلسطین نشان داده است که در برابر هرگونه دسیسه برای حذف یا نابودی هویت خویش، ایستادگی خواهد کرد؛ گواه این ادعا، پایداری در برابر محاصره، جنگ‌های مداوم و تلاش‌های مکرر برای اخراج اجباری است و هر تصور درباره این که فلسطینی‌ها سرانجام خسته می‌شوند یا امتیاز می‌دهند، نادیده گرفتن واقعیت مبارزات یک قرن گذشته است و فلسطینیان نه‌تنها حق‌شان در این سرزمین تثبیت شده، بلکه هیچ‌گاه از آن کوتاه نخواهند آمد.

مقام فلسطینی اظهار کرد: ضروری است که جهان عرب و جامعه جهانی، در برابر این «جنون توسعه‌طلبانه» به شکلی قاطع بایستند. هرگونه سکوت یا سهل‌انگاری، به معنای چراغ سبز دادن به فاجعه‌ای جدید و احتمالا یک نسل‌کشی دیگر خواهد بود؛ ما بر سر خاک و حقوق ملی خود هرگز معامله نخواهیم کرد.

ابوشریف با بیان اینکه فلسطین، از رود تا دریا، سرزمینی تاریخی برای ملت ماست و این حقیقت را نه زور سلاح و نه فشار‌های بین‌المللی نمی‌تواند تغییر دهد، گفت: بر حق خود پای می‌فشاریم و هر طرحی برای کوچاندن و تبعید ساکنان غزه را قاطعانه شکست خواهیم داد و این پیام امروز ملت فلسطین است و روز‌های آینده نشان خواهد داد که این طرح‌های متجاوزانه، بار دیگر در برابر اراده و مقاومت مردم ما عقیم خواهند ماند.

انتهای پیام/