شناسهٔ خبر: 71267737 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

اظهارات ترامپ در مورد کانادا چه اثری بر بازارهای کالایی خواهد داشت؟

جنگ تجاری ترامپ علیه ترودو

دنیای اقتصاد - امیرحسین کهرودی : با توجه به اینکه کانادا کشوری سرشار از مواد معدنی است و با آمریکا مرز مشترک دارد، اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی این کشور می‌تواند بازارهای کالایی دنیا را تحت‌تاثیر قرار دهد. در نتیجه یک راه نجات از شرایط کنونی برای کانادا، پیدا کردن شریک تجاری جدید است. اما این اقدام در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست. به گزارش ماینینگ، شرایط جدیدی که بر اقتصاد کانادا حاکم می‌شود، موجی از نگرانی مقامات کانادا را به همراه داشته است.

صاحب‌خبر -

جاستین ترودو، نخست‌‌‌وزیر کانادا، به مدیرانی که روز جمعه ۷فوریه سال ۲۰۲۵ در یک اجلاس اقتصادی گرد هم آمده بودند، گفت که تمایل دونالد ترامپ به اضافه کردن کانادا به‌عنوان پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا، به دلیل منابع حیاتی سرشاری که در این کشور وجود دارد، قوت گرفته است.

یک مقام ارشد دولتی کانادا که خواست نامش فاش نشود، تایید کرده است که ترودو این سخنان را به ده‌‌‌ها تن از رهبران تجاری و سیاستگذارانی که در تورنتو گرد هم آمده بودند، بیان کرد. به نظر می‌رسد با توجه به تهدیدهای تعرفه‌‌‌ای ترامپ، ترودو به دنبال راهی است تا بتواند از مبادلات تجاری مختلف کانادا با ایالات‌متحده در مقابل تهدیدهای ترامپ محافظت کند.

ترامپ از زمان انتخابش در ماه نوامبر، بارها گفته است تنها در صورتی حاضر است از اعمال تعرفه‌ها نسبت به کانادا اجتناب کند که این کشور تبدیل شدن به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا را بپذیرد. دولت ترودو در ابتدا این اظهارنظر را شوخی در نظر می‌گرفت، اما پس از اینکه ترامپ در ماه ژانویه متعهد شد از «فشار اقتصادی» برای وادار کردن اتحادیه استفاده می‌کند و مرز را به‌عنوان «خط ترسیم‌شده مصنوعی» نادیده گرفت، این سخن لحن جدی‌تری به خود گرفت. کانادا سرشار از موادمعدنی حیاتی است که برای فناوری مدرن از جمله تلفن همراه، باتری خودروهای الکتریکی و کاربردهای دفاعی ضروری هستند. جاناتان ویلکینسون، وزیر منابع طبیعی کانادا، هفته گذشته در واشنگتن دی‌سی بود و از ایالات‌متحده خواست تا با کانادا در پروژه‌های معدنی شریک شود تا سلطه چین در این بخش را از بین ببرد.

به گزارش استار، ترودو در پاسخ به سوالی گفت: «آنها از منابع ما، از آنچه داریم بسیار آگاه هستند و می‌‌‌خواهند از آن بهره ببرند. اما آقای ترامپ در نظر دارد یکی از ساده‌‌‌ترین راه‌‌‌ها را که جذب کشور ماست انتخاب کند و این یک موضوع واقعی است.»

دیگر رهبران سیاسی در کانادا نیز گفته‌اند که اظهارات الحاق ترامپ را جدی می‌گیرند. دیوید ابی، استاندار ایالت بریتیش‌کلمبیا روز دوشنبه گفت که ترامپ در حال استفاده از یک استراتژی عمدی برای «ویران کردن اقتصاد کانادا» و تبدیل آن به پنجاه‌ویکمین ایالت است. جگمیت سینگ، رهبر حزب نودموکراتیک‌فدرال نیز تهدید حاکمیت کانادا را واقعی می‌‌‌داند.

ترامپ اول فوریه دستوری مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۲۵درصدی بر بیشتر کالاهایی که کانادا و مکزیک به ایالات‌متحده می‌فروشند را امضا و توافق تجاری دیرینه این کشورها را لغو کرد. دولت ترودو با تعهد به عوارض مشابه پاسخ داد. روز دوشنبه ۳فوریه، دو کشور توافق کردند که تعرفه‌ها را به مدت ۳۰روز به تعویق بیندازند. اما تهدید یک جنگ تجاری گسترده‌‌‌تر همچنان پابرجاست؛ زیرا یکی از اولین دستورات اجرایی ترامپ پس از مراسم تحلیف این بود که از مقامات خواست وضعیت روابط تجاری ایالات‌متحده را تا اول آوریل بررسی کرده و گزارش دهند. ترودو در اظهارات عمومی در اجلاس اقتصادی گفت: «اگر این تعرفه‌‌‌ها اعمال شود یا تحقیقات در مورد تعرفه‌‌‌های تجاری که برای آوریل برنامه‌‌‌ریزی شده است جلو برود، باید آماده پاسخگویی قوی باشیم.» از جمله مدیرانی که در رویداد روز جمعه شرکت کردند شامل وس هال، رئیس مشاوران Kingsdale، لیندا هاسنفراتز، رئیس اجرایی شرکت Linamar و پیتر ترتزاکیان، موسس موسسه تحقیقات انرژی ARC بودند.

این اجلاس در یک کارخانه سابق آجرکاری که به فضای جلسه تبدیل شده بود، بر نگرانی گسترده‌‌‌تری در کانادا تاکید می‌کند که این کشور باید فورا الگوهای تجاری را تغییر دهد و روابط بین‌المللی جدیدی را در پاسخ به سیاست‌‌‌های ترامپ ایجاد کند. فلاویو ولپ، رئیس انجمن سازندگان قطعات خودرو، در حاشیه این اجلاس گفت: کارخانه او که قطعات خودرو را برای شرکت‌هایی مانند Stellantis NV، جنرال‌موتورز و دیگر کارخانه‌های مونتاژ در کانادا و ایالات‌متحده تامین می‌کند، بعید است که بتواند صادرات به آسیا یا اروپا را متنوع کند. با این حال، او گفت که صنایع دیگر باید به جای ارسال کالا به ایالات‌متحده، برای تجارت «شرق-غرب» تلاش کنند.

او گفت: «بهترین حالت تجاری همیشه شمال-جنوب است، اما انتقال ۵ تا ۱۰‌درصد از صادرات کانادا به بازارهای دیگر راهی برای نجات این کشور در مقابل چنین تهدیدهایی است. آنیتا آناند، وزیر حمل‌ونقل و تجارت داخلی با این موضوع موافق است. او گفت: باید مطمئن شویم که با چند شریک در مکان‌‌‌های مختلف معامله می‌‌‌کنیم. کانادا تنها کشور G-۷ است که با سایر کشورهای G-۷ موافقت‌نامه تجارت آزاد دارد.

پیر پویلیور، رهبر حزب محافظه‌کار در ویدئویی که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد، گفت: کانادا هرگز پنجاه‌ویکمین ایالت نخواهد بود. او گفت که ترودو برای اتکای کانادا به بازار ایالات‌متحده مستحق سرزنش است. پویلیور گفت: آنها پروژه‌‌‌های منابع را در کانادا مسدود کرده‌‌‌اند و ما را مجبور می‌کنند تا مواد خام خود را بدون حفظ مشاغل در اینجا به آمریکایی‌‌‌ها بدهیم.