شناسهٔ خبر: 71266991 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

در واکنش به پیشنهاد ترامپ

زلنسکی: امریکا سهم بیشتری از درآمد منابع معدنی اوکراین داشته باشد

به گزارش «جوان»، ولودیمیر زلنسکی در گفت‌و‌گو با رویترز که دیروز منتشر شد، گفت که چیزی کمتر از ۲۰ درصد از منابع معدنی اوکراین، از جمله حدود نیمی از ذخایر خاکی کمیاب آن، در اشغال روسیه است.

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: رئیس‌جمهور اوکراین با نشان دادن یک نقشه طبقه‌بندی‌شده از ذخایر عظیم خاک‌های کمیاب و سایر مواد معدنی حیاتی کشورش، اعلام کرد که برای توافق با رئیس‌جمهور امریکا برای دادن منابع حیاتی اوکراین آماده است. دونالد ترامپ نیز گفته که می‌خواهد هفته آینده با زلنسکی در کاخ سفید دیدار کند. 
 
به گزارش «جوان»، ولودیمیر زلنسکی در گفت‌و‌گو با رویترز که دیروز منتشر شد، گفت که چیزی کمتر از ۲۰ درصد از منابع معدنی اوکراین، از جمله حدود نیمی از ذخایر خاکی کمیاب آن، در اشغال روسیه است. این منابع شامل خاک‌های کمیاب در ساخت آهنربا‌هایی با کارایی بالا، موتور‌های الکتریکی و لوازم الکترونیکی مصرفی مهم هستند که به گفته او، روس‌ها می‌توانند استفاده از آنها را به روی متحدان خودشان، یعنی کره شمالی و ایران که هر دو دشمنان قسم‌خورده امریکا هستند، باز کنند. زلنسکی که این گفت‌و‌گو را در واکنش به طرح ترامپ برای کمک به توافق صلح در ازای بهره‌مندی از منابع معدنی این کشور انجام داده، در حالی که نقشه‌ای بزرگ روی میز دفتر کار خود در کی‌یف را نشان می‌داد، گفت که اوکراین بزرگ‌ترین ذخایر تیتانیوم اروپا را دارد که برای صنعت هوانوردی و فضایی ضروری است. به گفته او، همچنین اورانیوم اوکراین می‌تواند برای انرژی هسته‌ای و تسلیحاتی استفاده شود. رئیس‌جمهور اوکراین با اشاره به این منابع سرشار، گفت که پیشنهاد او به معنی «بخشش» منابع کشورش نیست: «این سرزمین بسیار غنی است. این بدان معنا نیست که ما آن را به کسی، حتی به شرکای استراتژیک، واگذار می‌کنیم» و گفته که چیزی که درباره آن صحبت می‌کند مشارکت کردن است: «ما در مورد مشارکت صحبت می‌کنیم.» او گفت که حاضر است با امریکا یک مشارکت سودمند در مورد آنها داشته باشد: «اگر ما در مورد یک توافق صحبت می‌کنیم، پس بیایید یک معامله انجام دهیم، ما فقط طرفدار آن هستیم.» زلنسکی ادامه داد: «امریکایی‌ها (در جنگ) بیشترین کمک را کردند، بنابراین آنها باید بیشترین درآمد را داشته باشند. آنها باید این اولویت را داشته باشند و خواهند داشت. من می‌خواهم در این مورد با رئیس‌جمهور ترامپ صحبت کنم.» زلنسکی همچنین گفت که کی‌یف و کاخ سفید درباره ایده استفاده از سایت‌های ذخیره‌سازی گاز زیرزمینی گسترده اوکراین برای ذخیره گاز طبیعی مایع امریکا بحث کرده‌اند، موضوعی که به گفته او «دولت ترامپ بسیار به آن علاقه‌مند است.» او ادامه داد: «ما آماده و مایل هستیم که قرارداد‌هایی برای تأمین LNG به اوکراین داشته باشیم و البته، ما یک مرکز برای کل اروپا خواهیم بود.» 
مصاحبه رویترز با زلنسکی چند روز قبل از کنفرانس امنیتی مونیخ در ۱۴ تا ۱۶ فوریه ۲۰۲۵ انجام شده، اجلاسی که مقامات ده‌ها کشور غربی نیز در آن شرکت خواهند کرد و زلنسکی هم گفته که قصد دارد در آن شرکت کند. در حالی که انتظار می‌رود کیت کلوگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور روسیه و اوکراین نیز در آن حضور داشته باشد، زلنسکی گفته که قبل از ملاقات ترامپ با پوتین، ضروری است که او هم شخصاً با ترامپ ملاقات کند، در این صورت ملاقات پوتین و ترامپ «شبیه گفت‌و‌گو درباره اوکراین بدون (حضور) اوکراین» خواهد بود: «مهم است شرکا ابتدا درباره مسائل خود گفت‌و‌گو کنند و بعد با دشمن وارد گفت‌و‌گو شوند.» موافقت زلنسکی با طرح ترامپ در حالی ابراز شده که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، پیشنهاد ترامپ را «بسیار خودخواهانه» و «بسیار خودمحور» خوانده، از آن انتقاد کرد و گفته که کی‌یف پس از پایان جنگ برای تأمین مالی بازسازی به منابع طبیعی خود نیاز خواهد داشت. 
دونالد ترامپ روز جمعه در اولین واکنش به اعلام آمادگی زلنسکی گفت که «احتمالاً» هفته آینده برای اولین بار پس از بازگشت به قدرت، با او دیدار خواهد کرد. ترامپ در پاسخ به این سؤال که آیا چنین دیداری در واشینگتن خواهد بود یا خیر، پاسخ داد که «ممکن است واشینگتن باشد. خب، من آنجا (به کی‌یف) نمی‌روم.» ترامپ در صحبت‌هایش مجدداً درباره منابع طبیعی اوکراین حرف زد و گفت که در ازای حمایت امریکا، خواستار چیزی برابر از طرف اوکراین است. ترامپ توضیح داد «یکی از چیز‌هایی که با رئیس‌جمهور زلنسکی به آن توجه داریم، امنیت دارایی‌های آنهاست. آنها دارایی‌های زیرزمینی، خاک کمیاب و چیز‌های دیگر دارند، اما در درجه اول خاکی کمیاب دارند.»
 
 اهمیت منابع اوکراین برای امریکا
بر اساس گزارش مؤسسه کیل آلمان که اقتصاد جهان را دنبال می‌کند، ایالات متحده از ژانویه ۲۰۲۲ تا ۳۱ اکتبر ۲۰۲۴، ۳۳/۸۸ میلیارد یورو (۹۲ میلیارد دلار) به اوکراین اختصاص داده است. بر اساس گزارش الجزیره، آلمان، دومین حامی بزرگ اوکراین، ۳/۱۶ میلیارد دلار سرمایه داد و پس از آن انگلیس با ۳/۱۵ میلیارد دلار قرار گرفت. بر اساس گزارش الجزیره، در حالی که طبق برآورد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در سال ۲۰۲۴، چین بزرگ‌ترین تولیدکننده مواد معدنی است که حداقل ۶۰ درصد از عرضه جهان را استخراج می‌کند و حداقل ۹۰ درصد از خاک‌های کمیاب جهان را پردازش می‌کند. در حالی که بر اساس برآورد USGS، ایالات متحده برای ۸۰ درصد از نیاز‌های خود به خاک‌های کمیاب به چین، مالزی، ژاپن و استونی متکی بوده و امریکایی‌ها همچنین به دنبال مواد معدنی حیاتی دیگر از جمله تنگستن، تلوریم، لیتیوم، تیتانیوم و ایندیم هم هستند که به نظر می‌رسد بخش‌هایی از نیاز‌هایی امریکا در اوکراین است. در سال ۲۰۲۳، مجله تجاری فوربس برآورد کرد که منابع معدنی اوکراین بالغ بر ۱۱۱ میلیارد تن، عمدتاً زغال سنگ و سنگ آهن، به ارزش ۸/۱۴ تریلیون دلار است.