شناسهٔ خبر: 71261315 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

نگاهی به دو دیدگاه آشنا و فرهیختگان درباره مذاکره با آمریکا؛

جمله رهبر انقلاب نیازی به تفسیر ندارد

فرمایشات دیروز مقام معظم رهبری در نهی هرگونه مذاکره با آمریکا آنقدر شفاف و واضح بود که نیازی به تفسیر به رای نداشته باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاسی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ مسلم خلخال*/// دیروز رهبر انقلاب در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند ارتش جمهوری اسلامی صراحتا مذاکره با آمریکا را رد کردند و جمله‌ای به زبان آوردند که بعد از گذشت کمتر از یک روز از آن تفسیرها و تحریف های متفاوتی از آن شد. آن جمله این بود: مذاکره با آمریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست.

یکی از اولین واکنش ها مربوط به حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در دولت روحانی بود. وی در واکنش به بیانات رهبر انقلاب در خصوص مذاکره با آمریکا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «خوانش دوم: مذاکره با آمریکا (باید) هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه ( باشد) و تاثیری در رفع مشکلات کشور( داشته باشد)؛ دلیل؟ تجربه!»

چندی بعد مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، در پیامی که در صفحه خود در فضای مجازی منتشر کرد، در واکنش به برداشت حسام الدین آشنا از سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش نوشت: این برداشت «تحریف آشکار» است.

اما طولی نکشید یک روزنامه نیز همسو با حسام الدین آشنا تیتر و زیرتیتری از همین جمله رهبر انقلاب به کار برد که واکنش بسیاری به همراه داشت. روزنامه فرهیختگان با تیتر علیه ساده سازی و زیر تیتر «رهبر انقلاب ملزومات مواجهه هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه با آمریکا را تبیین کردند» به سخنان رهبر انقلاب واکنش نشان داد.

زیر تیتر فرهیختگان و مطلب آشنا هردو به طور مستقیم به دیدگاه رهبر انقلاب اشاره می‌کند با این تفاوت که جمله آشنا با توجه به محتوای آن، می‌تواند بازتابی از دیدگاه رهبر انقلاب باشد. این درحالی است که هر دو نوشته آشنا و فرهیختگان نشان‌دهنده این هستند که مواجهه و مذاکره با آمریکا باید بر اساس اصول و چارچوب‌های مشخص انجام شود.

درواقع وجه اشتراک اصلی هر دو جمله نشان‌دهنده یک نگرش محتاطانه است که از دیدگاه رهبر انقلاب الهام گرفته شده و مذاکره را صراحتا رد نمی کنند اما با این تفاوت که جمله فرهیختگان کلی تر بود. این تفسیرها در حالی است که سخنان رهبر انقلاب صراحتا هرگونه مذاکره با آمریکا را رد کرده است.

درصورتی که فرمایشات دیروز مقام معظم رهبری در نهی هرگونه مذاکره با آمریکا آنقدر شفاف و واضح بود که نیازی به تفسیر به رای هیچ شخص یا رسانه ای نداشته باشد.

اما گویا برخی به کلمه مواجهه و مذاکره اشاره داشته و تاکید دارند جای ایتا در فرهنگ لغت به دنبال معنای مواجهه باشند. پس تصمیم گرفتیم نه در کانال های ایتا و نه در فرهنگ لغت کلمه مواجهه ( که مواجهه معنای «رو به روی هم قرار گرفتن» می‌هد که رو به رویی برای مذاکره نیز برداشت می شود) را جستجو کنیم بلکه ما در جایی به دنبال معنای آن رفتیم که هیچ جانبداری و تفسیر سلیقه‌ای در آن وجود نداشته باشد. از این رو از هوش مصنوعی پرسیدیم تفاوت معنایی و لغوی دو جمله رهبر انقلاب و روزنامه فرهیختگان در چیست؟ جواب جالبی داد که بعنوان بخش پایانی یادداشت می‌خوانید:

1. جمله اول: رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست"

- این جمله به طور مستقیم بیان می‌کند که رهبر انقلاب معتقد است مذاکره با آمریکا از سه جنبه **عاقلانه**، **هوشمندانه** و **شرافتمندانه** قابل توجیه نیست.  

- تأکید اصلی بر این است که مذاکره با آمریکا به دلایل مختلف (عقلی، هوشیاری و شرافتی) نامناسب است.

2. جمله دوم: "رهبر انقلاب ملزومات مواجهه هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه با آمریکا را تبیین کردند"

- این جمله به این موضوع اشاره دارد که رهبر انقلاب **شرایط یا الزامات** لازم برای یک رویارویی **هوشمندانه**، **عاقلانه** و **شرافتمندانه** با آمریکا را توضیح داده‌اند. 

- تأکید این جمله بر ارائه راهکارها یا اصولی است که باید در مواجهه با آمریکا رعایت شود، نه صرفاً رد مذاکره.

تفاوت اصلی:

- جمله اول نفی مذاکره با آمریکا را بیان می‌کند و آن را غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه می‌داند.

- جمله دوم به ارائه راهکارها برای مواجهه با آمریکا اشاره دارد و بر لزوم هوشمندی، عقلانیت و شرافت در این مواجهه تأکید می‌کند.

به عبارت دیگر، جمله اول منفی است و مذاکره را رد می‌کند، در حالی که جمله دوم مثبت است و بر چگونگی مواجهه صحیح تأکید دارد.

*مدیرمسئول خبرنامه دانشجویان ایران