تلاش دولت آمریکا برای کاهش و تغییر شکل کمکهای خارجی، سیستم پیچیده جهانی را که هدف آن جلوگیری از قحطی و پاسخ به آن است، فلج میکند.
کارشناسان عنوان میکنند که سیستم نظارت بر قحطی و امدادرسانی بینالمللی ضربههای متعددی را از توقف ناگهانی کمکهای خارجی آمریکا متحمل شده است.
توقف کمکهای مالی، که ترامپ پس از روی کار آمدن در ۲۰ ژانویه (اول بهمن) دستور آن را صادر کرد، قرار است ۹۰ روز ادامه داشته باشد. وزیر خارجه آمریکا مدعی شده بود که برخی کمکها در زمینه جلوگیری از قحطی بهطور استثناء ادامه خواهد یافت.
اما بسیاری از این کمکهای اضطراری دستکم بهطور موقت متوقف میشوند. اقدام ترامپ برای تعطیلی سازمان امدادرسانی اصلی دولت آمریکا، یعنی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) این وضعیت را پیچیده کرده است.
مارسیا ونگ، یکی از مقامهای ارشد سابق آژانس توسعه بینالمللی آمریکا گفت که حدود ۵۰۰ میلیون تن غذا به ارزش ۳۴۰ میلیون دلار در بلاتکلیفی است، زیرا سازمانهای بشردوستانه منتظر مجوز وزارت خارجه آمریکا برای توزیع آن هستند.
امدادگران میگویند که کمکهای نقدی ارائهشده آمریکا برای کمک به مردم جهت خرید مواد غذایی و سایر ملزومات در سودان و غزه نیز متوقف شده است.
سازمانهای بشردوستانه در دریافت دستمزد برای عملیات غذای اضطراری با موانعی مواجه شدهاند. دستکم ۶ منبع گفتند که پرسشها درمورد برنامههایی که مجوز ادامه دارند، بیپاسخ مانده است، زیرا افرادی که بهطور معمول چنین به این پرسشها باید پاسخ دهند (مقامهای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا) به مرخصی اجباری فرستاده شدهاند.
شبکه سیستمهای هشدار زودهنگام قحطی (FEWS NET)، نهاد آمریکایی که هشدارهای منظم امنیت غذایی را برای جلوگیری از قحطی تولید میکرد، نیز تعطیل شده است. تعطیلی این نهاد سازمانهای امدادی را بدون منبع کلیدی راهنمایی درمورد مکان و نحوه استقرار کمکهای بشردوستانه باقی میگذارد.
در همین حال، دولت آمریکا دستور توقف کار را به ۲ تولیدکننده بزرگ مکملهای غذایی صادر کرد که باعث کاهش عرضه غذای مورد نیاز برای کودکان مبتلا به سوءتغذیه شدید در سراسر جهان شد.
مارک مور، مدیر اجرایی Mana Nutrition در جورجیا، یکی از ۲ تامینکنندهای که دستور توقف تولید مکملها را دریافت کرده است، گفت: کودکان کوچکی که گرسنه هستند به کمکهای اضطراری نیاز دارند. گفتن اینکه صدها هزار کودک مبتلا به سوءتغذیه ممکن است بدون فعالیت آژانس توسعه بینالمللی آمریکا جان خود را از دست بدهند.
وزارت خارجه آمریکا به درخواستها برای اظهار نظر درمورد این موضوع پاسخی نداده است.
بیشتر بخوانید:
آمریکا از شورای حقوق بشر و آنروا خارج شد
پشت پرده تعطیلی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا
درگیریها تعداد زیادی از مردم را به گرسنگی ناامیدانه سوق میدهد و آمریکا بزرگترین اهداکننده کمک است. آمریکا طی ۵ سال گذشته ۶۴.۶ میلیارد دلار کمک بشردوستانه ارائه کرده است.
براساس گزارش جهانی ۲۰۲۴ درباره بحرانهای غذایی، حدود ۲۸۲ میلیون نفر در ۵۹ کشور و منطقه در سال ۲۰۲۳ با کمبود شدید مواد غذایی مواجه شدند که زندگی یا معیشت آنها را تهدید میکرد.
همانطور که رویترز سال گذشته در مجموعهای از گزارشها توضیح داد، حتی پیش از توقف کمکهای آمریکا، سیستم مبارزه با قحطی در جهان تحت فشار شدیدی قرار داشت که ناشی از درگیری و بیثباتی سیاسی بود.
توقف کمکها برای سازمانهای بشردوستانه که برای رفع گرسنگی شدید تلاش میکنند، یک بحران دوجانبه ایجاد میکند. این موضوع برنامههایی را که هدفشان جلوگیری از گرسنگی جمعی است، مختل میکند.
بلافاصله، برنامههایی را که برای پاسخ به بحرانها و نجات جان انسانها طراحی شدهاند، متوقف میکند.
گروههای امدادی درمورد اینکه کدام برنامههای امدادی واجد شرایط معافیت از توقف بودجه هستند و اینکه آیا میتوانند آن را دریافت کنند سردرگم هستند، زیرا بیشتر کارکنان آژانس توسعه بینالمللی آمریکا به مرخصی اجباری فرستاده شدهاند.
انتهای پیام/