چند طرح و پروژه ازجمله تاسیسات جامع تست ایمنی فنی، کوره سینترینگ قرص سوخت (نیمه پیوسته/ در مقیاس نیمه صنعتی) و دستگاه جوش مقاومتی (RW) در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان (سایت UCF) با حضور محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و سازمان انرژی اتمی، شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ به بهرهبرداری میرسد.
اسلامی با همراهی معاونان خود و مدیران ارشد صنعت هستهای، یکشنبه ۲۱ بهمن بهمنظور آغاز عملیات استخراج و بهرهبرداری مواد پرتوزا و عناصر همراه در آنومالی ۱۰ مجتمع معدنی و صنعتی شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به منطقه ساغند در استان یزد سفر خواهد کرد.
- بیشتر بخوانید:
- قرارگیری ایران در جمع کشورهای دارنده فناوری هستهای جهان
- بازدید رئیس سازمان انرژی اتمی از روند احداث و بهرهبرداری چند پروژه در استان زنجان
راهاندازی خط تولید هگزافلوراید ایریدیوم (IR۴۶)
خط تولید هگزافلوراید ایریدیوم (IR۴۶) در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان (سایت UCF) بهمنظور غنیسازی و جداسازی ایزوتوپ IR۱۹۱ با حضور اسلامی و برخی از مدیران ارشد صنعت هستهای در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان (سایت UCF) مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
هگزافلوراید ایریدیوم (IR۴۶) در براکی تراپی (پرتودرمانی داخلی)، رادیوگرافی پزشکی با دُز پایین، تولید IR۱۹۲ بهعنوان جایگزین ۶۰ CO در پرتودرمانی، تولید IR۱۹۲ بهعنوان چشمه رادیوگرافی به ویژه در صنایع نفت و گاز، تست مخرب (NDT) و تحقیقات رادیوبیولوژی (چگونگی واکنش بافتهای زنده معرض تابش) کاربرد دارد.
با تولید این محصول، ایران جزو معدود کشورهای دارای این تکنولوژی است و امکان صادرات آن به دیگر کشورها نیز وجود دارد.
کشور در زمینه تولید هگزافلوراید ایریدیوم (IRF۶) خودکفا شد
رئیس سازمان انرژی اتمی در آیین راهاندازی خط تولید هگزافلوراید ایریدیوم (IRF۶) در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان گفت: همکاران ما در سازمان انرژی اتمی همواره جریان نوآوری، خلاقیت و تولید محصولات در مرز دانش را در دستور کار دارند.
وی تصریح کرد: در سال جاری و نیز همزمان با روز ملی فناوری هستهای در ۲۰ فروردین ۱۴۰۴، با حضور رئیس جمهور از جدیدترین دستاوردهای هستهای رونمایی خواهیم کرد؛ امسال هم حدود ۱۶۰ دستاورد علمی، فناوری و صنعتی داشتیم که نشان میدهد جریان خلاقیت و نوآوری یک جریان پایدار در سازمان است.
به گفته اسلامی، هگزافلوراید ایریدیوم (IRF۶) محصول بسیار مهم و راهبردی است که نیازهای کشور را پوشش میدهد؛ این محصول در حوزه پزشکی، صنعت و صنایع بنیادین کاربرد دارد و به دلیل تحریمها این محصول را در اختیار ما قرار نمیدهند و با بهرهبرداری از این خط تولید، کشور در زمینه تولید این محصول خودکفا میشود.
بهرهبرداری از دستگاه جوش مقاومتی (RW) میلههای سوخت هستهای
اسلامی همزمان با ایامالله دهه فجر در آیین افتتاح و بهرهبرداری دستگاه جوش مقاومتی (RW) میلههای سوخت هستهای در در سایت (UCF) اصفهان شرکت کرد.
بهرهبرداری از دستگاه جوش مقاومتی (RW) یکی دیگر از پروژههایی است در جریان سفر یکروزه معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی به استان اصفهان انجام شد.
دستگاه جوش مقاومتی (RW) یک روش کارآمد و موثر برای اتصال اجزای میلههای سوخت بهویژه برای جوش درپوشها به میلههای سوخت است.
استفاده از دستگاه جوش مقاومتی (RW) برای جوش میلههای سوخت هستهای یا فرایند تخصصی بوده که نیازمند توجه دقیق به مواد، پارامترهای فرایند و نیز استانداردهای ایمنی است.
ازجمله مزایای این طرح میتوان به سریع بودن جوش مقاوتی و مناسب بودن برای تولید انبوه، کنترل دقیق این فرایند از نظر کیفیت و یکنواخت بودن انجام جوش، کاهش خطرآلودگی محیطی و ... اشاره کرد.
کاربردهای مهم هگزافلوراید ایریدیوم در حوزه پزشکی و صنعتی
علی نوروزی، مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته در آیین بهرهبرداری از خط تولید هگزافلوراید ایریدیوم (IrF۶) در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان سایت (UCF)، گفت: این محصول ماده اولیه رادیو داروی Ir۱۹۲ است که در حوزه پزشکی و درمان سرطانهای سر و گردن، سینه و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: از هگزافلوراید ایریدیوم (IrF۶) در رادیوگرافیهای صنعتی نیز استفاده میشود و در صنایع مختلف نظیر نفت، گاز پتروشیمی کاربرد دارد.
افتتاح فاز نخست طرح تاسیسات جامع تست ایمنی فنی در سایت (UCF) اصفهان
اسلامی صبح شنبه ۱۸ بهمنماه در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان سایت (UCF)، فاز نخست طرح تاسیسات جامع تست ایمنی فنی را مورد بهرهبرداری قرار داد.
فاز نخست تاسیسات جامع تست ایمنی فنی منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان ازجمله پروژههایی است که با حضور معاون رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید.
فاز نخست تاسیسات جامع تست ایمنی فنی منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان با در نظر گرفتن مبانی طراحی براساس بزرگترین بسته حمل تولید داخل و سوخت مصرف شده نیروگاهی، طراحی و ساخته شده است.
مواد رادیواکتیو یکی از طبقهبندیهای سازمان ملل برای کالاهای خطرناک را تشکیل میدهد و باید در محفظههای مناسب بستهبندی شوند تا خطرات سلامتی برای کارگران، اعضای عمومی و نیز آسیبهای وارده به اموال عمومی را به حداقل برسانند.
در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان، با در نظر گرفتن مبانی طراحی براساس بزرگترین بسته حمل تولید داخل سوخت مصرف شده نیروگاهی، اقدام به طراحی و ساخت تاسیسات جامع تست ایمنی فنی شده است.
آغاز بهکار فاز نخست تاسیسات جامع تست ایمنی فنی در سایت (UCF) اصفهان
اسلامی در آیین افتتاح و بهرهبرداری از فاز نخست تاسیسات جامع تست ایمنی فنی منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان، گفت: در فرایند سوخت، هنگامی که فرآوری آن را انجام میدهیم باید کل مراحل را از نظر تجهیزات، متعلقات و لوازم و نیز سوخت را مورد بررسی قرار دهیم و آزمونهایی مختلفی باید گذرانده شود تا بتوانیم اطمینان ۱۰۰ درصد از صحت انجام فعالیتها را کسب کنیم.
وی تاکید کرد: با احراز اطمینان ۱۰۰ درصدی میتوانیم سایر مراحل را پشت سر بگذاریم؛ فاز نخست تاسیساتی که امروز بهرهبرداری شد، یکی از مراحل تکاملی حوزه سوخت در صنعت هستهای محسوب میشود.
رئیس سازمان انرژی اتمی، گفت: تاسیسات جامع تست ایمنی فنی واقع در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان در واقع بزرگترین مرکز تست سقوط کشور است که ما از کسک دومنظوره بهعنوان نخستین محموله مورد تست در اینجا استفاده میکنیم؛ در این محموله هم سوخت مصرفشده نیروگاه اتمی بوشهر قرار داده شده و نگهداری میشود و هم شامل سوختی میشود که قرار است برای فازهای بعدی حمل و جابهجا شود.
معاون رئیسجمهور گفت: این پروژه برپایه ۱۰ سال کار تحقیقاتی انجام شده و این کسک اکنون در مراحل پایانی ساخت قرار دارد.
اسلامی تصریح کرد: امروز و همزمان با ایام دهه فجر انقلاب اسلامی و ایام شعبانیه، با حضور استاندار محترم و دیگر مسئولان استانی بهرهبرداری از مرکز جامع تست ایمنی فنی را آغاز کردیم؛ نخستین نمونهای که امروز مورد تست قرار گرفت برابر با مقیاس یکسوم یک کسک است.
وی تصریح کرد: انشاالله هفته آینده نمونه اصلی را بهعنوان مرکزی که مقدمات را کامل و شرایط را تحصیل کرده مورد بهرهبرداری قرار خواهیم داد.
معاون رئیسجمهور گفت: امروز شاهد آغاز به کار مرکز بزرگ تست سازهای بودیم که برای فرایند هستهای یکی از الزامات محسوب میشود؛ در کنار این مرکز، دیگر آزمایشگاههای مورد نیاز احداث خواهد شد و این مرکز در آینده نزدیک به یک قطب در این حوزه تبدیل خواهد شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران جزو نادر کشورهایی است که چرخه سوخت و کل این زنجیره را بهصورت تحقیقاتی و در درون کشور به دست آورده است؛ به عبارت بهتر از معدن و اکتشاف بهعنوان نقطه آغازین تا فرآوری، تولید سوخت، پرتودهی، بهرهبرداری و نگهداری و ... هرکدام دارای ملزوماتی است که ما همه این الزامات و تدابیر را در اختیار داریم و همچنین در حال تکمیل سرمایهگذاریها در این عرصه هستیم.
اهمیت آزمایش مقاومت کسک دو منظوره در حوزه سوخت مصرفشده
سیدجواد احمدی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت تولید مواد اولیه و سوخت هستهای ایران (تماس) در آیین افتتاح فاز نخست طرح تاسیسات جامع تست ایمنی فنی در منطقه هستهای شهید رئیسی اصفهان، با اشاره به آزمایش کسک دو منظوره که با حضور رئیس سازمان انرژی انجام گرفت، اظهار کرد: کسک دو منظوره برای حمل و نگهداری سوخت مصرفشده که ماده بسیار مهمی است و نگهداری از آن با توجه به نیمه عمر بالای مواد پرتوزا اهمیت زیادی دارد و سالیان سال باید حفظ شود، بهکار میرود.
وی افزود: در همین زمینه لازم است که آزمایشهای مختلفی روی این کسک انجام گیرد که یکی از آنها، آزمایش سقوط کسک ۱۵۰ تنی از ارتفاع ۹ متری است تا مقاومت آن سنجیده شده و بتواند تایید نهایی بابت داشتن مقاومت را بهدست آورد.
احمدی یادآوری کرد: بدون شک این مرحله بسیار مهم است، زیرا اگر کسک دو منظوره نتواند جواز عبور از این آزمایش را بهدست آورد، اجازه بهرهبرداری از آن که تجهیزی بسیار مهم با تکنولوژی بالاست به ما داده نخواهد شد.
انتهای پیام/