جوان آنلاین: وضعیت تولید انواع آبزیان در استانهای مختلف ایران خوب است و براساس آمارهای سازمان شیلات ایران در هفت ماهه سال جاری بیش از ۵۰۰ هزار تن آبزی تولید شده که در مقایسه با سال قبل ۳۲ درصد رشد کرده است. بر همین اساس خوزستانیها از شکستهشدن رکورد ۳۰ ساله پرورش میگو در این استان خبر میدهند که در سال جاری به ۲ هزار و ۴۶۳ تن رسیده است. این موفقیت، حاصل همکاریهای گسترده بخش دولتی و خصوصی و اجرای طرحهای نوآورانه در حوزه شیلات است.
مقایسه آمار صادراتی آبزیان ایران در شش ماهه ابتدایی سال جاری در مقایسه با مدت مشابه گذشته نشان از افزایش ۴۴ درصدی از لحاظ وزنی و ۲۸ درصدی از لحاظ ارزشی دارد. در میان استانها، خوزستان در حالی در تولید میگو رکوردشکنی کرد که استفاده از ظرفیت آبهای نامتعارف میتواند تولید آبزیان را در استان با جهش مواجه کند.
دستاوردهای صنعت شیلات در استان خوزستان، نشاندهنده ظرفیتهای بالای این استان در حوزه پرورش میگو و آبزیان است. شکسته شدن رکورد ۳۰ساله تولید میگو، تجاریسازی طرحهای نوآورانه در آبهای نامتعارف و بهرهبرداری از مجتمعهای پرورش میگو، همگی گواهی بر پیشرفتهای چشمگیر این صنعت در خوزستان هستند. با توجه به برنامهریزیهای انجامشده و همکاریهای بین بخشی، به نظر میرسد که صنعت شیلات در خوزستان در سالهای آینده نیز به رشد خود ادامه دهد و به یکی از قطبهای مهم تولید میگو و آبزیان در کشور تبدیل شود.
تجاریسازی طرح پرورش میگو
براساس گزارشهای رسمی، استان خوزستان در سال جاری موفق شد رکورد پرورش میگو را با تولید ۲ هزار و ۴۶۳ تن میگو بشکند. این دستاورد نه تنها نشاندهنده رشد کمی در صنعت پرورش میگوست، بلکه بیانگر بهبود کیفیت و بهرهوری در این حوزه نیز است.
اتفاقی که مدیرکل شیلات استان خوزستان با بیان اینکه در مورد آن میگوید: «این موفقیت، حاصل همکاریهای گسترده بخش دولتی و خصوصی و اجرای طرحهای نوآورانه در حوزه شیلات است.»
مرتضی سوری به بهرهبرداری از مجتمع ۳۹۵ هکتاری پرورش میگو اشاره کرده و ادامه میدهد: «امسال، ۶۰درصد از مزارع این مجتمع به زیر کشت میگو رفته و عملاً این مجتمع وارد عرصه تولید و پرورش میگو شده است. این پروژه گامی مهم در راستای افزایش تولید و اشتغالزایی در استان است.» یکی دیگر از دستاوردهای مهم سال جاری، تجاریسازی طرح پرورش میگو و آبزیان در آبهای نامتعارف است؛ این طرح که پیش از این در سطح پایلوت اجرا میشد، امسال به مرحله تجاریسازی رسید و در سطح ۱۱۰هکتار با میانگین تولید ۶/۲ تن در هکتار به بهرهبرداری رسید.
مدیرکل شیلات استان خوزستان در اینباره میگوید: «طرح پرورش میگو و آبزیان در آبهای نامتعارف با موفقیت از سطح پایلوت خارج شد و امسال شاهد محصولاتی با کمیت و کیفیت مطلوب در این زمینه بودیم. این دستاورد نشان میدهد که حتی در شرایط سخت و با استفاده از منابع آبی نامتعارف نیز میتوان به تولیدات باکیفیت دست یافت.»
وی توضیح میدهد: «حدود ۳ میلیارد مترمکعب آب نامتعارف قابل استفاده در زیربخشهای شیلات وجود دارد که این مقدار تقریباً بیش از ۵/۲ برابر تخصیص آب شیرین در استان برای فعالیتهای تکثیر و پرورش آبزیان است. این حجم از آبهای نامتعارف، فرصتی استثنایی برای توسعه صنعت شیلات در استان فراهم کرده است.»
طرحهای نوآورانه در آبهای نامتعارف
یکی از موضوعاتی که امسال به صورت جدی در دستور کار اداره کل شیلات خوزستان قرار دارد، توسعه اقتصاد دریامحور با نگاه فعالیتهای تولیدی شیلاتی و آبزیپروری در سواحل و آبهای سرزمینی استان است. در حوزه پرورش ماهیان دریایی در قفس نیز با ورود سرمایهگذاران در منطقه بحرکان هندیجان، تعدادی از سرمایهگذاران در حال دریافت موافقت اصولی و پروانه تأسیس و استقرار قفسها و تأسیسات مورد نیاز برای پرورش ماهی در دریا هستند. مدیرکل شیلات خوزستان با اشاره به اقدامات شاخص شیلات استان در رابطه به توسعه اقتصاد دریامحور به بهسازی منابع آبزی موجود در دریا و ایجاد و استقرار زیستگاههای مصنوعی برای بهبود شرایط زیست آبزیان در دریا اشاره کرده و میگوید: «امسال ۵۵۰ سازه زیستگاه مصنوعی در محل صیدگاههای شناسایی شده استان مستقر میشوند.»
وی ادامه میدهد: «در راستای حفاظت و صیانت از عرصه دریا، نظارت بهینه و مؤثر بر زیستگاهها، صیدگاههای آبزیان دریایی و فعالیت شناورها، برای اولین بار در کشور «پهپاد اروند» از سوی شیلات استان خریداری شده که قابلیت پرواز در ارتفاع ۱۵۰ متری و فاصله پنج مایلی ساحل را داشته و میتواند عکسبرداری از فعالیتهای صیادان غیرمجاز و ثبت شماره پلاک لنجهای متخلف را انجام دهد.»
به گفته سوری، این پهپاد، فیلمها و عکسها را برای رسیدگی به جرایم به کمیسیون تخلفات و مراجع قضایی ارسال میکند تا به عنوان سند مورد استفاده قرار گیرد و قابلیت کنترل از ساحل را داراست. مدیرکل شیلات خوزستان میگوید: «با فعالسازی چهار مرکز تکثیر و فعالیت هشت مرکز نرسری بچه میگو تا حدود زیادی وابستگی به سایر استانها جهت تأمین بچه میگوی مورد نیاز مزارع پرورش میگوی استان برطرف شده است.» سوری بابیان اینکه واگذاری اسناد ۵۶ قطعه مزرعه پرورش میگوی چوئبده آبادان از مسیر مولدسازی و با همکاری اداره کل امور اقتصادی و دارایی خوزستان مجری استانی طرح در حال پیگیری است، ابراز امیدواری میکند: «با هدف کمک به رشد اقتصادی و ایجاد رونق و شکوفایی پایدار در مجتمع پرورش میگوی چوئبده آبادان، مزارع پرورش میگو، هر چه سریعتر سنددار شوند.»
رشد ۳۵ درصدی در کل کشور
به گفته رئیس سازمان سازمان شیلات ایران، در سال ۱۴۰۲ برنامه تولید در حوزه آبزی پروری به میزان یک میلیون و ۳۸۰ هزار تن بود که با رشد ۱۰۲ درصدی به رقم یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن رسید.
سیدحسین حسینی میگوید: «در برنامه سال ۱۴۰۳ در حوزه آبزی پروری ۶۸۴ هزارو ۲۴۰ تن تولید و برنامه سال ۱۴۰۳ در حوزه صید و صیادی ۷۷۵ تأییدهزارو ۴۶۰ تن و درمجموع در حوزه صید و آبزی پروری در برنامه ۱۴۰۳ معادل یک میلیون و ۴۵۹ هزارو ۷۰۰ تن برآورد شده است.» وی تأکید میکند: «عملکرد هفت ماهه در حوزه صید و صیادی ۲۹۱ هزار تن با رشد ۳۷ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل مواجه بود و عملکرد هفت ماهه در حوزه آبزی پروری ۲۲۱ هزار تن با رشد ۳۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته بود. در مجموع در آبزیپروری و صید معادل ۵۱۲ هزار تن و با رشد ۳۵ درصدی برآورد شد.» حوزه شیلات با دارابودن زیرساختهایی، چون ۱۲۵ نقطه تلاقی، یعنی ۷۰ بندر ۱۲۰ اسکله تخلیه آبزیان و ۳۵ موجشکن دارای راههای ارتباطی ساحل به دریاست و فعالیت در دریا، مدیریت دریا کرانه و پس کرانه را مدیریت میکند.