سیما فراهانی| نخستین دستگاه کمکرسانی بودند که به محل حادثه رسیدند. حادثهای تلخ و وحشتناک در جادهای سرد که 4 دانشآموز، یک مربی و یک پسربچه را به کام مرگ کشاند. دخترانی که از وحشت این حادثه، در لحظات پیش از تصادف با خانوادههای خود تماس گرفته و وحشتزده درخواست کمک کرده بودند. درست 10 دقیقه طول کشید تا سرخ و سفیدپوشان هلالاحمر، بالای سر این بچههای وحشتزده برسند. عملیات خارجسازی را آغاز و همزمان سعی در آرام کردن دانشآموزان مصدوم نیز داشته باشند. عملکرد سریع نیروهای امدادی هلالاحمر به حدی بود که محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری در تماس تلفنی با پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر کشورمان، از حضور به موقع تیمهای امدادی هلالاحمر در این حادثه قدردانی کرد. او در ابتدای تماس خود با رئیس جمعیت، جویای وضعیت امدادرسانی در حادثه واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان کرمانی شد. محمدرضا عارف در تماس تلفنی با پیرحسین کولیوند ضمن پیگیری وضعیت دانشآموزان مصدوم در حادثه واژگونی اتوبوس در کرمان، از حضور به موقع تیمهای عملیاتی در این حادثه و امدادرسانی به مصدومان و رهاسازی فوتیهای حادثه قدردانی کرد. این حادثه تلخ، ساعت 18:41 روز پنجشنبه، رخ داد. درست در همین زمان، خبر واژگونى یک اتوبوس حامل ٤٠ دانشآموز در کیلومتر ١٠ محور ماهان - کرمان به هلالاحمر اعلام شد. متاسفانه 6 نفر در این حادثه به دلیل شدت جراحات وارده، در دم جان خود را از دست دادند.
دقایق حساس
رضا فلاح، مدیرعامل هلالاحمر کرمان در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» از زمان دقیق رسیدن نیروهای امدادی سر صحنه این حادثه خبر داد و گفت: «دقیقا، ساعت 18:41 از طریق ای اُسی این حادثه به ما اعلام شد. بلافاصله موضوع را به پایگاه ماهان که نزدیکترین پایگاه به محل حادثه بود، اعلام کردیم. ساعت 18:42 اولین تیم از پایگاه ماهان به محل اعزام شد. آنها زمان دقیق حرکت خود را به مرکز کنترل ای اُسی ، اعلام میکردند. زمانیکه به محل رسیدند، ساعت 18:55 دقیقه بود. همزمان فراخوان را اعلام کردیم و از شهداد، راین، بارز، سیرچ، کرمان و یک تیم واکنش سریع از مرکز استان به محل حادثه واژگونی اتوبوس دانشآموزان دختر در محور سیرچ به کرمان اعزام شدند. بچههای ما ساعت 19:5 دقیقه همگی در محل حاضر و مشغول امدادرسانی بودند. بعد از آن آتشنشانی و اورژانس نیز رسیدند. پنج دستگاه آمبولانس و 4 خودروی نجات نیز به محل منتقل شدند. در کل نه تیم عملیاتی شامل 36 امدادگر در این حادثه مشغول امدادرسانی بودند.»
نقش موثر پایگاههای جادهای
مدیرعامل هلالاحمر کرمان در ادامه صحبتهایش گفت: «وقتی امدادگران ما سر صحنه رسیدند، عملیات رهاسازی پیکر دانشآموزان از اتوبوس واژگون شده آغاز شد. همزمان بچههای ما به اورژانس نیز برای اقدامات درمانی کمک کردند. همچنین معاونت امدادونجات استان نیز برای مدیریت اوضاع به محل اعزام شد و ریاست حادثه را بر عهده گرفت. ظاهرا بچهها در اتوبوس با خانوادههای خود تماس گرفته بودند. وقتی امدادگران رسیدند، یک عده از خانوادهها آنجا بودند. تمام تیمهای ما با اختلاف دو یا سه دقیقه به محل حادثه رسیدند. رهاسازی با استفاده از تجهیزات امدادونجات و با کمک بچههای آتشنشانی و هلالاحمر صورت گرفت. وقتی پیکرها، کاور شدند و به بیرون انتقال پیدا کردند، همزمان به مصدومان نیز رسیدگی شد. بخشدار ماهان و شهداد و فرماندار کرمان و مدیریت بحران نیز در محل حضور پیدا کردند و هماهنگیها جهت انتقال جرثقیل برای جابهجایی اتوبوس انجام شد. پایگاههای جادهای ما در این حادثه بسیار نقش موثری داشتند. پایگاه بارز، ماهان و کوهستان ما در این دو سه سال اخیر، افتتاح شدند. این پایگاهها در اینگونه حوادث میتوانند سرعت پاسخگویی را افزایش دهند. اگر این پایگاهها نبودند، شاید امدادگران خیلی دیرتر به محل میرسیدند.»
ثبت زمان دقیق حرکت اولین تیم و رسیدن به محل
محمد امیرخانی، معاون امدادو نجات جمعیت هلالاحمر استان کرمان نیز که خودش در محل حضور یافته بود، در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» توضیحاتی را ارائه کرد و گفت: «وقتی بچهها به محل رسیدند، در مرحله اول بعد از رهاسازی، فیکس کردن اتوبوس با جرثقیل بود. در ابتدا بچهها زیر اتوبوس را به دقت بررسی کردند تا کسی جا نمانده باشد. بعد که مطمئن شدند، اتوبوس به حالت اولیه بازگردانده شد. باز هم امدادگران هلالاحمر داخل اتوبوس را مجددا بازبینی کردند تا کسی جا نماند. در مرحله آخر عوامل امدادی کل منطقه را بازدید کردند و به صورت تیمی و خطی محل را پاکسازی کردیم. ما و عوامل نیروی انتظامی آخرین تیمی بودیم که محل را ترک کردیم. ماموریت در این حادثه ساعت 9 شب تمام شد. زمان دقیق حرکت اولین تیم و رسیدن به محل نیز ثبت شده و مرتب رصد میشدند. منطقه برفی نبود، ولی هوا به شدت سرد بود. تعدادی از خانوادهها زودتر از تیم امدادی حضور پیدا کردند و ما متوجه شدیم که دانشآموزانی که گوشی داشتند به خانواده خود اطلاع داده بودند. برخی از مصدومان صدمات جزئی و سرپایی دیدند و آنها با خانوادههای خود به بیمارستان رفتند. ما بقی توسط اورژانس اعزام شدند. آنطور که ما دیدیم، فقط یک مصدوم حالش وخیم بود. بقیه فقط دچار شکستگی شده بودند. اتوبوس به سمت راست واژگون شده بود. همه در ثانیههای آخر قبل از تصادف توسط راننده به عقب ماشین هدایت شده بودند.»
اولین دستگاهی که رسید هلالاحمر بود
سجاد معین عظیمی، امدادگر شعبه پایگاه ماهان نیز در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» جزئیات دیگری را روایت کرد: «وقتی ما سر صحنه رسیدیم چند مصدوم را مردم بیرون آورده بودند. اول از همه ما به محل رسیدیم. اولین دستگاهی که رسید هلالاحمر بود. بعد آتشنشانی ماهان و بعد از آن اورژانس رسید. ما به عنوان تیم اول، چهار نفر بودیم. سه نفرمان وارد اتوبوس شدیم تا عملیات رهاسازی را انجام دهیم. یکی از بچهها طرف دانشآموزانی که گریه میکردند، رفت و عملیات حمایت روانی را آغاز کرد. او با آنها صحبت کرد. سعی داشت بچههای وحشتزده را آرام کند. حتی مردم نیز مرتب فریاد میزدند. آنها را نیز آرام کرد. بعضی از مردم، خودشان وارد اتوبوس شده بودند که آنها را به بیرون از اتوبوس هدایت کردیم تا عملیات امدادرسانی سریعتر صورت بگیرد. بچههای ما معمولا در این زمینه، تجربه دارند و اگر مردم به صحنه حادثه، ورود غیراصولی داشته باشند، اوضاع را کنترل میکنند. آرام کردن محیط یکی از مسایلی است که در هلالاحمر اهمیت زیادی دارد. مردم باید مدیریت شوند تا امدادرسانی راحت تر انجام بگیرد. بچهها روی این موضوع تسلط دارند و در این حادثه با تجربه
عمل کردند.»