به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ نشست خبری فیلم «پیشمرگ»، به کارگردانی علی غفاری و تهیهکنندگی آرش زینالخیری شامگاه جمعه ۱۹ بهمن برگزار شد. این فیلم در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد و به روایت بخشی از زندگی شهید سعید قهاری سعید پس از دوران جنگ تحمیلی میپردازد. از بازیگران این فیلم میتوان به مهدی نصرتی در نقش شهید قهاری، الناز ملک، حسام منظور، ساناز سعیدی و آرش آصفی اشاره کرد.
آرش زینالخیری، تهیهکننده فیلم «پیشمرگ» درباره این اثر اظهار داشت: بسمالله الرحمن الرحیم. با عرض سلام و ادب خدمت شما بزرگواران؛ خسته نباشید. در این ایام بهشدت فعال و پرانرژی هستید و از این بابت قدردان شما هستم. بهعنوان تهیهکننده این اثر، ابتدا میخواهم از خانواده شهید بزرگوار سعید قهاری تشکر کنم و همچنین از خود شهید که این فرصت را به ما دادند تا گوشهای از بزرگواری و رشادتهایشان را در این فیلم به تصویر بکشیم.
وی افزود: سپاسگزارم از تکتک عوامل پروژه که در طول یک سال و نیم، از مرحله تحقیق، پژوهش و نگارش تا تولید، همراه ما بودند. امیدوارم اتفاقات خوبی در زندگیشان رقم بخورد و دعای این شهید بزرگوار چراغ راهشان باشد. صحبت بیشتری ندارم، فقط میخواهم بار دیگر از همه عزیزانی که در این مسیر همراه ما بودند، قدردانی کنم.
علی غفاری، کارگردان فیلم «پیشمرگ»، در نشست خبری این اثر گفت: خیلی خوش آمدید. امیدوارم جلسه خوبی باشد و بتوانیم به سؤالات شما پاسخ دهیم. فقط یک نکته را میخواستم مطرح کنم درباره نشستهای رسانهای؛ واقعاً متأسف شدم که در این جمع نتوانستم تعداد بیشتری از همکارانم را داشته باشم. البته آنها در سالن حضور دارند، اما محدودیتهای جشنواره و تعداد نفرات، این امکان را از ما گرفت.
وی افزود: تمامی اعضای تیم تولید زحمات بسیاری کشیدند و دوست داشتم که هر یک از آنها فرصتی برای صحبت درباره کار خود داشته باشند. البته قول داده شده بود که در میانههای نشست تعدادی از دوستان به ما ملحق شوند، اما در هر صورت، باید بگویم که من شخصاً خیلی پیگیر بودم که تعداد بیشتری از عوامل حضور داشته باشند و درباره نقش و تلاششان در ساخت این فیلم صحبت کنند.
غفاری، درباره اقتباس فیلم از کتاب «یادداشتهای سعید» توضیح داد: بله، همانطور که اشاره شد، کتاب «یادداشتهای سعید» یکی از منابع اصلی فیلمنامه این اثر بوده، اما تنها منبع آن نیست. نویسنده اولیه فیلمنامه، نزدیک به یک سال تحقیق و پژوهش انجام داد و با دوستان، همرزمان و خانواده شهید گفتوگو کرد و طبیعتاً یکی از منابعش همین کتاب ارزشمند بود. این کتاب هماکنون در بازار و اینترنت در دسترس است و به ما کمک بسیاری کرد، اما ما فراتر از آن نیز رفتیم. حتی افرادی را که در کتاب به آنها اشاره شده بود، پیدا کردیم و بهصورت حضوری با آنها مصاحبه کردیم. سفرهایی برای تکمیل پژوهش انجام دادیم تا بتوانیم تصویر دقیقتری از این شهید بزرگوار ارائه دهیم.
وی افزود: همچنین، همسر محترم شهید، سرکار خانم فرحناز رسولی، همکاری بسیار ارزشمندی با ما داشتند. خاطرات ایشان نیز که در قالب کتابی منتشر شده، از دیگر منابع اصلی ما بود. بنابراین، در کنار کتاب «یادداشتهای سعید»، مجموعهای از تحقیقات میدانی، گفتوگوها و منابع مکتوب دیگر به شکلگیری این فیلمنامه کمک کردند.
کارگردان فیلم «پیشمرگ»، درباره چالشهای تولید و میزان وفاداری به واقعیت گفت: این سؤالی است که در چند فیلم اخیرم، بارها مطرح شده که ماجرا تا چه حد بر اساس واقعیت است. واقعیت این است که فیلم «پیشمرگ» بسیار به وقایع واقعی وفادار بوده است. البته، همانطور که در هر اثر سینمایی نیاز است، دراماتیزه شده و عناصر سینمایی به آن اضافه شده تا جذابیت و هیجان روایت حفظ شود، اما اصل ماجرا کاملاً بر پایه واقعیت است.
وی افزود: در مورد سرقت هلیکوپتر و دیگر اتفاقات فیلم، باید بگویم که این ماجراها حقیقتاً رخ دادهاند. نکتهای که شخصاً نگرانش بودم این بود که شاید تماشاگر باور نکند که چنین حوادثی واقعاً اتفاق افتادهاند، چراکه زندگی شهید قهاری پر از لحظات خارقالعاده و رشادتهایی بوده که گاهی شبیه به یک افسانه به نظر میرسند.
غفاری گفت: پیشنهاد میکنم که درباره این شهید والامقام مطالعه کنید. شخصیت ایشان آنقدر شگفتانگیز و پرماجراست که حتی یک فیلم سینمایی هم نمیتواند تمام ابعاد زندگیشان را به تصویر بکشد. بنابراین، «پیشمرگ» کاملاً بر اساس واقعیت ساخته شده، اما با نگاهی سینمایی و از زاویه دید فیلمنامهنویس و کارگردان.
مهدی نصرتی، بازیگر فیلم «پیشمرگ» درباره نقش خود گفت: قطعاً بازی در این نقش را دوست داشتم و از حضور در این فیلم افتخار میکنم. زمانی که آقای غفاری عزیز این نقش را به من پیشنهاد دادند، چند کتاب به من دادند که مطالعه کنم. یکی از آنها کتابی بود از سرکار خانم فرحناز رسولی، همسر شهید سعید قهاری، که درک عمیقتری از شخصیت ایشان به من داد. علاوه بر آن، مستندهایی نیز در اختیارم قرار گرفت که به شناخت بهتر من از این شخصیت کمک کرد. حتی فیلمهای آرشیوی را دیدم که به من ارائه شد و از آنها نیز بهره بردم.
وی افزود: اما تنها نکتهای که همیشه درباره نقشهایم مطرح میکنم این است که شخصاً علاقهای به بازی در نقشهای ابرقهرمانی ندارم. البته این شخصیتها را دوست دارم، اما بازی در آنها برای من چالشبرانگیز نیست، چراکه معمولاً بدون تضاد و ضعف به تصویر کشیده میشوند. درحالیکه من ترجیح میدهم شخصیتهای واقعی را بازی کنم، شخصیتهایی که عمق داشته باشند و بتوان در اجرا به لایههای مختلفشان پرداخت. اما وقتی قرار است شخصیتی را ایفا کنید که جان خود را برای کشورش فدا کرده، طبیعتاً حساسیتها بیشتر میشود و نمیتوان زیاد به جنبههای ضعف او پرداخت؛ نه فیلمساز چنین امکانی دارد، نه در متن فیلمنامه به آن پرداخته شده، و نه بازیگر در اجرا چنین فرصتی را دارد.
نصرتی گفت: در پایان، عذرخواهی میکنم که نمیتوانم بیشتر در خدمت شما باشم، چون باید برای اجرای تئاترم حاضر شوم. از این فرصت استفاده میکنم و از همه میخواهم که تئاتر ببینند. ما گروه قشقایی هستیم و اجرای ما ساعت ۸ شب برگزار میشود. ممنون از توجه شما.
∎