جام جم آنلاین اصفهان؛ مسعود محمدی با بیان آنکه اصفهان ششمین استان کشور بلحاظ وسعت با رتبه چهارم شهرنشینی و سومین استان پرجمعیت کشور است، گفت: قرار گرفتن استان در این رتبه، اهمیت شاخصه های جمعیتی و تناسب در ارائه خدمات را مطرح می سازد
وی با اشاره به اسقرار صنایع بزرگ در اصفهان و روند صنعتی-کارگری شدن اصفهان بر اساس سیاستهایی در سالهای گذشته و حتی ورود ظرفیتهای دیگر استان به اصفهان، توضیح داد: صنعتی شدن اصفهان دو جنبه مثبت و منفی دارد؛ استقرار صنایع از یک طرف باعث ایجاد فرصتهای شغلی زیادی در استان و مهاجرت افراد زیادی از سایر استانها به اصفهان شد؛ از طرف دیگر، این وضعیت جمعیتی تبعات اجتماعی را به دنبال داشته و لازم است این موضوع در محاسبات بیمهای و سطح نیاز به خدمات درمانی مورد توجه قرار گیرد.
او با اذعان به ناکارآمدی بسیاری از صنایع مستقر و اینکه به دلیل مشکلات دیگری درگیر بحران شدهاند، خاطرنشان کرد: بسیاری از افرادی که در این صنایع مشغول به کار بودند، بازنشسته شده و یا دیگر مشغول به کار نیستند که این موضوع بر سیستم بیمه تأثیرات منفی زیادی دارد.
محمدی گفت: در حال حاضر یک میلیون 330 هزار نفر در استان اصفهان بیمه شدهاند و 4 میلیون نفر از خدمات بیمه تامین اجتماعی استفاده میکنند و در واقع بین تعداد افرادی که حق بیمه خود را پرداخت میکنند با افرادی که از خدمات بیمهای بهرهمند میشوند، فاصله زیادی وجود دارد.
مدیرکل تامین اجتماعی استان اصفهان با بیان اینکه 71 درصد بازنشستگان استان اصفهان جزو مشاغل سخت و زیانآور هستند، گفت: ما روی این درصد بحث داریم؛ همه ما وظیفه داریم به قانون عمل کنیم اما شکل اجرای قانون هم مهم است؛ متاسفانه خیل عظیمی از نیروهای کار که هنوز توانایی کار دارند، بازنشسته هستند و زیرمجموعه این 71 درصد قرار دارند؛ یعنی نه تنها حق بیمهای پرداخت نمیکنند بلکه مستمری هم میگیرند.
وی افزود: استان اصفهان در تعداد بازنشستگان مشاغل سخت و زیانآور در صدر کشور قرار دارد. ضمن آنکه سن بازنشستگی در استان اصفهان تعجببرانگیز است و بسیاری از نیروهای کار در اوج بالندگی بازنشسته میشوند چون قانون مشاغل سخت و زیانآور در استان اصفهان به درستی اجرا نشده و نتیجه آن شرایط کنونی است.
مسعود محمدی محمدی با اشاره به آنکه استان اصفهان در زمینه شکایات رتبه اول کشور را دارد، یادآور شد: عمده این شکایات به دلیل درست اجرا نشدن قانون مشاغل سخت و زیانآور در اصفهان به وجود آمده و حجم شکایاتی که از استان به دیوان میرسد، معادل شکایت کل کشور است؛ در واقع، دلیل این امر عدم اجرای درست قانون و مدیریت نادرست است و این موضوع باعث شده تا مردم برای احقاق حقشان به سمت شکایت کردن سوق داده شوند.
وی به تشریح تعداد شعبات فعال تامین اجتماعی در استان پرداخت و گفت: سازمان تامین اجتماعی در سطح استان اصفهان با 44 شعبه، 37 ساختمان ملکی، 37 واحد استیجاری ئ دو شعبه در حال ساخت، 1637پرسنل مصوب، کمبود 500نفر نیروی کار دارد و در رده اول تا سوم در کسری کار هستیم. همچنین، در حال حاضر 113 هزار کارگاه در استان اصفهان فعال هستند و 69 هزار 700 کارگاه نیمه فعال هم داریم که عمده آنها به سازمان تامین اجتماعی بدهکار هستند.
مدیرکل سازمان تامین اجتماعی استان با بیان آنکه تعداد روند بیمهشدگان در سال جاری افزایش یافته، یادآور شد: ایده های جدید برای افزایش درآمد تامین اجتماعی در آینده داریم. امسال نیز در زمینه بازرسی کارگاهی فعال شده ایم و همین امر موجب شد که تعداد بیمه شدگان افزایش یابد. ضمن آنکه نسبت تعداد بیمهشدگان خانم به آقا یک به سه است و به ازای هر سه نفر مرد، یک خانم بیمه شده و این نسبت باید به یک به دو برسد.
محمدی با اشاره به بدهی 9 همتی دولت به سازمان تأمین اجتماعی، گفت: ماهانه 25 همت به آن اضافه میشود، از طرفی، ماهانه 5 همت در استان هزینه میشود اما چهار و 2 همت دریافتی در تأمین اجتماعی داریم که موجب ناترازی شده است.
پرداخت ماهانه 4 هزار 881 میلیارد تومان مستمری در استان اصفهان
در این جلسه، محمد هاشمی، معاون تعهدات اداره کل سازمان تامین اجتماعی استان به چشمانداز این سازمان در سال 1404 اشاره کرد و گفت: سازمان تامین اجتماعی در افق برنامه سال 1404 به عنوان یک سازمان پایدار، پویا، چابک و سرآمد در پاسخگویی تعریف شده که برای ارائه خدمات کیفی به ذینفعان از فرآیندهای هوشمند استفاده کند.
وی با بیان اینکه 72 درصد جمعیت استان اصفهان تحت پوشش تامین اجتماعی هستند، افزود: در استان اصفهان 427 هزار 854 نفر مستمریبگیر داریم که ماهانه 4 هزار 881 میلیارد تومان مستمری دریافت میکنند.
معاون تعهدات اداره کل سازمان تامین اجتماعی استان اضافه کرد: متوسط پرداخت تعهدات کوتاه مدت غیر از بیمه بیکاری ماهانه 60 میلیارد تومان پرداخت میکنیم که عمده این تعهدات کوتاه مدت شامل غرامت بیماری، بارداری، هزینه کفن و دفن، کمک ازدواج و غیره میشود؛ همچنین ماهانه بیش از 131 میلیارد تومان بیمه بیکاری پرداخت میکنیم و این مبالغ شامل بخش درمان نمیشود و هزینه درمان مستقیم بیمهشدگان تامین اجتماعی در مراکز ملکی رایگان است.
وی با بیان اینکه در استان اصفهان 52 درصد مستمریهایی که برقرار میشود، سخت و زیانآور است، گفت: حدود 60 درصد شکایات ما در دیوان مربوط به اصلاح عنوان شغلی است و اشخاص به دنبال درج سخت و زیان آور در لیست عنوان شغلی هستند تا بتوانند از بند سخت و زیانآور استفاده کنند. البته، برخی از کارفرمایان عنوان صحیح شغلی را در لیست درج نمیکنند و گاهی اوقات با تبانی برخیها را به سمت مشاغل سخت و زیانآور میبرند و گاهی نیز از درج سخت و زیان آور اجتناب می کنند.
وی با بیان اینکه تعداد شکایات سازمان تامین اجتماعی استان اصفهان به دیوان عدالت اداری در موضوع بازنشستگی سخت و زیانآور معادل هفت استان است، گفت: در ماده 2 آییننامه اجرایی مشاغل سخت و زیانآور تاکید شده که کارفرمایان مکلف هستند ظرف دو سال محیط و شرایط اشتغال را بهسازی و شرایط سخت و زیانآور بودن را در مشاغل نوع الف رفع کند در غیر این صورت معادل مستمری پرداخت شده از کارفرما مطالبه شود اما متأسفانه این قانون اجرایی نشده است.
هاشمی در بخش دیگری از سخنانش به تشریح وضعیت ضریب پشتیبانی در استان اشاره کرد و گفت: ضریب پشتیبانی به معنای نسبت تعداد بیمهپرداز به مستمریبگیر است؛ این عدد حدود 40 سال قبل 27 بود اما امروز متوسط کشوری چهار و 6 دهم و متوسط استان اصفهان سه و چهار دهم است و متاسفانه در استان اصفهان حتی از متوسط کشوری، ضریب پشتیبانی پایینتری داریم.
معاونت تعهدات اداره کل سازمان تامین اجتماعی استان بیان داشت: در حال حاضر 20 هزار و 316 نفر بیمه شده قالیباف داریم، این در حالی که در مقطعی بیش از 56 هزار نفر بیمه شده قالیبافی داشتیم چون در آن برهه راستآزمایی صورت نمیگرفت و تنها به اظهارات شخص اکتفا میشد اما با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت نرم تعیین کردیم تا قالیبافهای واقعی از خدمات تامین اجتماعی استفاده کنند.
وی تاکید کرد: بیمه کارگران ساختمانی معافیت دارد و دولت 20 درصد حق بیمه کارفرمایی را پرداخت میکند و بودجه ان باید از محل پرداخت عوارض پروانههای ساخت تامین اعتبار شود اما تا شهریور ماه گذشته در استان هزار و 569 میلیارد تومان کسری بودجه داشتیم و تنها از محل قطع حق بیمه افرادی که شغل ساختمانی اشتغال ندارند، میتوانیم 50 درصد این کسری را تأمین کنیم.
هاشمی با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی رویکرد ویژهای به خدمات غیر حضوری دارد و سامانه 1420 به صورت شبانهروزی پاسخگوی مخاطبان است، افزود: خواسته مخاطبان در این سامانه پس از دستهبندی به قسمتهای مربوطه ارسال میشود و باید در مهلت مقرر پاسخگو باشند.
هاجر مقضی خبرنگار جام جم آنلاین*/
∎