سرویس مدیریت کتاب خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): برای شناخت جایگاه صنعت نشر و نمایشگاه بینالمللی کتاب دهلی، چند عدد و رقم کافی به نظر میرسد؛
انتشار سالانه بیش از ۹۰ هزار عنوان کتاب؛
پیشبینی نرخ رشد ۱۹.۴ درصدی بازار کتاب تا سال ۲۰۲۶؛
درآمد ۵.۸۳ میلیارد دلاری طی سال جاری میلادی ۲۰۲۵؛
پیشبینی رشد مخاطبان کتاب تا سال ۲۰۲۹ به ۵۰.۱۰ میلیون نفر
اشتغال بیش از ۹۰ هزار نفر از هندیها در کسب و کارهای نشر
اینها ویژگیهایی است که صنعت نشر هند را در فهرست ۱۰ کشور برتر این صنعت قرار داده است؛ هرچند منابع رسمی، هند را جزو کشورهای هفتم تا نهم این فهرست ارزیابی میکنند اما مسئولان هندی مدعیاند این کشور سومین صنعت نشر دنیا را دارد.
بنابراین ناشران کشورهای مختلف با یک بازار با ارزش میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری روبهرو هستند و تلاش میکنند هرچه در توان دارند، بگذارند تا سهم بیشتری ببرند. یکی از مسیرهای آماده، نمایشگاههای سالانه دهلینو است؛ زمینهای که علاوه بر ایجاد فرصت تعامل مستقیم بین مخاطب هندی با ناشران بینالمللی، امکان عرضه تازهترین تولیدات ناشران کشورهای مختلف را فراهم کرده میکند.
این نمایشگاه از سال ۲۰۰۰ آغاز شده و بیستوششمین دوره آن با حضور ۲۰۰۰ ناشر و ۱۰۰۰ غرفهدار درحال برگزاری است. صندوق ملی کتاب هند، بهعنوان یک سازمان دولتی زیر نظر وزارت آموزش هند، متولی سازماندهی نمایشگاه جهانی کتاب دهلی همچنین نمایشگاههای کتاب منطقهای و بینالمللی برای ترویج کتابهای هندی است. یکی از اهداف این سازمان ترویج فرهنگ کتابخوانی، افزایش دسترسی به کتابها و حمایت از صنعت نشر در هند تعریف شده است.
علاوه براین «سازمان توسعه تجارت هند» در برگزاری نمایشگاه کتاب دهلی نقش دارد. این سازمان زیر نظر وزارت تجارت و صنعت هند فعالیت میکند که مسئولیت برگزاری نمایشگاهها، رویدادهای تجاری و ترویج صادرات و تجارت داخلی و بینالمللی را دارد.
بهگفته رسانههای هندی، یکی از جذابترین بخشهای نمایشگاه جهانی کتاب ۲۰۲۵، نمایشگاهی است که به گرامیداشت ۷۵ سال دموکراسی هند اختصاص دارد. در این بخش، یک نمایشگاه گسترده، با چهار ستون اصلی دموکراسی، شخصیتهای تاریخی مهم در تدوین قانون اساسی هند و جزئیات بیشتری درباره روند شکلگیری این قانون اساسی در معرض دید مخاطبان قرار دارد. بیش از ۱۰۰ سخنران ازجمله معروفترین نویسندگان هندی در ۳۲ نشست ادبی در این رویداد حضور دارند.
ملاقات در «گوشه» با نویسندگان
مسئولان نمایشگاه کتاب دهلی، بخش گوشه را برای ملاقات طرفداران پدیدآورندگان هندی را پیشبینی کردهاند و هر روز علاقهمندان میتوانند با نویسنده مورد علاقه خود در این گوشه دیدار داشته باشند. در سالن نویسندگان نیز فضای همکاری نویسندگان بینالمللی برای نشستهای امضا و خوانش کتاب برقرار شده است.
بخش کودک
در بخش کودک نمایشگاه کتاب دهلی، علاوه بر قصهگویی، مسابقات و جلسات تعامل با نویسندگان، معلمان و کودکان از مدارس دولتی و خصوصی مشارکت گستردهای دارند؛ علاوه براین کارگاههای آموزشی برای کودکان و بزرگسالان پیشبینی شده است.
نشستهای تخصصی
برگزاری کنفرانس بینالمللی مدیران نشر، نشست B۲B برای مدیران ارشد صنعت نشر با هدف تبادل دانش و تجارت، میز حقوق نشر، جلسات B۲B برای مذاکره درباره ترجمه و حقوق نشر کتابها، احتمالاً از تخصصیترین نشستهای این نمایشگاه است.
حضور نماینده ایران در نمایشگاه کتاب دهلی
مصطفی مستور، نویسنده ایرانی یکی از مهمانان بخش «معرفی آثار نویسندگان بینالمللی و گفتوگوهای فرهنگی» است. وی روزگذشته در دانشگاه جامعه ملیه اسلامیه هند در جمع دانشجویان زبان فارسی سخنرانی کرد؛ درباره بازتاب مقوله «زندگی» در نوشتهها و آثار نویسندگان.
ممنوعیتهای یک نمایشگاه کتاب!
در آییننامه نمایشگاه کتاب دهلی، استفاده و ورود دو جنس به نمایشگاه ممنوع است؛ نخست عرضه و فروش اقلام غیرکتابی ازجمله اسباببازی، پوشاک، وسایل تزئینی و استفاده از پلاستیک. تاکید بر حفظ محیط زیست به دلیل مسائل زیستمحیطی دلیل اصلی پیشبینی این بند در آییننامه اجرایی نمایشگاه است. بنابراین غرفهداران و مخاطبان نباید برای فروش و خرید کتاب از پلاستیک استفاده کنند و توصیه شده، کیسههای کاغذی و پارچهای همراه خود داشته باشند.
علاوه براین نمایشگاه با اتخاذ این سیاست از پویش کمپین ملی «هند بدون پلاستیک» حمایت کرده است.
سرمایهگذاری درخور توجه هندی در بازار کتاب و برگزاری نمایشگاه کتاب و البته ظرفیت رو به رشد بهویژه نرخ باسوادی بیش از ۷۵ درصد، صنعت نشر در هند را به بازار مصرفی پررنقی تبدیل کرده است.
∎