برزین ضرغامی روز پنجشنبه در حاشیه دیدار وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از کارخانه ریسباف اصفهان در گفت و گو با ایرنا در پاسخ به این پرسش که سازوکار این نهاد برای نجات بخشی خانههای تاریخی با مالکیت بخش خصوصی اما در حال ویرانی، چیست، افزود: مالکان خانههای تاریخی اصفهان به همراه مجموعه سرمایهگذارانی که در این استان وجود دارند، میتوانند برای مرمت و بهرهبرداری این خانه ها از طریق صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی اقدام کنند.
ضرغامی یادآور شد: خانههای تاریخی در ۲ بخش قرار میگیرند، یک دسته شامل خانههای است که در اختیار بخش خصوصی قرار دارند و دسته دیگر، خانههایی هستند که در اختیار میراث فرهنگی قرار دارند.
وی افزود: خانههایی که در اختیار میراث فرهنگی هستند تکلیفشان مشخصتر است و ما آنها را جهت احیا و بهرهبرداری از طریق صندوق به بخش خصوصی واگذار میکنیم.
ضرغامی اضافه کرد: سرمایه گذاران از طریق فرمول و ساز و کاری که صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی تعیین کرده است، این بناها را در مدت زمانی معین، مرمت میکنند.
به گفته وی ساز و کار واگذاری خانههای تاریخی که مالک خصوصی دارند نیز مانند سایر واگذاریهای بناهای تاریخی از طریق صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی است و مالکان خصوصی نیز می توانند از طریق این صندوق برای برگزاری مناقصه و پیدا کردن سرمایه گذار جهت مرمت و بهره برداری از ملک خود اقدام کنند.
طبق اطلاعات موجود، استان اصفهان دارای بیش از ۶۰۰ باب خانه تاریخی است.
خانههای تاریخی اصفهان جزو مهمترین بناهایی هستند که بدلایل متعدد، شرایط دشوار و رو به ویرانی دارند، اما تا این لحظه جز مواردی که با تبدیل شدن به هتل بوتیکها، هتلهای سنتی و بومگردی، نجاتبخشی شدهاند، خیل بیشماری از آنها در جای تا جای این شهر از پشت «مسجد جامع عتیق» گرفته تا بافت تاریخی «جویباره» و پشت «مسجد شیخ لطفالله» در جوار «میدان نقش جهان»، راه تباهی را میپیمایند.
سال گذشته برخی خانههای تاریخی و بناهای تحت مالکیت اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان از جمله خانه شیخ الاسلام، خانه دهدشتی، خانه ارسطویی، سردر قیصریه و بخشی از طبقه دوم میدان نقش جهان از طریق مزایده و صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی جهت بهرهبرداری به سرمایهگذاران بخش خصوصی واگذار شد.
به باورِ کارشناسان، در بین بناهای تاریخی بطور قطع بناهایی با شرایط اضطراریتر هم وجود دارد که برای نجات از تخریب باید به سرمایهگذار داده شوند تا به ازای بهرهبرداری چندساله، دستِ مرمت بر سر و رویشان کشیده شود و از تخریب و فراموشی نجات پیدا کنند.
به گزارش ایرنا، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، صبح امروز همراه با برخی معاونان و مدیران کل وزارتخانه وارد اصفهان شد.
رونمایی از پروژههای مرمتی مجموعه تخت فولاد و بازدید از مرکز صنایع دستی ادیب، کارخانه ریسباف، هتل مجلل چهارباغ و ۲ هتل در دست ساخت از برنامههای سفر صالحی امیری به اصفهان است.
دیدار با نماینده ولی فقیه، مدیران استان، مجمع نمایندگان و فعالان گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی اصفهان از دیگر برنامههای سفر وی به این دیار اعلام شده است.