به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی، این جلسه با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهوری، محمدرضا مخبر دزفولی، علیرضا مرندی، غلامعلی حدادعادل و مجید شاهحسینی روسای فرهنگستانهای علوم، پزشکی، زبان و ادب فارسی و هنر پیش از ظهر پنجشنبه در سالن ابوریحان فرهنگستان علوم برگزار شد.
محمدرضا هاشمی گلپایگانی عضو پیوسته فرهنگستان علوم، در این جلسه با اشاره به گسترش فعالیتهای فرهنگستانها در راستای نیازهای نظام، بر ضرورت کمک فرهنگستانها به سایر قسمتهای نظام و دولت تأکید کرد.
وی با بیان اینکه مخبر دزفولی در تلاش برای پر کردن خلاءهای علمی و اجرای رهنمودهای مقام معظم رهبری در فرهنگستانها هستند، به بحث مرجعیت علمی پرداخت و آن را نیازمند کار جدی دانست.
هاشمی با انتقاد از برخی که با ترجمه کتابهای خارجی ادعای مرجعیت علمی دارند، خواستار همکاری فرهنگستانها در مقولات مورد نیاز کشور شد.
وی با اشاره به ناکافی بودن بودجه فرهنگستانها برای انجام وظایف جدید محوله از سوی مسئولان نظام، خواستار تأمین بودجه مناسب برای پاسخگویی به مسائلی شد که از جمله توسط رئیس جمهور مطرح شده است. دکتر هاشمی در پایان با تأیید دیدگاه دکتر عارف مبنی بر وجود مشکلات در فرهنگستان، ابراز امیدواری کرد که با نگاه مسئلهمحور، این مشکلات برطرف شود.
دولت از ظرفیت فرهنگستانها به عنوان مشاور علمی استفاده کند
آیتالله سید مصطفی محقق داماد، عضو پیوسته فرهنگستان علوم، در این جلسه با اشاره به مطرح شدن موضوع مدیریت علمی از سوی دکتر پزشکیان، بر لزوم استفاده از فرهنگستانها به عنوان مشاور علمی دولت تأکید کرد.
وی با بیان اینکه فرهنگستانها بهترین گزینه برای مشاوره علمی به دولت هستند، دو نوع نگاه به فرهنگستانها را مطرح کرد: نگاه به فرهنگستان به عنوان مشاور که خودش طرح میدهد و نگاه به فرهنگستان به عنوان مستشار که به مواردی که نیاز به تحقیق علمی دارد، ارجاع داده میشود.
آیتالله محقق داماد با اشاره به تجربه طولانی خود در فرهنگستان، خود را آگاهترین و دلسوزترین فرد در این زمینه دانست و با تأکید بر شخصیت علمی دکتر عارف و دکتر حداد عادل، خواستار توجه جدی به پیشنهادات فرهنگستانها و عملیاتی شدن آنها شد. وی در پایان با بیان اینکه ایران در حوزه فلسفه، عرفان و حقوق اسلامی در جایگاه ویژهای در جهان قرار دارد، خواستار حمایت از معرفی این علوم به جهان شد.
فرهنگستانها باید پاسخگو باشند و با دولت تعامل کنند
آیتالله علیاکبر رشاد عضو پیوسته فرهنگستان علوم، با اشاره به حضور دو عضو فرهنگستانها در جایگاه مدیریت کشور، این را نشانه ظرفیت بالای فرهنگستانها دانست. وی با تأکید بر ضرورت پاسخگویی فرهنگستانها و انجام کارهای مشخص، به ابهامات موجود در ارتباط فرهنگستانها با دستگاههای کشوری اشاره کرد.
وی بر لزوم اعلام آمادگی فرهنگستانها برای خدمت و همکاری تأکید کرد. وی در پایان پیشنهاد داد که رئیس جمهور به این نکته توجه کند که فرهنگستانها میتوانند مرجع فکری و فنی برای دولت باشند.
فرهنگستانها باید بر رصد علم و نظریهپردازی تمرکز کنند
نادر منتظریان عضو هیئت امنای فرهنگستانها، با تأکید بر نقش فرهنگستانها در رصد علم در کشور، از مغفول ماندن این وظیفه انتقاد کرد. وی با بیان اینکه فرهنگستانها باید از انجام کارهای مشابه با دستگاههای اجرایی پرهیز کنند، بر لزوم تمرکز فرهنگستانها بر نظریهپردازی و رصد علم تأکید کرد.
وی با اشاره به تشکیل گروههای متعدد در فرهنگستانها، این رویه را مغایر با اساسنامه فرهنگستانها دانست و خواستار توجه جدی به وظایف اصلی فرهنگستانها، یعنی رصد علم و نظریهپردازی شد.
لزوم رصد اثربخشی مصوبات فرهنگستان زبان و ادب فارسی و آسیبشناسی تشکیلات اداری کشور
محمد ابراهیم انصاری عضو هیئت امنای فرهنگستانها به دو نکته در رابطه با فرهنگستان زبان و ادب فارسی اشاره کرد. وی رصد اثربخشی مصوبات فرهنگستان را مسئلهای مهم دانست و از اتفاق ناخوشایند اخیر در زمینه خط فارسی در تابلوهای شهرداری انتقاد کرد.
وی با اشاره به تلفیق خط هندی و پاکستانی با خط عربی در تابلوهای شهرداری، این موضوع را به شهردار تهران منعکس کرده و خواستار اقدام شهرداری در این زمینه شد.
انصاری در ادامه به دغدغه خود در زمینه آسیبشناسی تشکیلات نظام اداری کشور اشاره کرد و یکی از بزرگترین ناترازیهای کشور را ناترازی در بودجه و توسعه تشکیلات دولتی و ایجاد تشکیلات موازی دانست.
وی در پایان با استناد به سخنان آیتالله محقق داماد، نقش فرهنگستانها را به عنوان مستشار عالی نظام مورد توجه قرار داد و شناسایی و بازسپاری موضوعات تخصصی و ارائه آنها به دولت را از جمله وظایف فرهنگستانها برشمرد.