به گزارش گروه دانشگاه خبرگزرای دانشجو، وبینار تخصصی روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور با حضور غلامرضا سلیمی معاون آموزشی و پژوهشی ستاد علم و فناوری، ناصر باقری مقدم، مدیر اجرایی روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور و مشارکت بیش از ۲۰ نفر از دبیران هیئتهای اندیشهورز استانی برگزار شد. در این وبینار، بر ضرورت ارتباط تنگاتنگ بین دانشگاهها و صنایع و توجه به نیازهای واقعی کشور تأکید شد. همچنین، برخی دبیران هیئتهای اندیشهورز، بر اهمیت بینالمللیسازی علم و فناوری و تقویت همکاریهای علمی با سایر کشورها مواردی را مطرح کردند.
در ابتدای این جلسه، غلامرضا سلیمی، معاون آموزشی و پژوهشی ستاد علم و فناوری، با اشاره به اهمیت نقشه جامع علمی کشور به عنوان سند بالادستی، بر لزوم توجه دانشگاهیان به سمت علم نافع و مرجعیتساز تاکید کرد.
وی همچنین از همکاری موثر هیئتهای اندیشهورز در طول یک سال گذشته خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با همکاری این هیئتها و تشکیل میزهای تخصصی در استانها، مشارکت در روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور به بهترین شکل ممکن انجام شود.
سلیمی افزود: تاکنون ۴۰ جلسه و همایش در خصوص روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور توسط هیئتهای اندیشه ورز برگزار شده است.
در ادامه، ناصر باقری مقدم، مدیر اجرایی روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، هدف از تدوین این نقشه را حل مسائل فعلی و آینده کشور و رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی برشمرد.
او با ارائه گزارشی از فرایند روزآمدسازی، از آمادگی دبیرخانه روزآمدسازی نقشه برای حضور در جلسات مرتبط در استانها خبر داد و خواستار تشکیل میزهای تخصصی روزآمدسازی نقشه در هر استان و ارسال گزارشات آن به فرهنگستان علوم برای جمعبندی شد.
باقری مقدم در خصوص نحوه تقدیر از مشارکتکنندگان در این فرایند، به اعطای احکام از سوی فرهنگستان علوم، صدور گواهینامه معتبر، حضور اعضا در جلسات کمیسیونهای تلفیق، ثبت اسامی افراد مشارکت کننده در لوح نقشه جامع علمی و پرداخت حق جلسات برای میزهای تخصصی، اشاره کرد. وی همچنین مهلت ارسال و جمعبندی نهایی گزارشات میزهای تخصصی را یک الی دو ماه اعلام کرد.
حسین حیرانی، مسئول دبیرخانه روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به اینکه تمامی بندهای نقشه جامع علمی با چهار رویکرد تایید، اصلاح، حذف و اضافه مورد بررسی قرار خواهد گرفت، فرایند روزآمدسازی را در ۱۶ بخش تصریح کرد.
حیرانی افزود: با شروع فراخوان «مشارکت در آینده علم و فناوری ایران» مسیر مشارکت مستقیم نخبگان و اساتید دانشگاهی از طریق سامانه هماندیشی شورای عالی انقلاب فرهنگی و فرمافزار پرسلاین فراهم شده است.
در ادامه وبینار، حامد قادرزاده، رئیس هیئت اندیشهورز کردستان، با بیان آمادگی مجموعههای دانشگاهی این استان برای تشکیل جلسات حضوری در خصوص فرایند روزآمدسازی، گفت: به نظر میرسد برای افزایش مشارکت، باید علاوه بر اطلاع رسانی به جوامع دانشگاهی، آگاهیبخشی جامعتر و در سطح رسانه ملی نیز صورت پذیرد. وی افزود: همه دانشگاههای استان، در هئیت اندیشهورز حضور دارند. در موضوع روزآمدسازی نقشه باید به شناسایی نیازهای بازار، بازبینی حوزه علوم پایه، بحث اقتصاد و مدیریت تولید کشاورزی پرداخته شود.
همچنین، علی نظری، رئیس هیئت اندیشه ورز استان لرستان نیز با اشاره به تحولات و تغییرات به وجود آمده در سطح بینالمللی گفت: توجه به موضوع تعاملات علمی بین المللی امری ضروری است. تحلیل وضعیت موجود نقشه جامع علمی کشور از منظر شاخصهای کمی و کیفی به فرایند روزآمدسازی کمک خواهد کرد.
او افزود: ضروری است برای جلب مشارکت دانشگاهها، باید چهارچوب و روششناسی یکسان به تمامی دانشگاهها ارائه شود.
در همین خصوص، مجید قدیری، نماینده هیئت اندیشهورز استان قزوین نیز گفت: پیشنهاد میشود هر یک از استانها با توجه به ظرفیتها و تجارب خود در موضوعات ۱۶ گانه روز آمدسازی ورود کنند. دانشگاه بین المللی قزوین با توجه به ماموریت و هدف تاسیس خود در حوزه تعاملات بینالمللی علم و فناوری همکاری خواهد کرد.
وی افزود: دانشگاه بینالمللی امام خمینی، به عنوان اولین دانشگاه در تعریف رشته آینده پژوهی پیوست آینده پژوهی را به گزارش خود اضافه خواهد کرد. پیشنهاد میشود به اولویتبندی تمامی حوزهها پیوست آینده پژوهی افزوده شود. در نسخه فعلی تعداد اولویتها بسیار زیاد است و این موضوع، اجرای آن را با مشکل روبهرو خواهد کرد.
علاوهبر این، شتایی، رئیس هیئت اندیشهورز استان گلستان نیز با اشاره به اهمیت تفکیک جداگانه بخش مربوط به راهبردهای کلان در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی در نقشه جامع علمی، گفت: به زیر حوزههایی نظیر اقتصاد دریا محور توجه بیشتری شود و باید از ظرفیت سایر اساتید و دانشگاههای مرتبط با حوزه کشاورزی نیز استفاده شود.
شکراللهی، دبیر هیئت اندیشهورز استان البرز نیز در بخش دیگری از این جلسه گفت: تمامی مقالات، گزارش همایشها و نشستهای مرتبط با موضوع روزآمدسازی، در حال جمعآوری است.
محمد شیخزاده، رئیس هیئت اندیشهورز استان خراسان شمالی نیز ضمن اشاره بر اهمیت دستیابی به علم نافع، گفت: بین نظام علمی و نهادهای اجرایی کشور باید ارتباط برقرار شود. دانشگاهها میبایست با رویکرد ماموریت محوری عمل کنند و جذب دانشجوها هدفمند و در راستای حل مسائل کشور صورت پذیرد.
او افزود: ایجاد نگاشت نهادی بین نهاد علم و سایر ساختارهای حکمرانی میتواند منجر به اتصال مجموعههای علمی به دستگاههای عملیاتی دولتی شود.
ضمناً اکبری، دبیر هیئت اندیشهورز استان اردبیل نیز ضمن تاکید بر ضرورت مشارکت تمام نهادهای علمی کشور، گفت: باید همه مجموعهای دانشگاهی ملزم به اجرای سند شوند و سند به تمامی دانشگاهها ابلاغ گردد.
در پایان این وبینار تخصصی، هریک از دبیران هیئتهای اندیشهورز استانی ضمن ابراز تمایل برای مشارکت در فرایند روزآمدسازی نقشه جامع علمی، آمادگی خود برای تشکیل میزهای تخصصی روزآمدسازی را به دبیرخانه روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، اعلام کردند.