گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس- محمد زرچینی؛ نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک عامل تعیینکننده و مهم در خلیج فارس است که با بهرهگیری از تجهیزات مختلف و پیشرفته در این پهنه آبی از امنیت و منافع ملی دفاع میکند.
نیروی دریایی سپاه با ساخت و بکارگیری ناو پهپادبر «شهید باقری» توانمندی جدیدی را در حوزه نبرد دریایی برای کشورمان ایجاد کرده است.
این اقدام مهم نیروی دریایی سپاه منجر به افزایش توان بازدارندگی این نیرو در خلیج فارس و آبهای دوردست خواهد شد؛ البته ساخت ناوهای اینچنینی در نیروی دریایی سپاه سبقهای طولانی دارد؛ برای مثال، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالهای اخیر ماکتهایی از ناوهای هواپیمابر و دیگر کشتیهای نظامی ساخته و از آنها در تمرینات نظامی و مانورهای خود استفاده کرده است. این ماکتها معمولاً به عنوان اهداف تمرینی برای آزمایش تواناییهای موشکی و دیگر سیستمهای تسلیحاتی ایران به کار میروند.
یکی از مشهورترین موارد مربوط به ساخت ماکت ناو هواپیمابر آمریکایی توسط سپاه پاسداران در سال ۲۰۱۵ بود. در این سال، ایران در جریان مانورهای نظامی خود در خلیج فارس، ماکتی از یک ناو هواپیمابر آمریکایی را ساخت و آن را با موشکهای بالستیک و دیگر تسلیحات مورد هدف قرار داد. این اقدام به عنوان بخشی از تمرینات نظامی ایران برای نمایش تواناییهای دفاعی و تهاجمی خود انجام شد.
این ماکتها معمولاً از جنس چوب یا دیگر مواد سبک ساخته میشوند و به عنوان اهداف تمرینی در دریا شناور میشوند و هدف اصلی از ساخت آنها، آزمایش دقت و کارایی موشکها و دیگر سیستمهای تسلیحاتی ایران در شرایط واقعی است.
این تاکتیکها بخشی از استراتژی نیروهای مسلح کشورمان برای نمایش تواناییهای نظامی خود و ارسال پیامهای سیاسی و نظامی به کشورهای منطقه و قدرتهای جهانی است. با این حال، این ماکتها صرفاً برای اهداف تمرینی ساخته شدهاند و هیچ تهدید فیزیکی مستقیمی برای کشتیهای واقعی محسوب نمیشوند.
اما ساخت ناو پهپادبر «شهید باقری» با هدف افزایش قدرت نظامی و سفر به آبهای دوردست طراحی و ساخته شده است.
این ناو پهپادبر با قابلیت حمل اسکادرانهای پروازی بدون سرنشین، نشست و برخاست جنگندههای بدون سرنشین، حمل و بهکارگیری انواع پهپادهای گشتی و رزمی، قابلیت به آباندازی و از آبگیری انواع شناورهای رزمی سبک و تندرو و همچنین حمل و بهکارگیری انواع بالگردهای رزمی و پشتیبانی، یک سکوی متحرک دریایی برای اجرای مأموریتهای پهپادی و بالگردی در پهنه اقیانوسها به شمار میرود.
این ناو با قدرت دریانوردی در دریا و اقیانوسها و برد عملیاتی ۲۲ هزار مایل دریایی (فرا ساحل)، امکان حضور و اجرای عملیات را برای مدت یک سال بدون نیاز به سوختگیری مجدد در آبهای دوردست فراهم میکند.
ساخت این ناو پهپادبر، قدرت نظامی ایران را در آبهای دوردست دو چندان میکند و همچون یک پایگاه دریایی متحرک از منافع جمهوری اسلامی ایران حفاظت خواهد کرد.
در دنیا کشورهای اندکی دارای ناوهواپیمابر یا پهپادبر هستند که این موضوع، ارزش عملیاتی این ناو را نشان میدهد.
ناو شهید باقری قدرت دریایی را کلید میزند
سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه میگوید: ساخت ناو پهپادبر شهید «بهمن باقری»، یکی از الزامات و مصادیق چنین قدرت دریایی است.
وی این شناور را یک پایگاه متحرک دانسته که به شکل خودکفا میتواند در سراسر آبهای جهان حضور داشته باشد.
شاید مدتها این سوال برای برخی مطرح بوده که چرا قدرتهای فرامنطقهای میتوانند ناوهای هواپیمابر و ناوهای بالگردبر داشته باشند و از آن استفاده کرده و در حریم آبهای بینالمللی به کار بگیرند؛ اما ایران از چنین مزیتی برخوردار نیست؟ اما امروز با الحاق ناو شهید باقری، ایران اسلامی هم میتواند از این ظرفیت جهت پیگیری امور راهبردی اقتصادی و نظامی خود استفاده کند.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در این زمینه میگوید: همانگونه که ناوهای بیگانه با تمسک به حقوق بینالملل دریایی تا نزدیکی آبهای سرزمینی ما حضور پیدا میکنند، ما نیز چنین اجازهای را در حقوق بینالملل داریم تا متقابلاً در سراسر آبهای جهان حضور پیدا کنیم.
ناو «شهید باقری» قادر به حمل هشت موشک کروز ضدکشتی، موشکهای پدافند هوایی کوثر و یک توپ ۳۰ میلیمتری در سینه شناور است که این موضوع، ناو شهید باقری را قادر به اجرای انواع مأموریتهای آفندی و پدافندی میسازد. حمل موشکهای کروز و پهپادها از جمله «مهاجر ۶» و «شاهد ۱۳۶» و پهپاد پیشرفته «جاس ۳۱۳» از دیگر ویژگیهای این ناو پهپادبر است.
انتهای پیام/281
∎