شناسهٔ خبر: 71226987 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مخبر دزفولی مطرح کرد؛

گذار فرهنگستان‌ها از نقش تشریفاتی به تأثیرگذاری در تصمیم‌سازی‌های کلان کشور

تهران- ایرنا- رئیس فرهنگستان علوم گفت: فرهنگستان‌ها به دنبال خروج از نقش تشریفاتی و ایفای نقش موثر در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های مهم کشور برای رسیدن به یک ایران پیشرفته هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی، سی و سومین جلسه هیات امنای فرهنگستان‌ها با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهوری و مخبر دزفولی، سیدعلیرضا مرندی، غلامعلی حدادعادل و مجید شاه‌حسینی روسای فرهنگستان های علوم، پزشکی، زبان و ادب فارسی و هنر روز پنجشنبه در فرهنگستان علوم برگزار شد.

محمدرضا مخبردزفولی در این جلسه با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگستان علوم در رفع مشکلات کشور از ناترازی‌ها تا مسائل زیست‌محیطی و آموزشی، از عدم بهره‌گیری کافی از این ظرفیت‌ها در نظام تصمیم‌سازی کشور انتقاد کرد.

وی با اشاره به ارائه گزارش‌هایی در حوزه ناترازی آب و امنیت غذایی توسط فرهنگستان، پرسید چه کسی تضمین می‌کند این گزارش‌ها و راهکارهای ارائه شده عملیاتی شوند؟

مخبردزفولی تأکید کرد: این گزارش‌ها میدانی و عملیاتی هستند و بر اساس مطالعات طولانی مدت تهیه شده‌اند، اما متأسفانه فرهنگ بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها در کشور وجود ندارد.

وی این نهاد را گنجینه‌ای متشکل از ۴۰۰ استاد، ۷۷ عضو پیوسته، ۱۳۸ عضو وابسته و ۱۶۵ عضو مدعو دانست و خواستار ایجاد سازوکاری برای بهره‌گیری از این گنجینه دانشی در حل مسائل کشور شد.

رئیس فرهنگستان علوم به حوزه‌های آب، انرژی، تغییر اقلیم، و هوش مصنوعی به عنوان نمونه‌هایی از زمینه‌های فعالیت فرهنگستان اشاره کرد و از فعالیت گروهی از نخبگان جوان دانشگاهی در فرهنگستان خبر داد که در حل مسائل کشور مشارکت دارند.

سه ماموریت فرهنگستان علوم

وی سه ماموریت اصلی برای فرهنگستان علوم برشمرد و گفت: ارائه گزارش‌های راهبردی به نظام در موضوعاتی مانند آینده غذا و کلان روندهای جهانی، ارائه گزارش‌های سیاستی در حوزه‌هایی مانند چشم‌انداز و سیاست‌های علم و فناوری، و ارائه گزارش‌های کارشناسی در موضوعات مورد نیاز دولت مأموریت های اصلی فرهنگستان علوم است.

مخبردزفولی بر لزوم نظام‌مند شدن گردش کار و پاسخگو بودن فرهنگستان تأکید کرد و خواستار مأموریت‌گرا شدن فرهنگستان با محوریت دکتر عارف شد.

رئیس فرهنگستان علوم با اشاره به حضور روسای فرهنگستان‌ها، برخی اعضای حقوقی، وزرا و روسای سازمان‌ها در این جلسه، هدف از برگزاری این جلسات را پیشرفت و بهبود کار فرهنگستان‌ها عنوان کرد.

وی با بیان اینکه فرهنگستان‌های ایران الگوی مشورتی در نظام تصمیم‌گیری کشور هستند، علت عدم تحقق کامل این نقش را تفاوت نگاه ایران با بلوک شرق به نقش آکادمی‌های علوم دانست.

مخبردزفولی تأکید کرد که در ایران برخلاف بلوک شرق، نقش مشورتی فرهنگستان‌ها مورد توجه بوده است، اما سازوکار لازم برای اثرگذاری این نقش در تصمیم‌گیری‌های مهم کشور ایجاد نشده است و این مسیر باید اصلاح شود.

وی با اشاره به ظرفیت‌های دانشی بالای فرهنگستان‌ها و تحولات سریع علم و فناوری در دنیا، استفاده از علم و فناوری را مهم‌ترین یا شاید تنها مسیر موفقیت‌آمیز برای رسیدن به یک ایران پیشرفته دانست.

مخبردزفولی با بیان اینکه بهترین دانشمندان کشور و دانشمندان دانشگاه‌های مختلف در داخل و خارج از کشور در فرهنگستان‌ها گرد هم آمده‌اند، از استفاده ناکافی از این ظرفیت انتقاد کرد.

وی به ارائه راهکار توسط فرهنگستان‌ها در زمینه ناترازی‌های کشور در حوزه‌های آب، انرژی، محیط زیست و مسائل اقتصادی و اجتماعی اشاره کرد.

رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه فرهنگستان‌ها قادر به ارائه گزارش‌های راهبردی و سیاستی به دولت هستند، توانمندی فرهنگستان‌ها برای کمک به دولت در رفع مشکلات و بحران‌ها را مورد تاکید قرار داد.

وی با اشاره به پیشنهاد عارف مبنی بر تشکیل یک شورای راهبردی بین فرهنگستان‌ها و دولت با حضور وزرای مرتبط و با محوریت معاون اول رئیس‌جمهور، ابراز امیدواری کرد که با تشکیل این شورا و ارائه پیشنهادهای سیاستی فرهنگستان‌ها به دولت، شاهد استفاده موثر از این پیشنهادها در تصمیم‌گیری‌های کشور باشیم.

مخبردزفولی در پایان، به برخی از موضوعات در دستور کار فرهنگستان علوم از جمله انرژی، آب، محیط زیست، تغییر اقلیم، فرونشست زمین، امنیت غذایی و مسائل فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و از دعوت وزیر آموزش و پرورش به شورای علمی فرهنگستان و بررسی مشکلات آموزش و پرورش در این شورا خبر داد.