شناسهٔ خبر: 71226267 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

زمین در گرم‌ترین دوره ۱۲۵ هزار سال گذشته

بر اساس گزارش دیده‌بان آب‌وهوای اروپا، ماه گذشته گرم‌ترین ژانویه ثبت‌شده بود و دما ۱.۷۵ درجه سانتی‌گراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن قرار داشت. دانشمندان می‌گویند دوره‌ای که اکنون در آن زندگی می‌کنیم، احتمالاً گرم‌ترین دوره زمین در ۱۲۵ هزار سال گذشته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش تابناک به نقل از ایمنا، به گفته دیده‌بان آب‌وهوای اروپا، ماه گذشته گرم‌ترین ژانویه ثبت‌شده تاکنون بوده است، این در حالی است که انتظار می‌رفت شرایط خنک‌تر ناشی از پدیده لانینا از تداوم رکورد‌های گرمای جهانی بکاهد.

سرویس تغییرات آب‌وهوایی کوپرنیک (Copernicus Climate Change Service) اعلام کرد که دمای ژانویه ۱.۷۵ درجه سانتی‌گراد بالاتر از دوران پیش از صنعتی شدن بوده و این روند ثبت رکورد‌های پیاپی در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ را ادامه می‌دهد، زیرا انتشار گاز‌های گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های انسانی، گرمای جهانی را بالا می‌برد.

دانشمندان اقلیم‌شناس انتظار داشتند که این دوره استثنایی پس از اوج‌گیری پدیده گرمایش ال‌نینو در ژانویه ۲۰۲۴ و تغییر تدریجی شرایط به فاز مخالف و خنک‌کننده لانینا فروکش کند. اما گرما در سطوح رکورد یا نزدیک به رکورد باقی مانده و باعث شده تا دانشمندان درباره این‌که چه عوامل دیگری می‌توانند باعث افزایش گرمای بیش از حد انتظار باشند، به بحث بپردازند.

کوپرنیک ماه گذشته اعلام کرد که میانگین دمای جهانی در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ برای اولین بار از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد فراتر رفته است. این وضعیت به معنای نقض دائمی هدف گرمایش بلندمدت ۱.۵ درجه سانتی‌گرادی توافق‌نامه آب‌وهوایی پاریس نیست، بلکه نشانه روشنی از این است که این محدودیت در حال آزمایش شدن است.

دانشمندان هشدار می‌دهند که هر کسری از درجه گرمایش بالاتر از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد، شدت و فراوانی رویداد‌های شدید آب‌وهوایی مانند موج‌های گرما، بارندگی‌های شدید و خشکسالی‌ها را افزایش می‌دهد. کوپرنیک اعلام کرد که یخ‌های دریای قطب شمال در ماه ژانویه به پایین‌ترین حد ماهانه رسید و تقریباً با سال ۲۰۱۸ برابری کرد.

به طور کلی، انتظار نمی‌رود که سال ۲۰۲۵ مانند سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ وارد کتاب‌های تاریخ شود بلکه دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که این سال، سومین سال گرم ثبت‌شده باشد. کوپرنیک اعلام کرد که در طول سال ۲۰۲۵ به‌دقت دمای اقیانوس‌ها را زیر نظر خواهد داشت تا سرنخ‌هایی در مورد چگونگی رفتار آب‌وهوا به دست آورد.

اقیانوس‌ها تنظیم‌کننده حیاتی آب‌وهوا و جذب‌کننده کربن هستند و آب‌های خنک‌تر می‌توانند مقادیر بیشتری از گرما را از جو جذب کنند و به کاهش دمای هوا کمک کنند. آنها همچنین ۹۰ درصد از گرمای اضافی ناشی از انتشار گاز‌های گلخانه‌ای توسط انسان را ذخیره می‌کنند.

دمای سطح دریا در طول سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به طور استثنایی گرم بوده است و کوپرنیک اعلام کرد که اطلاعات در ماه ژانویه دومین بالاترین میزان ثبت‌شده بوده است. دانشمندان توافق دارند که سوزاندن سوخت‌های فسیلی تا حد زیادی باعث گرمایش جهانی طولانی‌مدت شده است و تغییرپذیری طبیعی آب‌وهوا نیز می‌تواند بر دما در سال‌های مختلف تأثیر بگذارد.

اما چرخه‌های گرمایش طبیعی مانند ال‌نینو به‌تنهایی نمی‌توانند توضیح دهند که چه اتفاقی در جو و دریا‌ها رخ داده است و پاسخ چنین تغییراتی باید در سایر رویداد‌های طبیعی و انسان‌محور جست‌و‌جو شود. دانشمندان می‌گویند دوره‌ای که اکنون در آن زندگی می‌کنیم، احتمالاً گرم‌ترین دوره زمین در ۱۲۵ هزار سال گذشته است.