شناسهٔ خبر: 71222504 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

در جمع قضات و کارکنان قضایی لرستان مطرح شد؛

تأکید رئیس دستگاه قضا بر رسیدگی سریع به پرونده‌های قضایی

رئیس قوه قضائیه در جمع قضات و کارکنان قضایی لرستان در خصوص پرونده‌های قضایی گفت: گاهی علت تأخیر در رسیدگی به برخی از پرونده‌ها ,به دلیل مشکلاتی است که در کارشناسی‌ها ایجاد می‌شود.

صاحب‌خبر -

آسیب‌شناسی مقوله کارشناسی در پرونده‌های قضایی توسط رئیس قوه قضائیه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای امروز ۱۸ بهمن در سفر به لرستان و در جمع قضات و کارکنان قضایی این استان گفت: گاهی علت تأخیر در رسیدگی به برخی از پرونده‌های قضایی به دلیل مشکلاتی است که در کارشناسی‌ها ایجاد می‌شود، بر همین اساس قضات دقت داشته باشند که کارشناسی در پرونده‌های قضایی طریقیت دارد نه موضوعیت و در پرونده‌ای که ضرورت ارجاع به کارشناسی وجود ندارد، از این کار خودداری شود.

وی افزود: همچنین همکاران قضایی ما در زمان ارجاع پرونده‌ای به کارشناسی به صورت واضح و شفاف، موضوع کارشناسی را از مرجع کارشناسی طلب کنند و به گونه‌ای نباشد که مرجع کارشناسی پاسخ‌های مبهم و دو پهلو ارائه دهد.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: مقام قضایی وقتی پرونده‌ای را به مرجع کارشناسی ارجاع می‌دهد توجه داشته باشد که آن مرجع در آن حوزه مجرب و متخصص باشد؛ همچنین به این مهم توجه شود که آن مرجع کارشناسی همزمان مسئولیت کارشناسی چندین پرونده را بر عهده نداشته باشد، چون در ارائه نظر با تأخیر و تعلل مواجه می‌شویم.

حجت الاسلام اژه‌ای ادامه داد: نکته مهم دیگر آن است که مقام قضایی هنگام ارجاع پرونده‌ای به مرجع کارشناسی، برای این مرجع زمان مشخصی را برای استرداد پرونده و ارائه نظر تعیین کند، گاهی علت تأخیر در رسیدگی به برخی از پرونده‌های قضایی به علت اعتراضات بلاوجهی است که طرفین پرونده نسبت به نظریات کارشناسی دارند؛ بنابراین قضات دقت کنند که وقتی اعتراضات طرفین پرونده به نظریات کارشناسی بلاوجه است، از ارجاع مجدد پرونده به مرجع ثانی کارشناسی، اجتناب کنند.

وی افزود: همچنین وقتی نظریات دو مرجع کارشناسی با یکدیگر اختلافات فاحش دارند، قضات ما از آن مراجع توضیحات مبسوط بخواهند، اینها مواردی است که در اتقان رسیدگی‌ها، رضایتمندی مردم و سرعت عمل و دقت در رسیدگی‌ها مؤثر است و قضات باید نسبت به این موارد اهتمام تام داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه گفت: همچنین قضات در صدور قرار‌های تأمین کیفری نهایت دقت را داشته باشند، بار‌ها تأکید کرده‌ایم در مواردی که ضروری نیست برای یک متهم قرار بازداشت صادر نکنید و قرار وثیقه را به گونه‌ای تعیین نکنید که فرد و لو یک شب به زندان برود؛ گاهی یک شب زندان رفتن نیز زندگی یک فرد را زیر و رو می‌کند.

حجت الاسلام اژه‌ای گفت: مردم بحق توقعاتی را از قوه قضائیه دارند؛ باید نهایت تلاش خود را انجام دهیم تا از جایگاه حقوقی و قانونی که داریم برای گره‌گشایی از کار مردم استفاده کنیم.

وی گفت: انتظار مردم این است وقتی به ما تظلم‌خواهی می‌کنند با روی باز و گشاده به تظلم‌خواهی آنها رسیدگی کنیم و در رسیدگی به پرونده‌های قضایی آنها سرعت عمل داشته باشیم.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: البته گاهی یک فرد تظلم‌خواه که به مرجع قضایی مراجعه می‌کند، ادله و اماره‌ای دال بر اثبات نظر خود ندارد و طبیعتاً رأی منطبق با خواست او صادر نشده و موجب نارضایتی می شود؛ از سویی دیگر، گاهی افراد با هدف کسب سود، بدون اخذ تضامین و وثایق لازم، پول و سرمایه خود را به دیگری می‌سپارند و او نیز مبادرت به سوءاستفاده و کلاهبرداری می‌کند که از این طریق پرونده‌هایی شکل می‌گیرد که رسیدگی به آنها به سبب حجم وسیع و شاکیان کثیر، زمان‌بر است.

پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، «شاهرخیان» معاون مالی، پشتیبانی و عمرانی قوه قضائیه نیز به تشریح آخرین تلاش‌ها و اقدامات انجام شده برای بهبود وضعیت مالی و رفاهی کارکنان دستگاه قضا پرداخت.

رئیس کل دادگستری لرستان هم در سخنانی از افزایش ۳۵ درصدی مجازات‌های جایگزین حبس و کاهش ۱۵ درصدی قرار‌های منتهی به بازداشت در ۲۱ ماه گذشته در استان خبر داد.

حجت الاسلام شهواری افزود: هم اکنون میانگین زمان پاسخگویی به درخواست صدور گواهی عدم سوء پیشینه در استان لرستان به ۵ ساعت و میزان دادرسی الکترونیک نیز در استان به ۸۹ درصد رسیده است.

وی همچنین از تعیین تکلیف بیش از ۱۳ هزار دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیف شده در پارکینگ‌های لرستان با تلاش‌های مجموعه دادگستری استان خبر داد.

در این مراسم همچنین نمایندگان قضات، کارکنان اداری و سازمان‌های تابعه قوه قضائیه لرستان به طرح دیدگاه‌ها، مطالب و دیدگاه‌های خود پرداختند.