مهدی خجسته کی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در همین رابطه، یک هکتار باغ رزماری (از گیاهان دارویی) در ایستگاه پردیسان به منظور توسعه زیرساختهای پژوهشی و فعالیتهای ترویجی کشت شد، ساماندهی مزارع و پایگاههای تحقیقاتی و جذب بیش از ۱۰ میلیارد ریال اعتبارات پژوهشی برای انجام مطالعات و پروژههای تحقیقاتی سفارش محور از دیگر اقدامهای صورت گرفته توسط مرکز تحقیقات کشاورزی قم در راستای توسعه زیرساختها و جذب اعتبارات پژوهشی در سالجاری بود.
وی با اشاره به اینکه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان، پیشران انتقال دانش و فناوری به عرصههای کشاورزی با هدف افزایش بهرهوری تولید است، افزود: این مرکز در استان با ۹ نفر عضو هیات علمی و هفت نفر پژوهشگر در بخشهای مختلف تحقیقاتی، در تهیه و تدوین برنامههای مرتبط با الگوی کشت در تعامل با دبیرخانه ملی و تهیه دستورالعملها و برشهای استانی و نیز انجام نظارت بر نحوه اجرای این برنامه در تعامل با سازمان جهاد کشاورزی قم، فعالیت میکند.
وی ادامه داد: توسعه ۲۲۰ درصدی فضای استقرار شرکتهای فناور و همچنین افزایش ۱۰۰ درصدی حمایت مالی از شرکتهای مذکور در سالجاری بخشی دیگر از خدمات حمایتی مرکز تحقیقات استان از ۳۲ شرکت فناور و دانش بنیان عضو مرکز رشد واحدهای فناور کشاورزی است.
خجسته کی با اشاره به اینکه مرکز تحقیقات و آموزش، تنها مرجع علمی و پژوهشی موجود در سطح استان در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی است، گفت: برگزاری چهار رویداد علمی و فناورانه در سطح ملی شامل رویداد فناوری کشاورزی در مسیر پیشرفت با همکاری پارک ملی کشاورزی، برگزاری همایش بین المللی زیست شناسی گیاهان دارویی با مشارکت دانشگاه قم، برگزاری همایش ملی معرفی گونههای مناسب فضای سبز شهری در مناطق حاشیه کویر مرکزی با مشارکت سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری در سالجاری و سال گذشته و پیگیری برگزاری همایش ملی تبیین راهبردهای پایداری اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گرد و غبار در اسفند ماه سالجاری از دیگر اقدامهای صورت گرفته توسط مرکز تحقیقات و آموزش قم در راستای ایفای وظیفه حاکمیتی خود در توسعه و افزایش نفوذ دانش و فناوری در عرصه های تولیدی با مشارکت دانشمندان و صاحبنظران در زمینه های مختلف کشاورزی به شمار میآید.
وی افزود: همچنین اجرای ۲۴ عنوان طرح مشترک یاوران تولید با سازمان جهاد کشاورزی و ادارات تابعه برای حل مشکلات و تنگناهای تولید کشاورزی بهویژه مدیریت علمی طرح افزایش بازده مزارع کلزای قم در سال زراعی گذشته که منتج به افزایش ۱۵ درصدی محصول کلزای استان شد از دیگر خدمات مهم علمی- ترویجی پژوهشگران مرکز در سال جاری میباشد.
خجسته کی ارتباط علمی و همکاری های ترویجی و آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم را با سازمان جهاد کشاورزی استان بسیار مطلوب ارزیابی نمود و اظهار امیدواری کرد تا در سایه تداوم این همکاری ها شاهد افزایش بازده تولید در سطح مزارع و افزایش ضریب خوداتکایی و خودکفایی کشور در بخش تولید غذای سالم و با کیفیت برای اقشار مختلف مردم قم باشیم.
به گزارش ایرنا، لزوم توسعه کشت گیاهان دارویی در قم از چند منظر قابل توجه است، نخست آن که بسیاری از این گیاهان همچون گل محمدی برای رشد به آب کمتری نیاز دارند، علت دیگر آن است که کشت این گیاهان در زمینهای کوچک برای کشاورزان درآمد خوبی در پی دارد.
از دیگر نکاتی که باعث شده کشت گیاهان دارویی همچون گل محمدی درقم دارای اهمیت باشد، وجود صنایع تبدیلی و فرآوری این گیاهان در استان است، به عنوان نمونه هماکنون ۲ واحد فرآوری گل محمدی در قم فعال است که این مساله فروش محصول برداشت شده را برای کشاورزان تسهیل میکند.
در حوزه گیاهان دارویی علاوه بر گل محمدی، شاهد کشت گیاهانی همچون زعفران، زیره، بابونه، سیاه دانه، بیدمشک و گل گاو زبان هستیم که کشت هر کدام از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و این محصولات برای فروش قیمت مناسبی دارد.
بسیاری از گیاهان دارویی در برابر شرایط محیطی مقاومت بیشتری نسبت به سایر گیاهان دارند و به همین دلیل کشت این گیاهان طی سالهای اخیر مورد توجه کشاورزان قمی قرار گرفته که در همین راستا شاهد تولید گیاهان دارویی در مناطق مختلف استان هستیم.
سازمان جهاد کشاورزی در راستای ایجاد بسترهای لازم برای گسترش سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان، لزوم افزایش فعالیتهای ترویجی در این حوزه و برگزاری دورههای آموزشی برای بهرهبرداران بخش کشاورزی را در دستور کار خود قرار دادهاست.
گفتنی است بخش کشاورزی قم به عنوان متولی اصلی تامین امنیت غذایی مردم در زمینههای مختلف در سطح کشور دارای جایگاه مطلوبی است که از جمله آن میتوان به رتبه ششم در تولید گوشت ماهیان خاویاری، رتبه هفتم تولید خاویار پرورشی، رتبه دهم ماهیان زینتی، رتبه سوم در تولید مرغ تخمگذار و تخم مرغ، رتبه سوم تولید توت و رتبههای ملی دیگر در تولید سایر محصولات کشاورزی اشاره کرد.
این بخش ۶ درصد از ارزشافزوده استان قم را به خود اختصاص داده است، همچنین ۵۰ هزار نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در بخشهای مختلف حوزه کشاورزی قم مشغول فعالیت هستند.
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال بیشاز ۸۵۰ هزار تُن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است.
بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی قم را روستاییان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف استان را به خود اختصاص دادهاست.