شناسهٔ خبر: 71212819 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

پول در اوکراین؛ آتش در لس‌آنجلس

در حالی که گزارش‌ها حاکی است که میلیارد‌ها دلار از پول‌هایی که آمریکا برای جنگ اوکراین هزینه کرده به صورت مفسدانه مصرف شده‌اند، منتقدان می‌گویند عدم رسیدگی به زیرساخت‌های داخلی آمریکا عامل اصلی آتش‌سوزی در لس‌آنجلس بوده‌اند.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: چند سال پیش که نیرو‌های آمریکا در عراق و افغانستان حضور داشتند گزارش‌هایی در رسانه‌های بین‌المللی منتشر شد مبنی بر اینکه سران گروه‌های هم‌پیمان با آمریکا کمک‌های نظامی ارائه‌شده را به سرقت برده و از آن برای مال‌اندوزی خودشان استفاده کرده بودند.

به گزارش تسنیم، اکنون گزارش‌ها حاکی است که وضع مشابهی در اوکراین حاکم است. پایگاه هیل چندی پیش نوشته بود: «در حالی که پرسنل نظامی اوکراین و غیرنظامیان این کشور درگیر جنگ هستند سران اوکراین به شدت از این فرصت برای ثروتمند شدن خودشان استفاده کرده‌اند.»

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اخیراً مدعی شده که هیچ اطلاعی ندارد ۲۰۰ میلیارد دلار کمک نظامی اختصاص یافته از سوی آمریکا به کشورش چه شده است. وی در مصاحبه با خبرگزاری "آسوشیتدپرس" تأکید کرد که کی‌یف از واشنگتن تنها بیش از ۷۵ میلیارد دلار دریافت کرده است.

زلنسکی گفت: «وقتی می‌گویند که اوکراین در دوران جنگ ۲۰۰ میلیارد دلار برای حمایت از ارتش و سایر امور دولتی دریافت کرده، این حقیقت ندارد. من نمی‌دانم این پول‌ها کجا رفته است. شاید از نظر اسناد رسمی این مبلغ صحیح باشد.»

وی افزود: «حتی نیمی از کمک‌های اعلام شده نیز به کی‌یف نرسیده، زمانی که آمریکا مبلغ ۱۷۷ میلیارد دلار را به‌عنوان رقم تصویب‌شده توسط کنگره اعلام می‌کند، باید در نظر داشت که این کمک‌ها به‌صورت نقدی نبوده بلکه بخشی از آن در قالب تسلیحات ارائه شده‌اند. از لحاظ مالی، اوکراین در مجموع ۷۶ میلیارد دلار و مقداری بیشتر دریافت کرده است.

این اظهارات و اختلاف حساب در کمک مالی در شرایطی است که پیشتر نیز تجربه فساد مالی گسترده در نظامی‌گری آمریکا در عراق و افغانستان وجود داشته است. چندی پیش از فساد مالی در کمک به اوکراین، جان سوپکو، بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان که مرجع اصلی نظارتی دولت ایالات متحده بر بازسازی افغانستان هشدار داده بود که هزینه‌کرد بیش از حد پول آن هم با سرعت بالا و با نظارت کم، منجر به «پیامد‌های پیش‌بینی‌نشده» خواهد شد.

سوپکو اشاره کرد که پولی که آمریکا تنها یک سال پس از شروع جنگ اوکراین به کی‌یف فرستاده است نسبت به آن چه در طول ۱۲ سال در افغانستان هزینه کرده بود بیشتر بود. او گفت: «من مخالف این هزینه‌ها نیستم. فقط می‌خواهم مطمئن شوم که این کار به درستی انجام شود و نظارت کافی وجود داشته باشد.»

سوپکو به ویژه هشدار داد که ارسال این پول‌ها، همانند اتفاقی که در افغانستان رخ داد به صورتی فسادزا هزینه خواهند شد. او گفت: «وقتی این مقدار پول وارد می‌شود، می‌دانید که بخشی از آن دزدیده خواهد شد. در افغانستان، فساد یک تهدید وجودی بود. این طالبان نبودند که ما را شکست دادند، بلکه فساد بود که ما را نابود کرد.»

تامین مالی عناصر مفسد دولت زلنسکی

بسیاری از سیاستمداران جمهوری‌خواه در ماه‌های گذشته افشا کرده‌اند که دولت آمریکا به ریاست جو بایدن طی سه سال گذشته اقدام به تأمین مالی عناصر فاسد دولت ولودیمیر زلنسکی کرده است. پایگاه هیل نوشته از این مسئله در تاریخ به عنوان یکی از بزرگترین مصادیق اتلاف و سرقت کمک‌های غربی یاد خواهد شد.

در آن سو، دولت زلنسکی هم به بهانه جنگ تمامی به گزارش‌های رسانه‌ای که قصد افشاگری درباره فساد‌های مالی مربوط به نحوه اتلاف کمک‌های مالی آمریکا داشته‌اند برچسب «مزدوری برای روسیه» زده و آنها را سرکوب کرده است.

با وجود این، برخی از روزنامه‌نگاران و افسران ارتش جرأت به خرج داده و درباره اینکه پول مالیات‌دهندگان آمریکایی چطور در اوکراین هدر رفته است گزارش داده‌اند. به عنوان مثال، ژانویه ۲۰۲۴ گزارش شد که یک فساد به ارزش ۴۰ میلیون دلار در خرید تجهیزات نظامی از محل کمک‌های آمریکا کشف کرده است.

در آن گزارش تحقیقی فاش شده بود پنج مقام ارشد در وزارت دفاع و یک عرضه‌کننده سلاح تخلفاتی در خرید ۱۰۰ هزار گلوله توپ در آگوست ۲۰۲۲ داشته‌اند. در این قرارداد، برای خرید این تجهیزات پیش‌پرداخت انجام شده و برخی از وجوه به خارج منتقل شده‌اند، اما هیچ سلاحی خریداری نشده است.

چند رسوایی دیگر هم در همین راستا افشا شده‌اند. روزنامه «کی‌یف ایندیپندنت» گزارش داد وزیر دفاع اوکراین در کنار برخی از دیگر مقام‌های ارشد وزارت دفاع اقدام به خرید تجهیزاتی با قیمت‌های نجومی کرده‌اند.

در کنگره آمریکا اختلافات بین‌حزبی مانع از تحقیقات واشنگتن در خصوص نظارت بر کمک‌هایی شده که به دولت اوکراین ارائه کرده است. آگوست ۲۰۲۳ بحث‌هایی در کنگره مطرح شده بود مبنی بر این که ساز و کاری برای نظارت بر نحوه هزینه‌کرد این پول‌هایی که به اوکراین ارسال می‌شود ایجاد شود، اما نمایندگان دموکرات در مجلس سنا این تلاش‌ها را ناکام گذاشتند.

آتش فساد در اوکراین بر جان آمریکا

مسائلی از همین قبیل بود که موجب شد هنگامی که آمریکا با کمبود تجهیزات آتش‌نشانی در جریان آتش‌سوزی کالیفرنیا مواجه شد انتقاد‌ها از دولت این کشور درباره نحوه هزینه‌کرد پول مالیات‌دهندگان آمریکایی را تشدید کرد.

به عنوان مثال در جریان آتش‌سوزی‌های اخیر در لس‌آنجلس که آتش‌نشان‌های آمریکایی با کمبود تجهیزات مواجه شدند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور کنونی آمریکا و برخی از اعضای تیم او تصریح کردند که علت گسترش آتش‌سوزی فرسودگی زیرساخت‌های آمریکا است و دولت بایدن بایستی به جای ارسال کمک‌های نظامی میلیارد دلاری به آمریکا به زیرساخت‌های آمریکا رسیدگی می‌کرد.

گزارش‌ها نیز حاکی است خطوط برق قدیمی و فرسوده یکی از عوامل اصلی آتش‌سوزی‌های اخیر بوده‌اند. در برخی موارد، سقوط خطوط برق یا نقص در تجهیزات برقی جرقه‌هایی ایجاد کرده که موجب شروع آتش‌سوزی‌های گسترده شده است.

پسر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور کنونی آمریکا ماه گذشته آتش‌سوزی‌های کالیفرنیا را با کمک آمریکا به اوکراین مرتبط دانست. او تیتر‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد که نشان می‌داد چگونه سازمان آتش‌نشانی لس‌آنجلس پیش‌تر تجهیزات خود را به اوکراین اهدا کرده بود.

ترامپ جونیور در این‌باره گفت: «ببینید، البته سازمان آتش‌نشانی لس‌آنجلس برخی از تجهیزات خود را به اوکراین اهدا کرد.» او نوشت: «در شیر‌های آتش‌نشانی آب نیست و بودجه آژانس فدرال اداره اوضاع اضطراری تمام شده است.»