از طرفی مولدسازی اموال دولتی نه تنها به عنوان یک ابزار مالی بلکه به عنوان یک رویکرد مدیریتی در راستای بهبود کارایی و افزایش سودآوری دولتها اهمیت فراوانی دارد و میتواند نقشی کلیدی در توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی شهروندان ایفا کند.
مولدسازی داراییهای دولت با وجود تکلیف در بودجههای سالانه، تاکنون نتیجه قابل توجهی نداشته است. مصوبه شورای هماهنگی سران قوا با هدف فعالسازی این داراییهای راکد، افزایش ثروت ملی، اصلاح ساختار بودجه، رشد اقتصادی و بهرهوری تدوین و پس از تأیید رهبر معظم انقلاب در آبان ماه ۱۴۰۱، هیئت هفتنفرهای برای اجرای آن تشکیل شد.
به تازگی عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با اشاره به موضوع مولدسازی داراییهای دولت در استانها گفته است مجوز مولدسازی برای دو سال دیگر از سران قوا اخذ شده است و با توجه به اهمیت این موضوع به زودی سازوکار و ساختار مولدسازی نیز اصلاح خواهد شد و با توجه به ظرفیتهای بالایی که در این بخش وجود دارد انتظار داریم امکانات و ظرفیتهای موجود در این زمینه به خصوص در استانها شناسایی و این کار در استانها پیگیری شود تا حداقل در سال آینده با استفاده از منابع موجود در پروژههای عمرانی کشور تحرک خوبی ایجاد شود.
چالشهای متعددی سبب شد مولدسازی به یک ضرورت در خصوص مدیریت داراییهای دولت تبدیل شود. مشکلاتی نظیر نبود شفافیت، مقاومت دستگاهها، خامفروشی به دلیل مقررات پیچیده، عدم تشخیص داراییهای مازاد، بیتوجهی به بازار، محدودیت در روشهای مولدسازی و ریسکهای حقوقی و قضایی موجب راکد ماندن داراییهای دولتی شد و در برابر این مشکلات، هوشمندسازی فرایندها با بهرهگیری از سامانههای اطلاعرسانی و فرهنگسازی به کار گرفته شد.
فرار از مولدسازی
این طرح در استان مرکزی نیز با شدت و ضعف در حال اجراست و استاندار مرکزی معتقد است یکی از دلایلی که دستگاههای اجرایی از مولدسازی فرار میکنند این است که از این فرایند اطلاعات کافی ندارند.
مهدی زندیه وکیلی با بیان اینکه یکی از راههای مولدسازی، فروش از طریق مزایده است و راهکار دیگر هم میتواند تهاتر و مشارکت باشد، تأکید میکند: درآمد املاک مولدسازی شده از محل فروش اموال مازاد باید برای اجرای طرحهای داخل استان هزینه شود، همچنین وزارت اقتصاد و دارایی، برنامه جدیدی در قالب شناسایی مولدسازی آغاز کرده که میتواند شتاببخش این فرایند باشد.
وی با اشاره به اینکه گردش مالی از داشتن اموال راکد، ارزش بیشتری دارد و باید سرمایه ثابت گردش داشته باشد تا انتفاع بیشتری کسب شود، تصریح میکند: در گذشته نگران این موضوع بودیم که درآمد حاصل از فروش املاک مازاد به استان بازنگردد که این دغدغه رفع شده و صرف پروژههای استان میشود.
شناسایی ۴۱۶ ملک
مدیرکل اقتصاد و دارایی استان مرکزی نیز عنوان کرده شناسایی املاک مازاد نهادهای اجرایی از سال ۱۴۰۲ آغاز و ۴۱۶ ملک شناسایی شدند که با خارج شدن بانکها از این آمار تعداد آنها به ۳۶۸ ملک رسید که از این تعداد ۸۶ ملک به تصویب رسید.
سعید ملااسماعیلی ادامه میدهد: اقتصاد و دارایی استان شناسایی املاک بزرگ را در دستور کار قرار داد که یکی از این موارد، ملک علیآباد اراک به ارزش ۱۵ هزار میلیارد ریال است و املاک دیگر مانند ساختمان حضرت معصومه(س) در خیابان خرم مربوط به دانشگاه علوم پزشکی اراک و ساختمان قدیم آموزش و پرورش اراک نیز از جمله موارد دیگر است.
تعیین تکلیف اموال مازاد آموزش و پرورش
نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی نیز مولدسازی را فرصتی برای استفاده بهینه از امکانات و اموال مازاد عنوان کرده و خواستار تعیین تکلیف اموال مازاد آموزش و پرورش این شهرستان از طریق واگذاری و مولدسازی شده است.
محمد بیات میگوید: انبارگردانی از اموال آموزش و پرورش و تعیین تکلیف اموال مازاد باید در دستور کار قرار گیرد تا در صورت نیاز از این اموال مازاد برای مدارس فاقد امکانات استفاده شود.
وی با بیان اینکه با تعیین تکلیف مدارس شهری و روستایی میتوان روند اتمام طرحهای آموزشی در شهرستان را سرعت بخشید، عنوان میکند: بهسازی، نوسازی و مولدسازی مدارس در آموزش و پرورش شهرستان باید به جد پیگیری شود.
در پاسخ به اظهارات نماینده، رئیس اداره حقوقی و املاک اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی از معرفی ۲۰ ملک این اداره کل برای مولدسازی که استفاده آموزشی ندارد و سالها مازاد مانده است خبر داده و میافزاید: از این تعداد، یک ملک به ارزش ۵هزار میلیارد ریال در اراک با مشارکت در ساخت وجود دارد که اکنون در کمیسیون ماده۵ در حال بررسی است تا به فروش برسد.
حسین زارعی اجرای این طرح در بهرهوری و استفاده بهینه از املاک خوب را در صورتی که اجرای آن به صورت قهری نباشد و با هماهنگی آموزش و پرورش صورت گیرد، مناسب عنوان و تصریح میکند: خیران نباید ذهنیت بدی نسبت به اجرای مولدسازی داشته باشند که موجب خواهد شد مشارکت آنان در مدرسهسازی کمرنگ شود، اگر نیاز شد املاکی که خیران به آموزش و پرورش اهدا کردهاند در طرح مولدسازی قرار گیرد، این مهم با رضایت و همراهی افراد نیکوکار انجام میشود.
مولدسازی در استان مرکزی رونق میگیرد
مولدسازی مجموعه واگذاریها و خصوصیسازیهایی است که در دستور کار متولیان قرار گرفته تا از اموال کمبازده و کمبهره در بخشها و نهادهای دولتی به درستی و بهینه استفاده شود.
صاحبخبر -
∎