شناسهٔ خبر: 71205446 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

ساداتیان تشریح کرد:

هدف ترامپ از اعلام آمادگی برای مذاکره با ایران

دیپلمات با سابقه کشورمان درباره صحبت‌های شامگاه گذشته ترامپ به ویژه اعلام آمادگی برای مذاکره با ایران، گفت: بخشی از صحبت‌های ترامپ در قالب تهدید و بلند کردن چماق و بخشی نیز در قالب دادن امتیاز و نشان دادن هویج قابل تحلیل است اما در مجموع وی از این سیاست چماق و هویج به دنبال برقراری آرامش در غرب آسیا، توقف تنش‌ها و فراهم شدن زمینه برای اجرای پیمان «صلح ابراهیم» است.

صاحب‌خبر -

سیدجلال ساداتیان، دیپلمات با سابقه کشور و مدیرکل اسبق آسیای دور و اقیانوسیه وزارت امور خارجه

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا شامگاه گذشته پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در نشست خبری مشترک با بیان اینکه ایران اکنون بسیار قوی شده است اما اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را به آن نمی‌دهیم بر تداوم فشار حداکثری تأکید کرد و گفت: آماده گفت‌وگو با رئیس جمهوری ایران است. 

در این راستا سیدجلال ساداتیان، دیپلمات با سابقه کشورمان و مدیرکل اسبق آسیای دور و اقیانوسیه وزارت امور خارجه، در گفت‌وگو با ایکنا ضمن تحلیل اظهارات شب گذشته ترامپ و ابراز آمادگی وی برای مذاکره با ایران گفت: ترامپ از زمانی که بر سر کار آمده دنبال دریافت حداکثری و پرداخت حداقلی است و این به خاطر تاجر بودن وی است. البته ترامپ در این دوره با تجارب ریاست جمهوری دوره گذشته اندکی در روال کار خود پخته‌تر عمل می‌کند. 

وی با بیان اینکه ترامپ به دنبال این است که درگیری برای او ایجاد نشود، ادامه داد: با این نگاه ترامپ به دنبال پایان دادن به درگیری‌های موجود است تا به توافقاتی برسد که بدون هزینه برای او باشد. ترامپ با نشان دادن هویج، امتیازاتی به طرف مقابل می‌دهد و از سوی دیگر با بلند کردن چماق می‌خواهد حداکثر امتیازات را در سایه تهدیدات بدست بیاورد.

این دیپلمات با سابقه کشورمان، با بیان اینکه صحبت‌های ترامپ مورد انتظار بود، تصریح کرد: دیدار نتانیاهو با ترامپ نیز برای این بود که بگوید تهدید نتانیاهو برای حمله به تأسیسات هسته‌ای و زیرساختی ایران وجود دارد. البته این جدای از این است که ایران بگوید من توان دفاعی خود را دارم و اگر او این کار را کند متقابلاً به او حمله خواهم کرد و این چیزی نیست که ترامپ بخواهد.  

وی ادامه داد: ترامپ دنبال این است که آرامش را در غرب آسیا برقرار کند و از مسیر آرامش و متوقف کردن تنش‌ها، پیمان «صلح ابراهیم» را اجرا کند که هم امنیت اسرائیل را افزایش دهد و هم کمک‌های اعراب را به رژیم صهیونیستی سرازیر کند و به این طریق برای اسرائیل ایجاد امنیت کند و از طرف دیگر نیز تهدیدی برای رژیم صهیونیستی از ناحیه حماس و حزب‌الله یا حتی ایران وجود نداشته باشد. 

دیپلمات با سابقه کشورمان با تأکید بر اینکه نیروهای مقاومت در غزه و لبنان در حال بازیابی و بازسازی توان خود هستند، ابراز کرد: این موضوعی است که نتانیاهو آن را در این دیدار هشدار داد اما ترامپ خیلی تمایل به حرکت در این جهت ندارد. در نتیجه آنچه که در شب گذشته ترامپ گفته است بلند کردن چماق است اما از طرف دیگر نیز آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرده است. این یعنی ایران باید حداکثر امتیازات را در مذاکرات به آمریکا بدهد. 

ساداتیان تعیین تیم توانمند مذاکره‌کننده با دولت آمریکا را ضروری دانست و اظهار کرد: البته در وهله نخست ترامپ خود مذاکره نخواهد کرد در نتیجه رئیس‌جمهور کشورمان نیز لزومی به حضور ندارد اما اگر این داستان در حد تیم یک تیم قوی مذاکره‌کننده با استفاده از توان افرادی همچون ظریف باشد که توانمندی‌های خود را در گذشته نیز نشان داده‌اند و همه مقامات کشور نیز در جریان قضیه باشند و بر روی آن اجماع داشته باشند، کما اینکه در برجام بودند، نباید قاعدتاً نگرانی داشته باشیم.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در هسته‌ای خیلی مشکل ندارد کما اینکه هنگامی ترامپ از برجام خارج شد ما به تعهدات خود عمل می‌کردیم اما بی‌تعهدی آنها موجب این شد که سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌تر را بکار بگیریم، میزان غنی‌سازی را هم کمی و هم کیفی افزایش دهیم. لذا این مسائل قابل بحث و گفت‌وگو است. همچنین نظارت آژانس بین‌المللی را نیز می‌توانیم داشته باشیم. چراکه بنابر فتوای رهبر معظم انقلاب به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیستیم اما از لحاظ فناوری به این علم و توان رسیده‌ایم.

مدیرکل اسبق آسیای دور و اقیانوسیه وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه از نظر توان فناورانه به نقطه‌ای رسیده‌ایم که هر لحظه بخواهیم میزان و خلوص غنی‌سازی را بالا ببریم، گفت: حال اگر گاهی نیز آن را پایین بیاوریم برای ما مشکل ایجاد نخواهد کرد. 

وی با اشاره به برخی تحلیل‌ها درباره ضعیف شدن ایران پس از اتفاقات اخیر در منطقه به واسطه لطمات وارده به حماس و حزب‌الله گفت: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که این نیروها هنوز توانمندی‌های خود را دارند و می‌توانند با قدرت ادامه دهند. بحث مقاومت را ایران در منطقه راه‌ نینداخت و ما در دوران جنگ تحمیلی ابزار  و امکانات چندانی برای دفاع از خود نداشتیم اما به دلیل ظلم و تجاوزگری اسرائیل در منطقه، این گروه‌های مقاومت در منطقه شکل گرفت تا از خود در مقابل اشغالگری اسرائیل دفاع کنند و این جریان مقاومت را ایجاد کرد.  

ساداتیان در پایان به اظهارات غربی‌ها برای مذاکره بر روی توان دفاعی ایران اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران قطعاً و قاعدتاً قبول نخواهد کرد و این مسئله به هیچ‌وجه قابل مذاکره نیست. 

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام