همشهری- پریسا نوری: حالا علی محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز تهران از تکمیل این طرح تا ۱۵ اسفندماه امسال خبر داده است. بهگفته مختاری، اجرای این طرح ملی در ۳ سال اخیر سرعت گرفته و با افزایش ۷ هزار و ۷۰۰ هکتار فضا تکمیل شده است. این مدیر پیشکسوت که بیش از ۴ دهه سکاندار سازمان بوستانها و فضای سبز تهران است، از روند توسعه فضای سبز داخلی و پیرامونی پایتخت در این سالها میگوید.
افزایش سرانه فضای سبز
تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد ۷۵ بوستان محلی، منطقهای و فرامنطقهای در پایتخت ۳ و نیم میلیون نفری وجود داشت و حالا با گذشت ۴۶ سال این رقم به
۲ هزار و ۴۲۱ بوستان رسیده است. با این حساب سرانه فضای سبز پایتخت در گذشته یک مترمربع بوده و در حال حاضر ۳/۱۷ مترمربع است. همچنین این سرانه در فضای سبز برون شهری به ۲۴ مترمربع رسیده است.
استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز
تا سال ۱۳۶۵ صددرصد از آب شرب برای آبیاری فضای سبز استفاده میکردیم اما اکنون آب خام را جایگزین آن کردهایم. با توجه به فرونشست بخشهایی از تهران مثل دشت ورامین، برداشت آبهای زیرزمینی جایز نبود؛ از اینرو استفاده از پساب تصفیه شده در دستور کار قرار گرفت. در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ میزان پساب را از ۷ و نیم میلیون مترمکعب به ۲۳ و نیم میلیون مترمکعب افزایش دادیم و تا پایان سال این رقم به ۵۶ و نیم میلیون مترمکعب خواهد رسید.
تعدد بوستانهای فرامنطقهای
بوستان المهدی با مساحت ۶۵ هزار و ۵۰۰ مترمربع نخستین بوستانی بود که پس از انقلاب و در سال ۶۵ در ضلع جنوب شرقی میدان آزادی ساخته شد و به بهرهبرداری رسید. همچنین نخستین کلنگ کمربند سبز جنوب تهران در سال ۶۵ در منطقه دولت آباد و هاشم آباد به زمین زده شد. در حال حاضر، چندین بوستان ۲۰۰ و ۲۵۰ هکتاری و فرامنطقهای در تهران داریم. در موضوع توسعه کمربندسبز هم در ۳ سال اخیر بیشترین توسعه انجام شده؛ بهطوریکه این طرح تا ۱۵ اسفند امسال به پایان میرسد.
رشد ۱۴ برابری فضای سبز پایتخت در ۴ دهه
۳۴ سال پیش، طرح توسعه کمربند ۵۰ هزار هکتاری پایتخت تصویب و اجرای آن به سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران واگذار شد.
صاحبخبر -
∎