شناسهٔ خبر: 71205166 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

نسیم تسنیم/ 63

تنفس در شميم ولايت

«شميم ولايت» عطر دل‌انگيز ولايت را در دو بخش و ده فصل بر مشام فرهيختگان، نخبگان و دوستداران قرآن و عترت می‌رساند كه شامل ولايت در قرآن، عيد ولايت، ولايت علوی، ظهور ولايت در صحنه غدير، تجلّی ولايت در آيه تطهير، علی (عليه‌السلام) مظهر اسمای حسنای الهی، قرآن در كلام امام علی (عليه‌السلام)، حكمت علوی، وحدت جوامع در نهج البلاغه، دنياشناسی و دنياگرايی در نهج البلاغه و... است.

صاحب‌خبر -

شميم ولايتبنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغ‌های پر نعمت الهی بر کرسی‌های خود می‌نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می‌شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه می‌داند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه‌ای است که مقربان خدا از آن می‌نوشند.

به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر می‌شود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم می‌نوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست می‌شوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمی‌تواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
 
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله‌ است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمه‌ای در بهشت است.
شاخص‌ترين چهره دين كه حتی نبوت و امامت را هم در درون خود می‌پروراند و نيز منبعی كه معدن همه كمالات و اساس همه خيرات است، حقيقت ولايت است.
ولايت از سويی قرب به حق و از سويی ديگر ظهور فيض رب است؛ از اين رهگذر شايسته است اين جريان عمده هستی به درستی شناخته و مورد توجه قرار گيرد.
بارزترين و در عين حال كامل‌ترين چهره ولايت بعد از شخص ارزشمند پيامبر اكرم (ص) همانا وجود مبارك اميرمؤمنان (عليه‌السلام) است كه تجسم همه خيرات و تمثل همه كمالات است. شناخت و معرفت آن حضرت و آگاهی از نحوه رفتار و كيفيت سلوك فردی و اجتماعی او يكی از بهترين راهكارها برای راهيابی به مراحل ولايت و نيز تحقق ارزش‌ها و جهات گرامی و متعالی ولايت است.
در اين راستا «شميم ولايت» عطر دل‌انگيز ولايت را در دو بخش و ده فصل بر مشام فرهيختگان، نخبگان و دوستداران قرآن و عترت می‌رساند كه شامل ولايت در قرآن، عيد ولايت، ولايت علوی، ظهور ولايت در صحنه غدير، تجلّی ولايت در آيه تطهير، علی (عليه‌السلام) مظهر اسمای حسنای الهی، قرآن در كلام امام علی (عليه‌السلام)، حكمت علوی، وحدت جوامع در نهج البلاغه، دنياشناسی و دنياگرايی در نهج البلاغه و... است.
 
تفسير «تسنيم» در تفسير هر آيه چهار مرحله را در نظر دارد: گزيده تفسير، تفسير آيه (مفردات)، اشارات و لطايف و بحث روايی كه شاخصه ممتاز اين تفسير است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
ایکنا به انگیزه آشنایی بیشتر اهالی قرآن و حدیث با این تفسیر وزین، هر روز یک چشمه نورانی از این تفسیر را در «نسیم تسنیم» به روی مخاطبان گرامی خود می‌گشاید.
انتهای پیام