شناسهٔ خبر: 71196333 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

برگزاری نخستین اجلاس مشورتی رؤسای شورای شهرهای خوزستان؛ تأکید بر تقویت جایگاه شوراها

نخستین اجلاس مشورتی رؤسای شورای اسلامی شهرهای استان خوزستان با حضور نمایندگان بیش از ۷۰ شهر استان، امروز سه‌شنبه، شانزدهم بهمن‌ماه به میزبانی شورای اسلامی شهر اهواز برگزار شد. در این نشست، مهم‌ترین چالش‌های شهری و راهکارهای تقویت جایگاه شوراها بررسی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نخستین اجلاس مشورتی رؤسای شورای اسلامی شهرهای استان خوزستان، امروز_ سه‌شنبه شانزدهم بهمن‌_ به میزبانی شورای اسلامی شهر اهواز برگزار شد.

در این اجلاس که برای نخستین بار در سطح استان و کشور با این مدل برگزار شد، نمایندگان شورای اسلامی بیش از ۷۰ شهر خوزستان گرد هم آمدند تا ضمن بررسی مسائل و مشکلات شهرهای خود، راهکارهایی برای حل آن‌ها ارائه دهند.

تشکیل مجمعی برای هم‌فکری و آبادانی خوزستان

محمدمهدی مطیعی، رئیس شورای اسلامی شهر اهواز، در ابتدای این نشست اظهار کرد: «این مجمع با شعار هم‌فکری امروز شوراها، آبادانی فردای خوزستان تشکیل شده است و اعلام تأسیس آن، نخستین خروجی این اجلاس خواهد بود.»

وی افزود: «برای این مجمع ساختاری مشخص در نظر گرفته شده و نتایج آن به شورای عالی استان و استاندار ارائه خواهد شد تا اقدامات لازم برای پیگیری مطالبات مردم انجام شود.»

انسجام شوراها، ضرورتی برای پیگیری بهتر مطالبات

رضا امینی، شهردار اهواز، نیز در این نشست اظهار کرد: «جای چنین مجامع مشورتی برای ایجاد انسجام و همگرایی میان شوراهای خوزستان خالی بود. امیدواریم تشکیل این مجمع بتواند اتحاد و هماهنگی بیشتری میان شوراها ایجاد کند تا مطالبات مردم به‌طور مؤثرتری پیگیری شود.»

وی با اشاره به نقش مهم شوراها در پیگیری مشکلات مردم گفت: «طبق قانون اساسی، شوراها می‌توانند در چارچوب قوانین، مطالبات مردم را از معاون رئیس‌جمهور به پایین پیگیری کنند. اما متأسفانه امروز شاهد هستیم که شورای شهر به شورای شهرداری تقلیل یافته است.»

لزوم اصلاح قوانین شوراها

مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی، نیز در این اجلاس بر اهمیت اصلاح قوانین شوراها تأکید کرد و گفت: «قوانین شوراها باید به‌روزرسانی شوند. در مجلس، نظراتی درباره تغییر نحوه انتخاب شهرداران مطرح شد که بنده به‌طور مستقیم با آن مخالفت کردم.»

وی افزود: «یکی از مشکلات اساسی، تعارض منافع در روند انتخابات شوراهاست. نماینده مجلس که خود توسط مردم انتخاب می‌شود، نباید در تأیید یا رد صلاحیت اعضای شورای شهر تأثیرگذار باشد. این روند باید اصلاح شود.»

یوسفی با اشاره به موضوع تمدید دوره شورای شهر گفت: «به دلیل شرایط اضطراری پس از شهادت رئیس‌جمهور، اصلاح برخی قوانین شوراها به تعویق افتاد. پیشنهاد تمدید یک‌ساله شورای شهر نیز به این دلیل مطرح شد که اگر قرار بر اجرای قانون جدید باشد، نیازمند زمان بیشتری هستیم. اما برخی، این موضوع را سیاسی قلمداد کردند.»

ضرورت بازگشت شورای شهر به جایگاه واقعی خود

عباس بنداد، رئیس شورای اسلامی شهر رامهرمز، اظهار کرد: «مهم‌ترین دستاورد این اجلاس باید سوق دادن شوراها از شورای شهرداری به شورای شهر باشد. در این نشست، باید چالش‌های اساسی استان مورد بررسی قرار گیرد.»

وی به بحران آلودگی هوا به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی استان اشاره کرد و گفت: «آلودگی هوا، خسارات جبران‌ناپذیری به سلامت مردم وارد کرده است. تعطیلی‌های مکرر، راه‌حل موقتی است لذا امیدواریم این اجلاس بتواند راهکاری عملی برای حل این معضل بیابد.»

لزوم حفظ شأن شوراها و ارتقای جایگاه آن‌ها

حسن معاوی، رئیس شورای اسلامی شهر حمیدیه، تأکید کرد: «یکی از عواملی که موجب کاهش شأن شوراها شده، روند انتخابات آن‌هاست. اعطای صلاحیت به افرادی که دیدگاه عمرانی ندارند و کنار گذاشتن نخبگان، کیفیت شوراها را کاهش داده است.»

وی افزود: «فرمانداران در بسیاری از شهرها تلاش می‌کنند قدرت اول باشند، درحالی‌که شورای شهر نماینده واقعی مردم است و باید اعتبار و اختیارات بیشتری داشته باشد.»

مشکلات شوراها، از نادیده گرفتن ظرفیت‌ها تا نبود مدیریت یکپارچه

سیدباقر موسوی فخر، رئیس شورای اسلامی شهر دزفول، با اشاره به اخبار مربوط به بازداشت برخی اعضای شوراها گفت: «کمتر از نیم درصد اعضای شوراهای اسلامی شهرها بازداشت شده‌اند که تعدادی از آن‌ها نیز در نهایت تبرئه می‌شوند. بنابراین، نباید چنین اخباری با شتاب‌زدگی منتشر شود.»

وی تأکید کرد: «شوراها نماد اقتدار مردم در اداره امور هستند و حذف جایگاه آن‌ها، نه منطقی است و نه قانونی. پیشنهاد می‌شود اداره امور محلی به شوراها واگذار شده و نقش آن‌ها در مدیریت شهری پررنگ‌تر شود.»

شوراهای شهر، در دسترس‌ترین نهاد مردمی

کاوه راهبر، رئیس شورای اسلامی شهر بهبهان، عنوان کرد: «شورای شهر در دسترس‌ترین نهاد مردمی است، اما سازوکار قانونی مناسبی برای حل مشکلات ندارد. درحالی‌که مراجعات مردمی زیادی داریم، اما بستری مناسب برای پیگیری مشکلات خارج از چارچوب شهرداری در اختیار نداریم.»

وی افزود: «قانون شوراها نیاز به اصلاح دارد. ماده ۸۰ قانون باید بازنگری شده و اختیارات شوراها شفاف‌تر شود. شوراها باید به سمت برنامه‌محوری حرکت کنند. در بهبهان، برنامه‌های پنج‌ساله و ۲۰ ساله تدوین شده‌اند که از هدررفت منابع جلوگیری می‌کنند.»

لزوم استفاده از ظرفیت شوراها در مدیریت شهری

علی سعیدیان، نایب‌رئیس شورای اسلامی مینوشهر، اظهار کرد: «بیشتر مسائل شهری بر دوش شورای شهر است، اما شوراها یک قوه مستقل نیستند. در کشور، بیش از ۱۲۰ هزار نفر عضو شورا هستند که ظرفیت بالایی برای استفاده در مدیریت شهری به شمار می‌روند.»

وی تأکید کرد: «دبیرخانه مجمع مشورتی شورای اسلامی شهرهای خوزستان باید تشکیل شود و کمیسیون حقوقی آن، مهم‌ترین بخش این مجموعه باشد. شوراها در دوره‌های اول و دوم، جایگاه بالاتری داشتند، اما به‌مرور کمرنگ شدند. این روند باید متوقف شود و شوراها به جایگاه واقعی خود بازگردند.»

مشکلات اساسی استان و نقش شوراها در حل آن‌ها

سیدمنصور فاخری، رئیس شورای اسلامی شهر خرمشهر، گفت: «گردوغبار و مشکلات آموزشی، چالش‌های اصلی استان هستند. امیدواریم این اجلاس بتواند برای این معضلات، راهکارهایی عملی ارائه دهد.»

حزب‌الله طاهری، رئیس شورای اسلامی شهر میداود، نیز اظهار کرد: «یکی از مشکلات اصلی، بیکاری اعضای شوراهاست. باید شرایطی فراهم شود که اعضای شورای اسلامی شهر بتوانند رابطه استخدامی مشخصی داشته باشند.»

بهرام حیدری رئیس شورای اسلامی شهر رامشیر اظهار کرد: مسائل و مشکلات شهری آسیب شناسی شد و اگر این اجلاس در ابتدای دوره برگزار می‌شد برکات بیشتری داشت.

وی افزود: انسجام در برخی مواقع وجود ندارد و این امر سبب عدم رعایت شأن شورا به عنوان عصاره انتخاب مردم می‌شود، جلسات به سمت تخصصی شدن و استفاده از تجارب یکدیگر پیش برود.

فرشید داودی نایب رئیس شورای اسلامی شهر مسجد سلیمان اظهار کرد: چرا در منظر عموم مردم دید بدی به شوراهای شهر وجود دارد؟ بخش عمده؛ آن به عدم انسجام داخلی بر می‌گردد.

وی افزود: امروز جایگاه شوراها دچار تزلزل شده و باید راهکاری پیشنهاد دهیم تا به جایگاه اصلی خود برگردد.
جمع‌بندی و بیانیه پایانی

در پایان این اجلاس، بیانیه‌ای قرائت شد که بر لزوم اصلاح قوانین شوراها، افزایش اختیارات آن‌ها، انسجام بیشتر در تصمیم‌گیری‌ها و پیگیری جدی مطالبات مردم تأکید داشت.