[ سیما فراهانی] سالهاست که جای خالی اندامهای از دست رفته را برای معلولان و توانخواهان پر میکنند. مدتهاست که به معلولان زندگی دوباره میبخشند. ساختمانی که نقص را تکمیل میکند و هر بار مجهزتر از قبل میشود. اینجا در ساختمان مرکز توانبخشی شهید مدرس هلالاحمر استان اصفهان زندگی برای آنها که بیمارند، در جریان است. امید در دل آنهایی که از زندگی بریدهاند، زنده میشود. در این مرکز از ساخت پروتز و ارتز گرفته تا کاردرمانی و گفتاردرمانی و خدمات دیگر ارائه میشود. اینجا به توانخواهان، زندگی میبخشند. مرکز جامع توانبخشی شهید مدرس، از سالها پیش در شهرستان اصفهان فعالیت خود را آغاز کرده و به جانبازان و معلولان خدمات اثربخشی ارائه میدهد. مثل احمدرضای 13 ساله که از دو سال پیش هردو پایش را از دست داد و این مرکز، او را به زندگی بازگرداند.
مرکز توانبخشی شهید مدرس یکی از بزرگترین مراکز توانبخشی از نظر فضا، کیفیت و تنوع خدمات در کشور محسوب میشود. در این مرکز و در بخش ارتز و پروتز از صفر تا صد، برای فردی که عضوی از بدن او دچار آسیب شده است، تمام خدمات از معاینه تا مراحل نهایی انجام میگیرد. خیلیها در این مرکز به زندگی جدید خود سلام کردهاند و با خوشحالی از این مرکز خارج شدهاند.
خدمترسانی از سالهای جنگ تا امروز
محسن مومنی، رئیس جمعیت هلالاحمر استان اصفهان در این باره به خبرنگار «شهروند» میگوید: «این مرکز قدیمیترین مرکز توانبخشی در استان اصفهان است. در این مرکز از سال 1360 به معلولان و عزیزانی که بعد از جنگ یا حین جنگ به درجه جانبازی نائل آمدند، خدمات ارائه میشد. از همان سالها، خیلی از افراد جذب جمعیت شدند، آموزش و دوره دیدند و با این مرکز فعالیت داشتند و به جانبازان و معلولان خدمترسانی کردند. این خدمترسانی تا امروز ادامه دارد و در این سالها مرتب با شرایط روز هماهنگ میشود. حتی علیرغم ناملایماتی مثل تحریمها باز هم به خدمترسانی در این مرکز ادامه دادیم. در همه این سالها، جمعیت هلالاحمر اصفهان همواره سعی داشته که خدمات خود را با کیفیت بهتر و قیمت مناسبتر برای توانخواهان ارائه دهد.»
مراکز توانبخشی هلالاحمر اصفهان
در استان اصفهان هفت مرکز دیگر در بخش فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی ارائه خدمات میدهند. مومنی در این باره نیز میگوید: «ما علاوه بر اینکه در مرکز جامع توانبخشی شهید مدرس ارائه خدمت میدهیم، در کاشان، خمینی شهر، گلپایگان، نطنز، نجفآباد، فریدونشهر و شهرضا نیز سعی کردیم خدمترسانی در این حوزه را فعال کنیم. کسانیکه جانباز و معلول هستند برای اینکه از شهرستان خودشان مجبور نشوند مسیر زیادی را برای گرفتن خدمات طی کنند، این مراکز را فعال کردیم. درحال حاضر نیز در شهرستان آران و بیدگل در حال پیگیری برای راهاندازی یک مرکز فیزیوتراپی هستیم. معمولا مراکز توانبخشی به دو بخش فیزیکی و مکانیکی تقسیم می شوند، توانبخشی فیزیکی شامل بخشهای فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی، شنواییسنجی و بیناییسنجی است. توانبخشی مکانیکی، نیز شامل بخش اورتز و پروتز است. اورتز حمایتکننده عضو و پروتز شامل اندامهای مصنوعی است، افرادی که به هر علت دچار نقص عضو هستند از این مرکز خدمات میگیرند.»
ساخت 200 پروتز در سال
این مقام مسئول با اشاره به بخش دیگری در این معاونت به نام پروتزهای زیبایی، ادامه میدهد: «اگر هر فردی در جامعه به هر علتی عضو بدن خود را از دست دهد، آن ناحیه مطابق رنگ پوست زیباسازی میشود، که ظاهر آن شخص در جامعه حفظ شود ولی آن قسمت زیباسازی بدون حرکت است. قرار است که بخش پروتزهای زیبایی هم به این مرکز اضافه شود. ما در این مرکز ماهانه، حدودا 500 تا 550 مراجعهکننده داریم. حدودا 300 نفر مربوط به ارتز و پروتز کفش طبی هستند. 100 نفر هم برای فیزیوتراپی مراجعه میکنند. 60 نفر برای کاردرمانی و 20 نفر برای گفتاردرمانی مراجعه میکنند. معمولا هم در ماه برای 20 نفر پروتز و ارتز ساخته میشود که در سال حدود 200 پروتز را شامل میشود.»
از ویلچر تا پای مصنوعی
رئیس جمعیت هلالاحمر استان اصفهان با اشاره به ساخت پای مصنوعی برای پسر ورزشکار 14 ساله، میگوید: «احمدرضا، پسر 14 سالهای که ورزش بوکس کار میکرد، در یک سانحه تصادف، هردو پایش را از دست داده بود. وقتی به ما مراجعه کرد، از لحاظ روحی شرایط نامناسبی داشت. پسر ورزشکاری که حتی مقام هم آورده بود، به ناگهان ویلچر نشین شده بود. او قهرمان پرس سینه هم بود. درنهایت همکاران ما کمکش کردند و این پروتزها را ساختند. کسی که با ویلچر به مرکز توانبخشی هلالاحمر آمد، بعد از مدتی توانست راه برود و با پاهای خودش از محل توانبخشی شهید مدرس خارج شد.»
هلالاحمر نجاتبخش پسرم شد
احمدرضا کیانی، پسر 14 سالهای است که با دستان توانمند اعضای توانبخشی شهید مدرس اصفهان، توانست روی پاهای خودش بایستد. پدر این پسر نوجوان در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» میگوید: «از دو سال پیش که پسرم تصادف کرد و هردو پایش را از دست داد، زندگی برای ما جهنم شد. دو سال به همه جا سر زدم. من ساکن خوزستان هستم ولی در این مدت به تمام شهرها رفتم. هرکجا میرفتم، میگفتند باید به خارج از کشور بروی تا پسرت نجات پیدا کند. تا اینکه هلالاحمر را به من معرفی کردند. من به مرکز توانبخشی اصفهان مراجعه کردیم، ولی اصلا فکرش را هم نمیکردیم که تا این حد نتیجه بگیریم. به ما میگفتند، هلالاحمر در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است. از پارسال مراجعاتم به هلالاحمر آغاز شد. حتی با دکتر کولیوند و دکتر پیشگاهی مدیر کل توانبخشی جمعیــــــــــت هلالاحمر صحبت کردم. آنها به من خیلی کمک کردند. مرا راهنمایی کردند. حتی بخشی از هزینه را خود جمعیت تقبل کرد. دکتر پیشگاهی و کولیوند برای من وقت زیادی گذاشتند و من هم فهمیدم، تنها جایی که میتواند بچه من را به زندگی برگرداند هلالاحمر است. پسرم روحیهاش را به کل از دست داده بود. در نهایت پروتزها ساخته شد و او توانست راه برود. من مستاجر هستم و چهار بچه دارم. در ماه دو برابر حقوقم را هزینه میکردم تا شاید بتوانم به پسرم روحیه بدهم و حالش بهتر شود. اما حالا مدت زیادی است که حالش بهتر شده است. پسرم اصلا نمیتوانست حرکت کند. همسرم او را کول میکرد و به سرویس بهداشتی میبرد. ولی الان میتواند کارهای شخصی خودش را انجام دهد. حتی خودش سوار سرویس مدرسه میشود. خودش به مدرسه میرود. به باشگاه هم میرود و ورزش را ادامه میدهد. برای همین از جمعیت هلالاحمر تشکر میکنم. درست است که پسرم دیگر مثل سابق نمیشود، اما بسیاری از مشکلات او حل شده و به زندگی امیدوارتر شده است.»
∎