به گزارش ایرنا، هادی زهدی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به غنی بودن کرمان از نظر گیاهان دارویی افزود: سند توسعه گیاهان دارویی استان در سال ۱۳۹۷ تدوین و به ستاد ملی گیاهان دارویی کشور ارائه شد.
وی اظهار داشت: نقشه راه اجرایی کردن سند توسعه گیاهان دارویی با توجه به مقرون بهصرفه بودن همچنین نیاز اندک آبی این گیاهان سال گذشته تدوین و به ستاد ملی گیاهان دارویی کشور تقدیم شد.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با اشاره به شناسایی بیش از ۴۰۰ گونه گیاه دارویی در این استان تصریح کرد: حدود ۴۰ گونه از این گیاهان اهلی سازی شده است.
پژوهشهای مرکز تحقیقات کرمان در زمینه مبارزه با آفات/ مقابله با مگس میوه مدیترانه ای
وی به افزایش برخی آفات اشاره کرد و گفت: این مرکز در راستای شرایط موجود و درخواستهای دستگاههای اجرایی اقدام به انجام تحقیقات به منظور رفع موانع همچنین مبارزه با آفات باغی و زراعی می پردازد.
زهدی با اشاره به اعتبارات اندک پژوهشی و تعداد کم نیروهای هیات علمی و پژوهشگران در این مرکز اظهار داشت: افزایش آفت مگس مدیترانه ای طی چند سال اخیر یکی از چالشهای مهمی است که طی سال های گذشته بخش کشاوری و باغبانی و مرکز تحقیقات کرمان با آن مواجه بوده است.
وی با اشاره به حضور ۳۳ عضو هیأت علمی، ۱۴ محقق و هشت بخش تحقیقاتی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: ۹۵ طرح تحقیقاتی و هشت طرح تحقیقی ترویجی در حال اجرا است.
همکاری سودمند مرکز تحقیقات با جهاد کشاورزی و پدافند غیرعامل
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان تصریح کرد: این مرکز با سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل پدافند غیرعامل همکاری و هم اندیشی دارد که در این راستا اقدامات عملیاتی و اثرگذاری اجرا شده است.
وی گفت: مگس میوه مدیترانه ای یکی از آفات مخرب است که به دلیل مقاومت بالایی که در مقابل شرایط آب و هوایی دارد گسترش پیدا کرده و نسبت به سایر مگس های میوه بالاترین خسارت اقتصادی را به کشاورزی و تولید میوه وارد می کند. این آفت قادر است به بیش از ۳۰۰ گونه از گیاهان حمله کند و باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش شدید میوه شود و می تواند تا ۱۰۰ درصد محصول را بین ببرد.
زهدی با تاکید بر اینکه انتقال آفت از طریق میوه، خاک و جابجایی حشره کامل امکان پذیر است ادامه داد: آزمایش های انجام شده در مرکز تحقیقات کشاورزی نشان داده برخی تله ها و جلب کننده های خاص، اثربخشی بیشتری در کاهش جمعیت این آفت دارند.
انتشار آفات با انتقال غیرمجاز نهال ها/ حمله بیوتروریسم را نمی توان تایید یا رد کرد
وی به اقدام غیراصولی برخی کشاورزان در راستای انتقال نهال به صورت غیرمجاز اشاره کرد و گفت: این اقدام امکان انتقال آفات و بیماری ها را به صورت ناخواسته به استان فراهم می کند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، انتقال بدون مجوز نهال از سایر مناطق را جنبه ای از بیوتروریسم کشاورزی دانست و تصریح کرد: انتقال اجزای درختان آلوده نیز می تواند به انتشار آفات کمک کند.
وی موقعیت استان کرمان را در بخش گیاه پزشکی استراتژیک خواند و تصریح کرد: کرمان استانی چهارفصل است و می توان گفت در تمامی فصول سال احتمال ورود آفات به بخش کشاورزی وجود دارد.
مشارکت موفق مرکز تحقیقات کشاورزی در طرح کاشت یک میلیارد درخت
وی افزود: همچنین مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان در طرح نهضت ملی کاشت یک میلیارد درخت مشارکت فعالی داشته و به عنوان کمیته علمی حضور داشته است.
زهدی گفت: این مرکز در طرح نهضت ملی کاشت درخت با نظارت بر نهالستان های منابع طبیعی و با انجام تحقیقات، دستورالعمل و توصیه هایی داشته است.
تدوین دستورالعمل های علمی جدید مبارزه با آفات کشاورزی
وی با اشاره به برگزاری نشست های فراوان در راستای مدیریت آفات بخش کشاورزی تصریح کرد: در این نشست ها دستورالعمل هایی برای مدیریت آفات تدوین شده است.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان افزود: نگرانی از ورود آفات گیاهی از طریق حمل نهال به صورت غیرمجاز از استانهای همجوار یکی از چالشهای اساسی این منطقه است.
وی همچنین بر قرنطینه نهال های وارد شده به استان به منظور پیشگیری از انتشار آفت در منطقه تاکید کرد و گفت: به این منظور باید مبادی ورودی کشور مورد ارزیابی و نظارت قرار گیرد.
زهدی گفت: فائو سه سال قبل احتمال ورود آفات کشاورزی را از کشورهای همسایه به کشور هشدار داده بود لذا در زمینه حمله بیوتروریسم نمیتوان به طور قطع اظهار نظر کرد.
وی با اشاره به اینکه با رعایت مطلق موارد قرنطینه ای نیز نمیتوان از وارد نشدن آفات به استان اطمینان حاصل کرد افزود: به طور حتم نمیتوان حمله بیوتروریستی در بخش کشاورزی استان کرمان از طریق نهال های آلوده و انتشار آفات تایید یا رد کرد.
کرمان یکی از مراکز اصلی آزمایش سموم است/ حذف سموم غیر موثر
وی اظهار داشت: کرمان یکی از مراکز اصلی کشور در بخش آزمایش سموم است و مسئولیت ثبت و ارزیابی تاثیر سموم بر آفات را بر عهده دارد و در این راستا برخی سموم غیر موثر از چرخه مصرف حذف شده اند.
زهدی گفت: طی سه تا چهار دهه اخیر، طرحهای متعددی در زمینه پایش ساختار جنگلها، ایجاد بانک ژن و هرباریوم گیاهان دارویی اجرا شده است.
وی افزود: بیش از ۱۰ هزار نمونه گیاهی در مرکز تحقیقات کرمان طی سال های اخیر جمع آوری شده که بسیاری از آنها مربوط به این استان است که منبع مهم تحقیقاتی به شمار می رود.
کرمان استانی استراتژیک/ مواجهه هر ساله با یک بحران گیاهی
معاون گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان نیز با اشاره به اینکه این استان طی ۲۵ سال گذشته هر سال با یک آفت جدید در بخش کشاورزی مواجه بوده است گفت: استان کرمان از نظر آفات و بیماریهای گیاهی یک استان استراتژیک است.
مهدی آزادوار افزود: نزدیک بودن کرمان به استان های مرزی یکی از دلایل ورود آفات کشاورزی به استان است از طرفی شرایط آب و هوایی و اقلیمی موجب بروز آفات در مزارع و باغات کرمان می شود.
وی تصریح کرد: یک سوم محصولات کشاورزی تولید شده در دنیا همچنین استان کرمان به دلیل درگیری با آفات و بیماری ها قبل از رسیدن به بازار و سفره از بین می روند.
مرکز تحقیقات کرمان در حال توسعه روش های کنترل آفات است
وی گفت: مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان در حال توسعه روشهای نوین کنترل آفات از جمله استفاده از حشرات مفید، آزمایش سموم جدید و تهیه نقشه پراکنش بیماریهاست.
معاون مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان بیان کرد: محققان این مرکز توانسته اند در بخش مدیریت بیماری مرکبات اقدامات و دستورالعمل های مؤثری در راستای کاهش خسارات تدوین کنند.
وی با اشاره به اجرای تحقیقاتی برای مبارزه با آفاتی چون سوسک سرخرطومی حنایی، آتشک، کرم خراط و خشکیدگی خوشه خرما در مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان گفت: ۲۸ پروژه تحقیقاتی در این مرکز در حال انجام است که ۱۵ تحقیق از این تعداد به سفارش سازمان جهاد کشاورزی اجرا می شود.
آزادوار به موفقیت های اخیر مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان در کنترل برخی آفات اشاره کرد و گفت: مهار آفت کرم برگ خوار ذرت از این جمله است که با اجرای طرح تلفیقی مهار شد.