شناسهٔ خبر: 71192235 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

چرا امام زمان(عج) پس از ظهور، تعدادی از مساجد را تخریب خواهند کرد؟

حوزه/ خانه خدا گاهی به دست ناپاکان، پایگاه ضد خدا می‌شود. تاریخ اسلام گواه است؛ از مسجد ضرار که پیامبر(ص) دستور تخریبش را داد تا چهار مسجدی که به شکرانه شهادت امام حسین(ع) بنا شدند. روایات می‌گویند امام زمان(عج) پس از ظهور، این مساجد منافقین را تخریب خواهد کرد، نه برای نابودی خانه خدا، بلکه برای پاکسازی دین از تحریف‌ها و بدعت‌ها.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام یوسفیان در برنامه پرسمان مهدوی رادیو معارف به پرسش و پاسخی در مورد «چگونگی تخریب برخی از مساجد در زمان ظهور به دست امام زمان (عج) پرداختند که تقدیم شما فرهیختگان می شود.


* روایت شده که امام زمان (عج) پس از ظهور، دستور تخریب برخی مساجد را صادر خواهند کرد. آیا این روایت صحت دارد؟ اگر صحیح است، آیا این مساجد مشخص هستند و علت این اقدام چیست؟

خداوند تبارک و تعالی نعمت‌های ارزشمندی به انسان عطا فرموده که برخی از آن‌ها بی‌نظیر هستند. یکی از این نعمت‌های بی‌بدیل، مسجد است؛ خانه‌ای که تنها به نام خداوند متعال است و هیچ نام دیگری بر آن نیست. مسجد مکانی است که خداوند آن را مختص عبادت و ارتباط خاص بندگان با خود قرار داده است.

* مساجد باید بر اساس اصول و با پیوند معنوی واقعی بنا شوند

شاید کمتر نعمتی به اندازه مسجد در اختیار بشر قرار گرفته تا انسان‌ها در تمام شهرها بتوانند پیوند خود را با پروردگار برقرار کنند. چه آرامشی که در خانه خدا به انسان دست می‌دهد، همان‌گونه که نام خداوند آرام‌بخش قلب‌هاست.

اما همین نعمت بی‌نظیر، اگر مورد سوء استفاده قرار گیرد، می‌تواند به ضرری جبران‌ناپذیر تبدیل شود. نگاهی به تاریخ صدر اسلام این موضوع را روشن می‌کند.

در زمان هجرت پیامبر اکرم (ص) در ماه ربیع‌الاول، ایشان به سرزمین قبا وارد شدند و اولین مسجد رسمی را به صورت ساده در آنجا بنا نهادند که همان مسجد قباست و نماز خواندن در آن از ارزش و ثواب بسیاری برخوردار است.

پیامبر اکرم (ص) پس از ورود به مدشینه، حدود ده سال بعد، مسجدی روبروی مسجد قبا ساخته شد که به مسجد ضرار معروف گشت.

در آستانه جنگ تبوک، سازندگان این مسجد که گروهی از منافقین بودند، از پیامبر (ص) برای افتتاح رسمی دعوت کردند. پیامبر فرمودند پس از بازگشت از جنگ خواهند آمد. در مسیر بازگشت، وحی الهی حقیقت این مسجد را آشکار ساخت.

پس از بازگشت به مدینه، پیامبر (ص) به همراه جمعی از اصحاب به محل مسجد رفتند. نکته قابل تأمل این است که در حالی که مسجد قبا با مشارکت مستقیم پیامبر ساخته شد، اولین مسجدی که دستور تخریب آن صادر شد، مسجد ضرار در همان سرزمین قبا بود.

این واقعه نشان می‌دهد که مساجد علی‌رغم عظمت و قداستشان، باید بر اساس اصول و با پیوند معنوی واقعی بنا شوند.

* تخریب مساجدی که به شکرانه شهادت امام حسین (ع) ساخته شدند

در خصوص تخریب مساجد در زمان ظهور، باید از منظر روایی به موضوع نگریست. دو دسته روایت در این باره وجود دارد:

دسته اول مربوط به مسجدالحرام است که از بحث ما خارج است، اما در دسته دوم روایات آمده که حضرت مهدی (عج) چهار مسجد را در شهر کوفه تخریب خواهند کرد.

گرچه در متن اصلی روایت نام این مساجد ذکر نشده، اما در روایات دیگر آمده که پس از شهادت امام حسین (ع)، چند مسجد به شکرانه شهادت ایشان ساخته شد که عبارتند از:

مسجد اشعث

مسجد جریر (یا جریر سماک)

مسجد شبث بن ربعی

این افراد از سردمداران واقعه کربلا بودند.

بنابراین، مساجدی که طبق روایات تخریب خواهند شد، مساجدی هستند که به نام بنی‌امیه و به شکرانه شهادت امام حسین (ع) ساخته شده‌اند. این موضوع را نباید با تخریب عمومی مساجد اشتباه گرفت.

در واقع، در روایات به عمران و آبادانی مساجد در دوران ظهور نیز اشاره شده است. در این دوران، برخی مساجد تجدید بنا خواهند شد و قسمت‌های نامناسب آن‌ها طبق دستور حضرت اصلاح و بازسازی خواهد شد.مساجد علی‌رغم عظمت و قداستشان، باید بر اساس اصول و با پیوند معنوی واقعی بنا شوند