شناسهٔ خبر: 71189773 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

صنعت نیروگاهی در دهه فجر انقلاب اسلامی؛

ایران جزو ۵ کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی در جهان

تلاش متخصصان داخلی کشورمان در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی موجب شده تا ایران در میان پنج کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی جهان قرار گرفته و این روزها نخستین توربین ملی کلاس F در آستانه رونمایی قرار گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پاون، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحریم‌های اقتصادی، سیاسی و جنگ هشت ساله تحمیلی آغاز شد و اغلب تأسیسات صنعت برق هدف حملات دشمن قرار گرفت. به طوری که تا پایان جنگ حدود دو هزار و ۲۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاهی و همچنین بخش قابل توجهی از تأسیسات خطوط و پست‌ها آسیب دید که ترمیم آن‌ها کوششی سخت را می‌طلبید.

همین تلاش بی‌وقفه متخصصان داخلی موجب شده است که ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های حرارتی در طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی با رشد ۱۶.۷ برابری به ۷۶ هزار و ۶۲۳ مگاوات افزایش یابد که این میزان رشد ظرفیت نیروگاهی موجب شده است تا ایران رتبه نهم دارای بیشترین ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های حرارتی در جهان را به خود اختصاص دهد.

در حال حاضر ۶۳۱ واحد تولید برق حرارتی در ۱۴۶ نیروگاه وظیفه تولید ۹۴ درصد برق مورد نیاز کشور را بر عهده دارند و میزان تولید انرژی سالانه این واحدها نیز با رشد ۳۵ برابری نسبت به ابتدای انقلاب اسلامی به ۳۵۴ میلیارد کیلووات ساعت رسیده است.

با توجه به اهمیت تولید برق پایدار نیروگاه‌های حرارتی، تلاش متخصصان ایرانی در طی این سال‌ها موجب شده است تا کشوری که در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی کوچک‌ترین اجزای مورد نیاز صنعت نیروگاهی خود را از خارج کشور تأمین می‌کرد، امروز در میان پنج کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی جهان قرار گیرد.

ادامه همین مسیر موجب شده است تا در همین روزها توربین گازی MGT-۷۵ به عنوان نخستین توربین کلاس F تمام ایرانی با برخورداری از فناوری بسیار بالا در آستانه رونمایی قرار گرفته و جهش بزرگی در صنعت نیروگاهی کشورمان رقم زده شود.

پیش از این دانش و فناوری ساخت قطعات نیروگاهی در انحصار کشورهای آمریکا، آلمان، ایتالیا، سوئیس و ژاپن بود که اکنون با همت و تلاش جوانان این مرز و بوم، ایران به جمع پنج کشور دارنده فناوری ساخت قطعات نیروگاهی نیز پیوسته است.

در حال حاضر ۹۱ درصد قطعات نیروگاهی بومی‌سازی شده و تنها از سال ۹۵ همزمان با تأسیس شرکت مادر تخصصی برق حرارتی تا پایان سال گذشته بیش از ۹۲۰ هزار قطعه نیروگاهی توسط متخصصان داخلی ساخته و در نیروگاه‌های تولید برق مورد استفاده قرار گرفته است.

همچنین انجام به موقع و با کیفیت برنامه تعمیرات نیروگاهی موجب شده است تا ضریب آمادگی تولید برق نیروگاه‌های حرارتی کشورمان از مرز ۹۹ درصد عبور کند. این رقم در حالی است که ضریب آمادگی نیروگاه‌های حرارتی در آمارهای جهانی حدود ۹۵ درصد است.

توانمندی متخصصان ایرانی در عرصه تعمیرات و آماده‌سازی واحدهای تولید برق موجب شده است کشورمان رتبه برتر خاورمیانه در زمینه تعمیرات نیروگاه‌های حرارتی را کسب کرده و نخستین کشور بازسازی‌کننده قطعات داغ توربین‌های گازی در منطقه باشد.

اهمیت این تحولات زمانی روشن‌تر می‌شود که در نظر بگیریم جمعیت کشور طی این مدت تنها حدود ۲.۴ برابر افزایش یافته است و تمامی شاخص‌های برشمرده نشانه‌ای از برخورداری مناسب مردم از برق و خدمات خستگی‌ناپذیر دست‌اندرکاران صنعت نیروگاهی است.