شناسهٔ خبر: 71188828 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

عزم مدیران دولت چهاردهم برای ساختِ مجتمع فرهنگی در رامسر

‌نوشهر- ایرنا- انتخاب زمین جایگزین برای ساخت مجتمع فرهنگی و هنری رامسر، که از مطالبات اهالی فرهنگ و هنر این شهرستان است، در ماه‌های اخیر با ابتکارعمل مدیران دولت چهاردهم وارد فاز تازه‌ای شده و امیدواری‌ها برای ساخت مجتمع جدید و جمع‌آوری سازه نیمه‌تمام مجتمع فرهنگی از عرصه باغ ۳۳ هکتاری را زنده کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا،انتخاب زمین جایگزین برای ساخت مجتمع فرهنگی و هنری رامسر، که از مطالبات اهالی فرهنگ و هنر این شهرستان است، در ماه‌های اخیر با ابتکارعمل مدیران دولت چهاردهم وارد فاز تازه‌ای شده است. رامسر به‌رغم داشتن هنرمندان برجسته در حوزه‌های مختلف و جذب گردشگران فراوان، یکی از معدود شهرستان‌های مازندران است که از نبود یک زیرساخت فرهنگی مناسب رنج می‌برد. این در حالی است که دیگر شهرهای استان مازندران، مجتمع‌های فرهنگی به عنوان پاتوق اصلی هنرمندان و اهالی فرهنگ، میزبان رویدادهای متعدد هنری و فرهنگی هستند.

البته این عقب‌ماندگی ریشه تاریخی دارد. ۲ دهه پیش یک تصمیم اشتباه مدیریتی و جانمایی نادرست مجتمع فرهنگی در عرصه باغ تاریخی رامسر باعث شد که هنرمندان رامسری از داشتن چنین فضایی محروم بمانند. به همین دلیل سازه نیمه‌تمام مجتمع فرهنگی در باغ ۳۳ هکتاری، به جای آنکه به محلی برای همگرایی هنرمندان و دوستداران میراث فرهنگی تبدیل شود، به نقطه‌ای برای اختلاف و مناقشه تبدیل شد.

اما اقدامات و اظهارنظرهای جدید مدیران در سطوح مختلف امیدواری‌ها برای ساخت مجتمع جدید و جمع‌آوری سازه نیمه‌تمام مجتمع فرهنگی از عرصه باغ ۳۳ هکتاری را زنده کرده است. تلاشی که می‌توان از آن به عنوان یک تیر و دو نشان دولت برای تامین منافع عمومی یاد کرد. چراکه هم به مطالبه چندین ساله هنرمندان پاسخ داده می‌شود و در مقابل با جمع‌آوری سازه مجتمع فرهنگی از عرصه بافت تاریخی، رامسر در مسیرِ احیای باغ ۳۳ هکتاری و ثبت جهانی منظر طبیعی و تاریخی رامسر که منافع آن به کل کشور خواهد رسید، قرار می‌گیرد.

عزم مدیران دولت چهاردهم برای ساختِ مجتمع فرهنگی در رامسر

اشتراک نظر هنرمندان و میراث‌دوستان

البته بسیاری از هنرمندان و فعالان میراث فرهنگی رامسر در یک موضوع اتفاق نظر دارند، که باغ ۳۳ هکتاری با این میزان مناقشه و اقدامات خلافِ ضوابط عرصه‌های تاریخی مکان مناسبی برای ساخت مجتمع فرهنگی نیست. آن‌ها معتقدند این پروژه باید در زمینی جایگزین و خارج از عرصه‌های تاریخی احداث شود، تا هم نیاز فرهنگی شهرستان برطرف و هم باغ ۳۳ هکتاری به عنوان میراثی ارزشمند حفظ و در فهرست میراث جهانی قرار بگیرد. این دیدگاه بارها از سوی مسئولان و دیگر طرف‌های ماجرا نظیر هنرمندان نیز تایید شده است.

برای مثال یزدان موسی‌پور دبیر انجمن هنرهای تجسمی رامسر در نشستی که با حضور محمد محمدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در سالن آمفی‌تئاتر رامسر برگزار شد تلاش برای ساخت مجتمع در عرصه باغ ۳۳ هکتاری را بیهوده خواند و گفت: ساخت فرهنگسرا در عرصه باغ ۳۳ هکتاری مناقشه دو وزارتخانه است و قرار نیست به این زودی هم حل شود و پافشاری بر آن قرار گرفتن در دورِ باطلی است که طی این سال‌ها تجربه کردیم.

چراغِ زمین‌های بلااستفاده را روشن

هوشنگ امیدی‌نژاد دیگر هنرمند رامسری و کارگردان تئاتر این شهرستام هم در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: به هر حال سازه مجتمع فرهنگی برای برون رفت از این وضعیت بلاتکلیف به یک نقطه پایان نیاز دارد. معتقدم مدیریت شهری و شوراها، مدیریت سیاسی نظیر فرماندار و مدیر فرهنگی در این رابطه تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز هستند. به راحتی می‌توان چراغ زمین‌های خاموش این شهر را که در اختیارشان قرار دارد برای ساخت فرهنگسرا روشن کنند.

او همگرایی، هم‌فکری و اراده این سه نهاد را عامل رفعِ این چالش دانست و گفت: همه می‌دانیم که این شهر مملو از زمین‌هایی است که تاکنون بلااستفاده به حال خود رها شده است. زمین‌ها در اختیار شهرداری قرار دارد که چنانچه بخواهند و اراده‌ای باشد، می‌توانند برای ساخت فرهنگسرا استفاده کنند.

عزم مدیران دولت چهاردهم برای ساختِ مجتمع فرهنگی در رامسر

حضور وزیر میراث فرهنگی و گردشگری در رامسر؛ گامی جدی برای حل چالش‌ها

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نخستین روزنه‌های امید و گام‌های جدی دولت چهاردهم برای رفع این چالش‌ دیرینه رامسر با حضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، در این شهر رقم خورد. وزیر در نشستی با موضوع رفع موانع احیای باغ ۳۳ هکتاری شرکت کرد و پس از آن، نشست‌های کارشناسی متعددی پیرامون این موضوع برگزار شد. همین اقدامات زمینه‌ساز طرح راهکارها و بحث‌های بیشتر برای حل این مشکل دو دهه‌ای را فراهم کرد.

تلاش برای تامین بودجه ساخت فرهنگسرا

به طور مشخص در ادامه این روند، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در نشستی با اهالی فرهنگ و هنر رامسر اعلام کرد که رایزنی‌ها برای تامین بودجه ساخت فرهنگسرا از وزارتخانه در جریان است و تاکید کرد که در صورت تهیه زمین، این نهاد اقدامات لازم برای عملیاتی شدن پروژه را انجام خواهد داد.

چراغ سبز مدیریت شهری رامسر برای تهیه زمین جایگزین

پس از آن شهردار رامسر نیز در نشست با انجمن مردم نهاد دوستداران میراث فرهنگی سخت‌سر بر جابه‌جایی سازه مجتمع فرهنگی و تهیه زمین جایگزین برای ساختِ فرهنگسرا تاکید کرد و گفت: سازه مجتمع فرهنگی بزرگترین مانع برای احیای باغ ۳۳ هکتاری و پیشبرد پرونده ثبت جهانی رامسر است.

وی افزود که به دنبال حل این مساله هستند، اما به دلیل برخی فرایندهای اداری، انجام آن به این زودی امکان‌پذیر نیست و قدری بعید به‌نظر می‌رسد. با این وجود، به دنبال تهیه زمین مناسب به عنوان هدیه‌ای برای هنرمندان شهر هستند تا فرهنگسرایی در شأن آنها ساخته شود و حوزه فرهنگ بی‌بهره نماند.

عزم مدیران دولت چهاردهم برای ساختِ مجتمع فرهنگی در رامسر

تاکید نماینده عالی دولت بر تامین زمین فرهنگسرا

طی روزهای گذشته نیز مسلم قبادیان سرپرستِ فرمانداری شهرستان رامسر در آیین بهره‌برداری از پروژه‌های شهرداری این شهر، بر لزوم تامین زمین برای احداث فرهنگسرا تاکید کرد.

وی گفت که از شهرداری رامسر انتظار دارم زمین احداث فرهنگسرای رامسر تامین شود تا از یک سو مشکل فضای فعالیت هنرمندان شهر برطرف شود و هم موانع احیای باغ ۳۳ هکتاری و پیشبرد پرونده ثبت جهانی رامسر فراهم شود.

به گزارش ایرنا، باغ ۳۳ هکتاری رامسر یکی از ۲ طرح پیشنهادی اداره کل میراث فرهنگی استان مازندران در سال ۸۸ برای ثبت جهانی به سازمان یونسکو است که به دلیل وجود ساختمان نیمه‌کاره فرهنگی و هنری از دستور ثبت جهانی خارج شد. این باغ بر اساس مدارک و شواهد از نظر ریخت‌شناسی و معماری از همان ابتدا دارای طرح و نقشه مشخص بوده و الگوی هندسی، فرم‌های شکسته و ترکیب آن‌ها با دایره، آن را در کنار نمونه‌های ایرانی آن مانند هشت‌بهشت اصفهان و مشابه خارجی مانند باغ ورسای فرانسه قرار داده که همین ویژگی‌ها سبب شد در سال ۸۳ به ثبت ملی برسد. پرونده پر کش و قوس باغ ۳۳ هکتاری و فرهنگسرای ارشاد باعث شده که پای سازمان بازرسی را هم برای حل و فصل به این ماجرا باز شود، درواقع از سال ۹۹ سازمان بازرسی تحقیق و تفحص پیرامون این مناقشه را آغاز کرد.

در جریان تحقیق و تفحص و پس از اخذ توضیحات دقیق و مستنداتی که از تشکیلات میراث فرهنگی، اداره کل ارشاد مازندران، مسکن و شهرسازی و استانداری جمع آوری شد؛ این نهاد اعلام می کند که بر اساس قانون آثار ثبت ملی، باغ ایرانی رامسر موسوم به ۳۳ هکتاری مجموعه ای یکپارچه است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، و برابر قانون خیابان وسط باغ که آن را به دو بخش تبدیل کرده میبایست به باغ ملحق شود، و فرهنگ سرای ارشاد نیز به دلیل آنکه مجوز شورایی عالی فنی میراث فرهنگی کشور را نداشته میبایست تخریب شود.

این پرونده باوجودِ کارشکنی‌های خارج از بدنه کارشناسی به نقطه‌ای رسیده که دولت ابتکار عمل پیرامون رفعِ این گِره کهن را به دست گرفته است و روزنه‌های امیدی برای ساختن یک مجتمع فرهنگی برای هنرمندان و خروج باغ ایرانی رامسر از بن‌بستِ مجتمع فرهنگی ارشاد دیده می‌شود. گره‌گشایی از این چالش باعث می‌شود منظر طبیعی تاریخی رامسر که شامل مجموعه‌ای از آثار تاریخی نظیر باغ ۳۳ هکتاری، مجموعه کاخ مرمر، هتل قدیم و جدید، باغ بلوار تاریخی معلم و ساختمان توسکاسرا و ... در فهرست میراث جهانی قرار گیرند و کشور از مزایای اقتصادی و فرهنگی قرار گرفتن در چنین جایگاه شاخصی در جهان بهره‌مند شوند.

عزم مدیران دولت چهاردهم برای ساختِ مجتمع فرهنگی در رامسر