شناسهٔ خبر: 71188649 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

عراقچی تأکید کرد:

دیپلماسی دستاوردهای میدان را به امنیت و عزت ملی تبدیل می‌کند

وزیر امورخارجه کشورمان در همایش بین‌المللی «طوفا‌ن‌الاقصی وغزه؛ روایت‌ها و واقعیت‌ها» با تأکید بر اینکه دیپلماسی دستاوردهای میدان را به منافع، امنیت، عزت و حیثیت ملی تبدیل می‌کند، گفت: در کنار میدان و دیپلماسی ضلع سومی به نام رسانه وجود دارد که اینها حرکت می‌کنند و هر کدام اهمیت خود را دارند و رسانه نقش مهمی را در ساختن روایت از میدان و دیپلماسی ایفا می‌کند.

صاحب‌خبر -

سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه

به گزارش ایکنا، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در همایش بین‌المللی «طوفا‌ن‌الاقصی و غزه؛ روایت‌ها و واقعیت‌ها» که عصر امروز، سه‌شنبه 16 بهمن‌ماه در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی برگزار شد، ضمن تبریک ایام‌الله دهه فجر، گفت: دیپلماسی دستاوردهای میدان را در حقیقت استفاده می‌کند و آنها را به منافع، امنیت و حیثیت ملی تبدیل می‌کند. منظور از میدان‌، میدان‌های مختلف نظامی، اقتصادی، فرهنگی، علمی، جهاد و سایر موارد است. 

وزیر امور خارجه اظهار کرد: همه عواملی که مؤلفه‌های قدرت یک کشور را تشکیل می‌دهند، میدانی هستند که در آن حرکت صورت می‌گیرد و بعد دیپلماسی دستاوردهای میدان را به منافع ملی، امنیت ملی، ثروت ملی، حیثیت و عزت ملی تبدیل می‌کند.

وی افزود: در کنار میدان و دیپلماسی ضلع سومی به اسم رسانه وجود دارد. میدان، دیپلماسی و رسانه باهم حرکت می‌کنند و هر کدام اهمیت خود را دارند و رسانه نقش مهمی را در ساختن روایت از میدان و دیپلماسی ایفا می‌کند. ممکن است در عرصه میدان و دیپلماسی موفق باشیم ولی در عرصه رسانه و روایت‌سازی موفق نباشیم به طوری که ممکن است در آنجا پیروزهای عرصه میدان و دیپلماسی در چشم مردم خود و جهان به شکست تبدیل شود. بنابراین رسانه می‌تواند با روایت و تعریفی که ارائه می‌د‌هد، نقش پیروز را برای مخاطب خود طراحی کند.

عراقچی با تأکید بر اینکه میدان، دیپلماسی و رسانه با هم باید حرکت کنند، بیان کرد: این روزها رایج است برای هر برنامه و حرکت سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک، پیوست رسانه‌ای طراحی شود. پیوست رسانه‌ای برای هر حرکتی لازم است چون پیوست رسانه‌ای به مردم می‌گوید چه اتفاقی افتاده و با روایتی که ممکن است طرف مقابل برعکس آن را ساخته باشد، مقابله کند. 

وزیر امور خارجه گفت: همانطور که در عرصه میدان و دیپلماسی یک نبرد در جریان است، در عرصه رسانه نیز نبردی بین روایت‌ها در جریان است و کسی برنده نهایی خواهد بود که در نبرد روایت‌ها برنده شود و بتواند روایت مد نظر خود را هر چند مبتنی بر واقعیت یا فراتر از واقعیت ارائه کند. لذا این مهم است که این روایت را در چه زمانی، چگونه و در چه وسعتی ارائه می‌دهیم. 

وی تصریح کرد: این عرصه‌ای است که باید اعتراف کنیم، طرف‌های مقابل و دشمنان توانمندی خوبی در آن دارند و کنترل آنها بر رسانه‌های بین‌المللی و جهانی، جهان‌شمول است. آنها از تکنولوژی در این زمینه برخوردار هستند و می‌توانند روایت خود را به سرعت در اقصی نقاط جهان پخش کنند اما واقعیت امروز جهانی، فضای مجازی در کنار تمام چالش‌ها و تهدیداتیی که دارد، فرصت‌های جدیدی را نیز ایجاد کرده است.
 
عراقچی افزود: فضای مجازی می‌تواند فرصتی برای دسترسی سریع به مخاطبان در تمام دنیا و ارائه روایت‌ها به شکل مطلوب، فراهم کند. این فضا به قدری گسترده است که هر فرد به تنهایی می‌تواند خود رسانه باشد و در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های مختلف مطلب ارائه داده و تأثیرگذار باشد.
 
وی بیان کرد: در جریان 15-16 ماه گذشته بعد از طوفان‌الاقصی تاکنون، واقعیت این است که در کنار آنچه که در صحنه نبرد می‌گذشت یک عرصه دیپلماتیک گسترده نیز در جریان بود. یعنی در عرصه رسانه و روایتگری نیز چالش بزرگ و نبردی جریان داشت و همه طرف‌ها سعی می‌کردند آن تصویر مطلوب خود را از صحنه ارائه دهند و به جامعه جهانی القا کنند و فکر می‌کنم در این عرصه دشمنان مقاومت از دستاوردهای خیلی زیادی برخوردار نشدند و جریان مقاومت در کنار مقاومت میدانی که در غزه و لبنان انجام می‌شد در عرصه رسانه ظهور و بروز خوبی داشت و حتی برخی از شبکه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای نیز در این مسیر، نقش خوبی ایفا کردند. این مجموعه روایتگری‌ها در کنار شدت جنایات رژیم صهیونیستی و نسل‌کشی گسترده، به گونه‌ای شد که هنگامی که روایت‌ها، عکس‌ها، فیلم‌ها و اخبار این حوادث بیرون آمد در کنار تلاش گسترده جهانی و تظاهرات در کشورهای مختلف و همایش‌هایی از این دست و تمام حرکت‌هایی که صورت گرفت، شاهد بودیم که فضای بین‌المللی به مقدار بسیار زیادی تحت تأثیر قرار گرفت.
 
وی با تأکید بر اینکه به جرئت می‌توان گفت هیچ وقت رژیم صهیونیستی به اندازه امروز در عرصه جهانی بدنام و منزوی نبوده است، بیان کرد: هرچند آنها یک سری موفقیت‌های میدانی داشت اما آنها صرفا به از بین بردن خانه‌های مردم و کشتار غیر نظامیان بی‌گناه و تخریب غزه  و لبنان منحصر شد اما آنها نتوانستند به آنچه اراده کرده بودند، دست پیدا کرده و مقاومت را از بین ببرند.
 
وزیر امور خارجه با بیان اینکه صهیونیست‌ها دو هدف اعلام شده از جنگ غزه؛ آزادی اسرای خود و دیگری نابودی حماس داشتند، گفت: بنابر این اهدافی که اعلام کرده بودند، امروز رژیم صهیونیستی در چشم جامعه جهانی و مردم منطقه شکست خورده به حساب می‌آید. این برای فلسطینی‌ها، پیروزی است زیرا در هر دو هدف ناکام مانده است چرا که پیروز جنگ را طرفی می‌شمارند که در به اهداف اعلام شده، رسیده باشد.
 
عراقچی ادامه داد: صهیونیست‌ها گفتند حماس را برای همیشه ریشه‌کن می‌کنیم اما در عمل مجبور شدند بعد از 16 ماه کشتار با همان حماس که می‌خواستند نابود کنند، مذاکره کرده و اسرا را در مذاکره با حماس آزاد کنند و حتی برای آزادی اسرای خود امتیاز دهند. در طول این مسیر نیز چهره‌ای که از رژیم صهیونیستی به جهانیان ارائه شد با کمک رسانه و روایتگری، چهره‌ای دژخیم، جنایتکار و نسل‌کش است. پیش از این عبارت کودک‌کش برای صهیونیست‌ها زیاد به کار برده می‌شد اما در جریان اخیر عبارت نسل‌کش جایگزین شده است که مشخصه غزه با نسل‌کشی شناخته می‌شود. چهره رژیم آشکار شده تا جایی که دیوان کیفری بین‌المللی ناچار شد نخست‌وزیر رژیم را به عنوان جنایتکار مطرح و حکم دستگیری او را صادر کند و اکنون خیلی از کشورها او را راه نمی‌دهند و حتی فضای خود را برای عبور هواپیمای حامل وی باز نمی‌کنند همانطور که در جریان سفر اخیر نتانیاهو به آمریکا مجبور شد مسیر متفاوت هوایی را طی کند.
 
وی این را شکست واضح رژیم صهیونیستی در رسانه‌ها دانست و گفت: حماس بعد از قضیه آتش‌بس، چهره‌ یک گروه با اعتماد به نفس و مقاوم را از خود ارائه داد که طی 16 ماه در یک محیط کوچک در مقابل وحشیانه‌ترین حملات هوایی و زمینی مقاومت کرده است و اکنون نیروهای خود را مجهز به تمام سلاح‌ها به عرصه می‌آورد و با اقتدار اسرا را با زندانیان فلسطینی که بعضا نیز دارای حکم ابد در زندان‌ها بودند، مبادله می‌کند؛ این چهره طرف پیروز در جنگ است.
 
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: اگر رسانه‌های صهیونیستی را دنبال کنید، خود این اتفاق عاملی برای بحث‌های داخلی شده است به طوری که در جامعه رژیم صهیونیستی خودشان را شکست‌خورده محسوب می‌کنند و حتی برخی از طرف‌های بین‌المللی و غربی ابراز نگرانی کردند که این احساس شکستی که داخل رژیم به وجود آمده ممکن است باعث عدم تمدید آتش‌بس شود یا رژیم به جنایت دیگری دست بزند که البته از ماهیت  این رژیم بعید نیست.
 
عراقچی با تأکید بر اینکه همین اتقاقات را در لبنان شاهد بودیم، اظهار کرد: علی‌رغم ضربات به حزب‌الله و شهادت سید حسن نصرالله و جمعی از فرماندهان حزب ‌الله و بمباران‌های صورت گرفته اما وقتی حملات زمینی شروع شد، حزب‌الله کماکان توانست مقاومت نشان دهد اگر چه ضرباتی خورده بود اما بدنه حزب‌الله، سالم است و هنوز پایگاه اجتماعی، رزمندگان و سلاح خود را دارد و در جنگ زمینی جنوب لبنان، جنگ جانانه‌ای انجام داد که حتی رژیم صهیونیستی به اندازه جنگ 33 روزه نتوانست به اندازه آن سال، پیشرفت کند و خیلی زودتر از غزه در لبنان مجبور به پذیرش آتش‌بس شد البته طبیعی است که شهدای بسیاری نیز در این مسیر در غزه و لبنان و سایر مکان‌ها تقدیم شده است اما مهم این است که مقاومت یک آرمان و مکتب است و این مکتب را از طریق بمباران هوایی و کشتار نمی‌توان از بین برد.
 
وی با بیان اینکه دشمنان از سلاح اصلی مقاومت غافل هستند، ادامه داد: دشمنان سال‌هاست که در تلاش هستند تا مقاومت را خلع سلاح کنند اما غافل از اینکه سلاح اصلی مقاومت، تسلیحات رایج نیست بلکه خون شهداست .
 
عراقچی با اشاره به سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، تصریح کرد: برخی به یاد می‌آوریم و برخی نیز در اخبار و روایت‌ها از انقلاب اسلامی تعبیر بسیار مشهور حضرت امام راحل را شنیده‌ایم که فرمودند خون بر شمشیر پیروز است. این فلسفه و اساس مقاومت است که بر تمام سلاح‌های مادی پیروز می‌شود. مهم این است که روایتگری درست از مقاومت و ثمرات آن داشته باشیم. آتش‌بس در غزه و لبنان برقرار است و برای تمدید آن یکسری نکات مطرح است و نگرانی‌ها و چالش‌هایی وجود دارد اما می‌توان گفت مقاومت دوره مهم و سختی را از سر گذرانده و اکنون زمانی است که مقاومت باید خود و نیروهایش را بازسازی کند و درس‌هایی را که از این جنگ فراگرفته به کار ببندد. اطمینان دارم که مقاومت قوی‌تر، محکم‌تر و وسیع‌تر از گذشته به میدان بر خواهد گشت همانطور که در میدان حضور دارد.
 
عراقچی اظهار کرد: این بار اول نیست که حزب‌الله رهبر خود را از دست می‌دهد. هنگامی که سید عباس موسوی، رهبر قبلی حزب‌الله به شهادت رسید آن هنگام شاید صهیونیست‌ها فکر می‌کردند، ضربه جبران‌ناپذیری به حزب‌الله زدند اما حزب‌الله نشان داد با شهادت سیدعباس، قوی‌تر، محکم‌تر و گسترده‌تر شده است و پایگاه بیشتری برای خود ایجاد کرد. حزب‌الله در زمان سیدحسن نصرالله با سیدعباس موسوی متفاوت بود و در این زمان نیز همین گونه خواهد بود و همین فاصله به برکت خون شهدای حزب‌الله خواهد بود.
 
وزیر امور خارجه در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران در دوران مقاومت، نقش خود را در پیشبرد و پیروزی مقاومت ایفا کرد. در کل این دوره به ویژه در ماه‌های گذشته هیچ تفاوتی بین میدان و دیپلماسی وجود نداشت و یکپارچگی حفظ شده است. دیپلماسی مثل همان میدان و رسانه هم در کنار ما بوده اما بیشتر از این باید باشد و با قدرت این مسیر را ادامه خواهیم داد.
انتهای پیام