به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی وزارت ارشاد؛ نخستین جلسه ستاد جوانی جمعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیرحسین بانکیپور، رئیس کمیسیون جوانی جمعیت و تعالی خانواده مجلس شورای اسلامی و سایر اعضا برگزار شد.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه با تبریک اعیاد شعبانیه و ایام الله دهه مبارک فجر، گفت: در سال ۱۳۶۵ نرخ باروری کل ۶/۴ بود، در همان سالها ارکان حاکمیت رویکرد کنترل جمعیت را در دستور کار قرار دادند و براساسِ برنامهریزیها قرار شد در سال ۱۳۹۰ به نرخ باروری ۴ برسیم، اما این نرخ باروری زودتر در سال ۱۳۷۱ محقق شد.
صالحی تصریح کرد: هدفگذاری جمعیتی برای سال ۱۳۹۰ در سال ۱۳۷۱ محقق شد و در نتیجه در سال ۱۴۰۲ نرخ باروری به ۱/۶ رسید که کمتر از نرخ جایگزینی است و این یعنی در سی سال آینده از هر سه نفر یک سالمند هستند.
وی با بیان اینکه این تغییر سریع، زلزله جمعیتی به وجود میآورد و برای کشور عوارض دارد، افزود: تغییر این روند در زمان بسیار کوتاه مسائلی را به وجود میآورد چرا که کشورهای توسعه یافته در بازه زمانی قابل توجهی به وضعیت کنونیشان رسیدهاند.
صالحی تصریح کرد: وقتی جمعیت سالمند در ۳۰ سال آینده به چنین وضعیتی دچار شود، نرخ جمعیت فعال کاهش یافته است و آثار منفی اجتماعی و اقتصادی درپی دارد و از طرفی به بافت خانوادگی شرقی ما که برگرفته از هویت ایرانی است ضربه وارد میشود. مسئله ما در این مورد جدی است؛ وقتی نرخ باروی کمتر از نرخ جایگزینی باشد مسیری که پیشروی ما قرار میگیرد از لحاظ اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... پُرمخاطره میشود.
وی با بیان اینکه براساس نتایج یکی از پیمایش خانواده در ۱۳۹۷، ۳۰ درصد از کسانی که فرزند ندارند و ۴۶ درصد از کسانی که یک فرزند دارند تمایلی به فرزند آوری (چه برای بار اول و چه مجدد) ندارند، افزود: فضا و بسترهای اجتماعی ما اینچنینی است و در برابر فرزندآوری مقاومت وجود دارد که این مسئله کار را سختتر میکند.
صالحی تصریح کرد: این موضوع به قدری اهمیت دارد که مقام معظم رهبری هم در جلسه اول با اعضای دولت چهاردهم در خطابی که به آقای ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشتند بازهم موکدا به این قضیه پرداختند، وزارت بهداشت نیز به جد در حال پیگیری این موضوع است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مسئله بسیار اهمیت دارد و تبلیغاتی و ایدئولوژیک نیست، گفت: اگر با همین روند پیش رویم در ابعاد مختلف برای کشور آسیب زا خواهد بود. مسئله جمعیت، یک مسئله ملی است و همه جناحهای سیاسی و تفکرات باید تلاش کنند تا برای حل آن هر اقدامی که میتوانند انجام دهند. ممکن است نسبت به این قانون انتقاد وجود داشته باشد، اما این قانون مبناست و باید وظایفمان را انجام دهیم.
وی با تأکید بر اینکه مکلف به رعایت این قانون هستیم، افزود: این قانون از سه زاویه اقتصاد و معیشت، سلامت و فرهنگی_ تربیتی به موضوع نگاه کرده است؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظایفی سازمانی در قبال کارمندان خود دارد که باید به آن عمل کند ولی بخش مهمی از وظایف ما ناظر به موضوع فرهنگ و تربیت است.
وی با بیان اینکه باتوجه به این مسئله باید اقدامات لازم را در حوزههای تحت اختیار وزارتخانه انجام دهیم، افزود: آقای سیروس الوند در کلیپ بزرگداشتشان که در افتتاحیه فیلم فجر نمایش داده شد، مطرح کردند که زن و شوهری پیش من آمدند و گفتند به دلیل تماشای فیلم شما از سقط جنین فرزندمان چشمپوشی کردیم و از این بابت مدیون شما هستیم؛ گاهی فیلم میتواند به این میزان اثر گذار باشد.
صالحی تصریح کرد: نمیتوانیم معجزه کنیم، اما باید تا حد امکان تغییر به وجود بیاوریم به همین دلیل تلاش ما در این حوزه جنبه ملی و اجتماعی دارد نه صرفا سازمانی و یا رفع تکلیفی، همانقدر که ناترازی انرژی مسئله اجتماعی است این هم یکی از مسائل اجتماعی است و باید تلاش کنیم حداقل بحران را کاهش دهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ابزارهایی در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در اختیار داریم که قابل توجه است و باید از آن استفاده کنیم، گفت: حتما باید تامل در نوع و شکل تبلیغات در این حوزه مدنظر قرار گیرد تا دافعه نداشته باشد و موجب مقاومت و یا طرد مخاطب نشود.
گفتنی است، در ابتدای این جلسه امیرحسین بانکیپور به ارائه گزارشی در مورد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بررسی اهمیت آن و میزان اجرایی شدن این قانون پرداخت.
همچنین در بخش دیگری از این جلسه گزارشی از اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط رضیی نماینده وزیر و دبیر ستاد جمعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای عمل به قانون جوانی جمعیت ارائه شد و اعضای حاضر به بحث و بررسی درباره آن پرداختند.
انتهای پیام