شناسهٔ خبر: 71184794 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

مصباحی مقدم: ۷۰ میلیارد دلار ارز و طلا در دست مردم است - اکونیوز

اقتصاد ایران: عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه ۷۰ میلیارد دلار ارز و طلا در اختیار مردم است، گفت: ما دنبال تسهیلات از نهادهای مالی در حد ۵ میلیارد دلار هستیم ولی ۷۰ میلیارد دلار ارز و طلا خارج از چرخه اقتصادی ملی در دست مردم است.

صاحب‌خبر -
- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم در دهمین همایش مالی اسلامی که روز سه‌شنبه 16 بهمن در سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد، با بیان اینکه اقتصاد به معنای استفاده بهینه است، اظهار داشت: جامعه اسلامی جامعه ای نیست که فقر در آن نمود داشته باشد چون فقرِ فقرا با دستگیری اغنیا برطرف می شود لذا فقر نمود ندارد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: سرمایه‌هایی در دست مردم است که عاطل و باطل است از جمله ارزی که مردم خارج از فعالیت های اقتصادی نگهداری می‌کنند که سرمایه راکد است یا از جمله طلای ذخیره شده ملی که در مجموع 70 میلیارد دلار است

وی ادامه داد: ما دنبال تسهیلات از نهادهای مالی در حد 5 میلیارد دلار هستیم ولی 70 میلیارد دلار خارج از چرخه اقتصادی ملی در دست مردم است.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: در دوره‌ای مردم ارز خود را در بانک‌ها گذاشته می شد و سود داده می شد اما گفتند بیاید ارز ملی بگیرید به جای آن و با این کار فاتحه اعتماد ملی خوانده شد و این منابع از چرخه اقتصاد خارج شد و مردم ارز خود را در صندوق های امانات گذاشتند و دیدید با آن سرقتی که از بانک شد، فهمیدیم چه خبر است.

مصباحی مقدم با طرح این سوال که آیا نباید این منابع به چرخه اقتصاد کشور بیاید، افزود: دولت باید اعتمادآفرینی کند؛ البته بورس کالا در خصوص طلا کارهایی کرده و کار خوبی است. همین کار را باید نظام بانکی ما هم انجام دهد و کاری کند مردم ارز خود را در بانک‌ها سرمایه‌گذاری کنند البته بازده سرمایه‌گذاری در بانک‌ها به شدت پایین است و انگیزه قوی برای سرمایه‌گذاری ایجاد می کنند.

وی افزود: پیشنهاد من راه‌اندازی صندوق های پروژه است البته باید شفافیت شود که آیا سرمایه یک ساله برمی‌گردد یا خیر؟ اگر چنین باشد که حوزه نفت و گاز بالاترین مزیت ماست و سود دهی یک ساله است می بینیم که سیل سرمایه به این سمت می رود. این پیشنهاد را شنبه به دکتر پزشکیان رییس جمهور ارائه دادم.

مصباحی مقدم درباره ارز گفت: ثبات قیمت ارز موجب می شود که همه قیمتها به نحوی با ثبات باشد؛ بنگاه‌های ما به هر قیمتی که کالا یا خدمات را دریافت کرده باشند، به هر میزانی که ارز افزایش یابد آنها هم قسمت کالا و خدمات را افزایش می برد زیرا افزایش ارز موجب انتظار تورمی است.

این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی یادآور شد: تراز بازرگانی ما با نفت و صادرات کالا 28 میلیارد دلار مثبت است که خبر بسیار خوبی است ولی بدون نفت 2 میلیارد دلار منفی است.

نقش کانال های تلگرامی در نرخ سازی ارز

وی نرخ سازی در کانال های تلگرامی را یکی از علل افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی دانست و افزود: بسیاری از این کانال ها در دیگر کشورها مدیریت می شوند و قیمت ارز را به پیش می‌برند.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: منطق غلط در کشور ما این است که باید ارز به صورت شناور مدیریت شده کنترل شود، این غلط است چون ارز مانند سایر کالاهاست؛ تصور عده‌ای این است که اگر ارز بالا برود صادرات افزایش می‌یابد؛ 20 سال در زمان هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد این موضوع ادامه داشت اما صادرات رشد نکرد و بین 3 تا 6 میلیارد دلار بازه داشت.

وی با بیان اینکه با افزایش نرخ ارز عده ای منتفع می شوند اما 88 میلیون نفر متضرر می‌شوند، از دولت، پتروشیمی‌ها و فولادی ها به عنوان بزرگترین صادرکنندگان و دارندگان ارز نام برد.

مصباحی مقدم گفت: پتروشیمی ها و فولادی ها که اغلب دولتی یا وابسته به دولت هستند، از بازگشت ارز حاصل از صادرات امساک می‌کنند و عرضه نمی کنند در حالی که اگر این ارز به بازار توافقی بیاید، دیگر هیچ واردکننده‌ای از بازار آزاد ارز تهیه نمی کند یا اینکه ارز درخواستی خود را بعد از چندماه دریافت کند.

وی بالا رفتن قیمت ها را نتیجه احتکار ارز دانست و گفت: اگر ارز نبود می‌گفتیم نیست ولی ارز موجود است اما در دسترس بازار نیست؛ برخی هم با سخنان نسنجیده خود شوک به بازار وارد می‌کنند و درباره کف قیمت ارز حرفهایی می زنند و سیگنال منفی به بازار می دهند.

رشد نقدینگی متناسب با رشد کالا و خدمات مشوق تولید است

مصباحی مقدم درباره رشد نقدینگی گفت: در هر اقتصادی رشد نقدینگی متناسب با رشد کالا و خدمات باشد مشوق تولید است اما اگر نقدینگی کنار از رشد کالا رشد کند سبب می شود کالا کم باشد و تقاضا زیاد باشد و قیمت کالاها و خدمات افزایش یابد.

وی تصریح کرد: اگر رشد اقتصادی ما 4 درصد است باید رشد نقدینگی 6 درصد باشد نه اینکه مثل دهه نود رشد اقتصادی صفر داشتیم ولی رشد نقدینگی 40 درصد بود باید رشد نقدینگی با رشد تولید متناسب باشد.

وی خاطرنشان کرد: روش ما در تخصیص منابع بانکی روشی نیست که نقدینگی به تولید و تجارت اصابت کند الان بانک ها بنگاه‌ها و اشخاص را تامین مالی می‌کند و مجددا نقدینگی جدید ایجاد می شود که خلق نقدینگی در بانک‌ها را در پی دارد برای جلوگیری از رشد نقدینگی باید روش تامین مالی به این صورت باشد که پرداخت نقدینگی به خود متقاضی نباشد بلکه به فروشنده کالا باشد و نتیجه این است که تولید رشد 8 درصدی می‌یابد؛ یا اینکه نقدینگی به پروژه‌هایی برود که جهش تولید داشته باشد.

صالح‌آبادی: مشارکت مردم در بازارهای مالی اسلامی جز با افزایش دانش مالی امکانپذیر نیست

در ابتدای این همایش علی صالح آبادی سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوحه قطر و رئیس انجمن مالی اسلامی به صورت برخط برنامه‌های این انجمن برای توسعه بازارهای مالی اسلامی را تشریح کرد.

وی اظهار داشت: این همایش با موضوع جهش تولید و مشارکت مردم در بازارهای اسلامی است. نهادهای متعددی در این همایش شامل 6 دانشگاه و 9 نهاد بین‌المللی در برگزاری آن مشارکت داشتند.

وی افزود: برای این همایش 7 پیش نشست تخصصی برگزار شد که 4 پیش نشست آن به صورت وبینار و بین‌المللی برگزار شد. طراحی ابزارهای نوین مالی اسلامی و مشارکت مردم در تولید و جایگاه آنها در برنامه هفتم توسعه از موضوعات این پیش نشست‌ها بوده است.

صالح آبادی ادامه داد: با توجه به برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفت و فراخوانی که انجام شد 48 مقاله به دست ما رسید و مقالات برگزیده در پنل های و مجموعه کتاب های مرتبط با همایش ارائه می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: جایزه مالی اسلامی در این همایش به شخص حقیقی که در توسعه بانکداری اسلامی داشت اعطا می‌شود و اکنون به جایزه مرحوم حجت الاسلام دکتر موسویان تغییر نامه داده شده است.

رئیس انجمن مالی اسلامی با اشاره به فعالیت های متعدد انجمن مالی اسلامی گفت: افراد علاقه‌مند به این حوزه می‌توانند به سایت آن به عنوان مرجع ترویج علوم مالی اسلامی در دسترس همه علاقه‌مندان است 190 دانشپذیر در سالهای اخیر داشته‌ایم که در حوزه توسعه علوم مالی اسلامی توانسته‌اند دانش افزایی کنند. هشتمین دوره DBA مطالبی اسلامی بهمن امسال آغاز به کار می‌کند؛ بسیاری از پایان‌نامه‌های دانشپذیران در دستور کار کمیته فقهی سازمان بورس و بانک مرکزی برای بررسی و اجرا بوده است. همچنین برای طلاب هم در قم دوره‌های تخصصی فقهی مالی اسلامی برگزار کرده است و از استادان به نام و برجسته بهره برده‌ایم

وی تاکید کرد: در انجمن مالی اسلامی فعالیت های بین المللی داشته‌ایم و امروزه در سطح دنیا به عنوان یک انجمن فعال و اثرگذار شناخته شده است امروز با 10 نهاد فعال در زمینه مالی اسلامی همکاری تنگاتنگی داریم و از نهاد بین‌المللی حسابرسی اسلامی در بحرین نمایندگی رسمی در ایران را اخذ کنیم و آزمونهای گواهی نظارت شرعی حسابرس اسلامی را از این نهاد بحرینی اخذ کرده‌ایم و 3 نفر از فعالان مالی اسلامی موفق شده‌اند گواهی حسابرسی شرعی را از «آئوفی» اخذ کنند. شبکه سازی خوبی با محوریت مالی اسلامی در 50 کشور ایجاد کرده‌ایم انجمن با سازمان بورس در زمینه برگزاری دوره‌های آموزشی مارکتینگ اسلامی هم همکاری داشته است. ابن انجمن نداشته از وزارت علوم رتبه A را در میان انجمن‌های تخصصی کسب کند.

صالح آبادی یادآور شد: مشارکت در بازارهای مالی جز با شفافیت، اعتمادسازی و ... رخ نمی‌دهد؛ برنامه مهم دیگر افزایش سطح سواد مالی در بازارهای مالی افزایش یابد، بازار مالی قوی نیاز به دانش و سواد بالا دارد و میسر نیست جز با توسعه علوم مالی اسلامی که انجمن مالی اسلامی این موضوع را جزو وظایف خود می‌داند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: