شناسهٔ خبر: 71182648 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رونمایی‌هایی با صرفه‌جویی‌ ارزی بالا در پارس جنوبی

بوشهر- ایرنا- معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری روز گذشته از محصولات دانش بنیان ساخته شده در مجتمع گاز پارس جنوبی رونمایی کرد که تولید هر یک از این تجهیزات در داخل این شرکت بین ۴۵ تا ۷۵ درصد صرفه‌جویی ارزی به همراه داشته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، حسین افشین در سفر استانی به عسلویه و پارس جنوبی به عنوان پایتخت انرژی ایران در آیینی از هشت طرح مهم و کلیدی ساخت بار اول و محصولات راهبردی ساخت شرکت‌های دانش‌بنیان تولید بار اول که قرار است در مجتمع گازی پارس جنوبی مورد استفاده قرار گیرد، رونمایی کرد.

کاهش آلایندگی و تولید بیش‌تر گوگرد

دمنده‏ گریز از مرکز واحد ۱۰۸ پالایشگاه هفتم (فازهای ۱۷ و ۱۸) مجتمع گاز پارس جنوبی، نخستین محصولی بود که در این بازدید رونمایی شد. این دمنده‌ها، نقشی کلیدی در کاهش آلودگی‌های محیط‌زیست ایفا می‌کنند و در صورتی که عملکرد این دمنده‌ها به هردلیل متوقف شود، در فرآیند بازیافت و تولید گوگرد اختلال ایجاد شده و به آلودگی شدید زیست‌محیطی منجر می‌شود. میزان صرفه‌جویی ارزی حاصل از این پروژه ۱۰ میلیون یورو است؛ علاوه بر این‌که وابستگی به نمونه وارداتی را کاهش می‌دهد. ساخت داخل این محصول در شرکت دانش‌بنیان نیکا کمپرسور، صرفه جویی ۷۹درصدی را به همراه خواهد داشت.

توسعه فناوری شیرهای کنترلی صنعت گاز

از جمله این طرح‌ها و تجهیزات دانش بنیان ساخت بار اول که با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری در پالایشگاه هشتم مجتمع گازی پارس جنوبی رونمایی شد شیر کنترلی ایستگاه کاهش فشار بخار است که در دو اندازه مختلف و با کاربری متفاوت، با کیفیتی بالاتر از نمونه وارداتی بازطراحی و تولید شده و مورد استفاده قرار گرفته است.

این شیرها، دو کاربرد کنترل فشار و قطع و وصل جریان برای سیال بخار مربوط به واحد ۱۲۱ پالایشگاه هشتم را با کارایی بهتر از نمونه‌های فرسوده نصب شده، ایفا می‌کنند.

مدیریت و کنترل توربین‌ها با تکیه به سامانه هوشمند

افشین در بازدید از پالایشگاه هشتم پارس جنوبی همچنین از ماژول‌های سیستم کنترل MARK V رونمایی کرد.

این محصول در نیروگاه‌های پالایشگاه اول، دوم و سوم مجتمع گاز پارس جنوبی به‌عنوان سیستم کنترل اصلی توربوکمپرسورها و توربوژنراتورها مورد بهره‌برداری قرار گرفته و در سایر مجتمع‌های تابعه نیز قابل استفاده خواهد بود.

بیش از هشت هزار دستگاه انواع توربین درداخل کشور وجود دارد که نشان‌دهنده ظرفیت خوب بهره‌برداری از این محصول برای کنترل فرآیندها است.

در آینده، بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ واحد کنترل وجود خواهد داشت که می‌تواند با کمک این سامانه بومی، تامین نیاز شود.

هزینه‌های نمونه ساخت داخل این محصول، حداقل ۴۵درصد کمتر از قیمت کارخانه‌ای نمونه اصلی خارجی است و قیمت تمام شده نمونه ساخت داخل در زمان حاضر، ۵۰درصد نمونه خارجی است.

حذف جیوه از خوراک پالایشگاه‌ها

جاذب جیوه (مرکوری گارد)، از دیگر محصولاتی بود که در این بازدید رونمایی شد. وجود جیوه در خوراک پالایشگاه‌ها اثرات سوء زیست‌محیطی، خوردگی در واحدهای پایین‌دستی و مسموم کردن کاتالیست‌های گران‌قیمت را به دنبال دارد، با تولید این محصول، ضمن کاهش میزان جیوه موجود در سیستم، پایداری بیش‌تر در تولید پالایشگاه‌ها رقم می‌خورد؛ ضمن آن که نمونه داخلی این جاذب، با هزینه کم‌تر نسبت به نمونه وارداتی تولید خواهد شد.

نقش آفرینی سامانه بومی در پایش هوشمند وضعیت

در بیشتر صنایع ماشین‌های دوار مانند فن‌ها، میکسرها، گیربکس‌ها و موتورهای الکتریکی، کمپرسورها، توربو اکسپندرها و توربین‌ها، ماشین‌آلات بسیار مهم و گران‌قیمتی وجود داد که نیازمند تعمیرات پیشگیرانه هستند، بر همین اساس، نمونه بومی سامانه هوشمند پایش وضعیت بنتلی طراحی شد تا پایش وضعیت ماشین‌های دوار با کمک چندین ماژول ساخت داخل انجام بپذیرد.

نمونه ساخته شده در کشور، نسبت به مشابه وارداتی دست کم ۵۰درصد صرفه جویی ارزی به همراه خواهد داشت.

کمک به پیشگیری از حریق با تجهیز ساخت داخل

محصول آشکارساز شعله در طیف UV و IR از دیگر محصولاتی است که با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری و با همکاری مجتمع گازی پارس جنوبی در شرکت دانش‌بنیان آسا اترس لیان بومی‌سازی شده است. تمامی واحدهای صنعتی برای حفاظت در برابر حریق و پیش‌آگاهی در مورد هرنوع خطر احتمالی آتش نیاز به نصب این تجهیز ایمنی دارند.

این محصول می‌تواند وجود شعله و آتش را کشف کرده و نسبت به آن پاسخ مناسب دهد. تولید این محصول دانش‌بنیان نسبت به واردات نمونه خارجی، حداقل ۶۰ درصد صرفه‌جویی ارزی به دنبال خواهد داشت.

هدایت مصرف گاز به رونق تولید با مشارکت دولت و مردم

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری گفت: دولت چهاردهم در نظر دارد با مشارکت مردم و پیاده سازی تمهیدات لازم، اجرای صحیح مبحث ۱۹ ساختمان صرفه‌جویی مصرف گاز در کشور را مدیریت و این نعمت خدادادی با ارزش را در مسیر رونق بخشیدن به تولید در بخش صنایع، نیروگاه‌ها و پتروشیمی‌ها سرازیر ور در مسیر شکوفایی اقتصاد و پیشرفت کشور قرار دهد.

درخشش پارس جنوبی در حمایت از تولید بار اول و دانش‌بنیان‌ها

افشین افزود: مجتمع گاز پارس جنوبی بزرگترین دستاورد صنعت نفت و گاز کشور، امروز به عنوان قطب اقتصاد، امنیت و آسایش کشور تبدیل شده و در سال‌های اخیر با ثبت بیشترین عملکرد در حوزه حمایت از تولید بار اول و دانش‌بنیان‌ها در سطح وزارت نفت خوش درخشیده است.

وی با اشاره به نقش ارزشمند کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی در تولید حداکثری گاز کشور بیان کرد: رکوردهای بسیار خوب و امیدآفرینی روزهای اخیر در عملیات فراورش گاز و ارسال به خط سراسری از سوی این مجتمع بزرگ گازی کشور به ثبت رسیده است که نشان از تلاش و مجاهدت شبانه‌روزی کارکنان و متخصصان این مجموعه دارد.

افشین ادامه داد: مجتمع گاز پارس جنوبی با تعامل و همکاری با بیش از ۱۲۰ شرکت تولید کننده باکیفیت داخلی توانسته است بیش از ۱۱ هزار و ۶۰۰ کالا ، تجهیزات و قطعات راهبردی و مورد نیاز پالایشگاه‌های سیزده‌گانه خود را داخلی سازی نماید و امید داریم این اقدامات ارزشمند در مجتمع گاز پارس جنوبی رشد قابل توجه‌ای داشته باشد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری گفت: یکی از مهمترین اهداف ما این است که شرکت‌های دانش‌بنیان و باراولی‌ها بتوانند محصولاتی با کیفیت بالا تولید کنند که نه تنها در بازار داخلی، بلکه در بازارهای صادراتی نیز موفق عمل کنند و پالایشگاه‌های پارس جنوبی را در مسیر فراورش حداکثری گاز و محصولات جانبی یاری نماید.

اطمینان به سازندگان داخلی

وی ادامه داد: در سفر به پایتخت انرژی کشور، شاهد رونمایی از هشت پروژه مهم و کلیدی ساخت بار اول در مجتمع گاز پارس جنوبی هستیم که با دستان توانمند فرزندان خلاق و نوآور کشور ساخته شده و مدیران مجتمع گاز پارس جنوبی با حمایت های ارزشمند و اطمینان کردن به سازندگان داخلی مسیر پیشرفت تولیدکنندگان کشور را فراهم آورده‌اند.

افشین یادآروشد: شرکت‌های دانش‌بنیان و باراول برای ورود بیشتر به صنعت نفت و گاز کشور باید نیازمندی‌های این حوزه را به خوبی شناسایی کرده و کیفیت محصولات خود را افزایش دهند.

با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری و هیات همراه از دستگاه مبدل هفت جریانه آلومینیومی کرایوزنیک با عمق داخلی سازی ۱۰۰ درصدی، شیر دروازه‌ای سایز ۲۴ اینچ کلاس ۶۰۰ فلنچی با آب‌بندی فلز با فلز غیر سایشی و پکیج دمنده گریز از مرکز واحد بازیافت گوگرد و چندین دستگاه کلیدی دیگر در پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی با موفقیت رونمایی شد.