شناسهٔ خبر: 71182302 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

نقش خاندان پهلوی در اعتمادزدایی از سنت دیرینه وقف

دبیر کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی گفت: درپی فرمان تاریخی امام خمینی (ره) سنت الهی وقف که طی سوی پهلوی‌ها مورد تعرض قرار گرفته بود، دوباره احیاء شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاع‌پرس، رضا معممی مقدم دبیر کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی صبح امروز (سه‌شنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه یکی از دستاورد‌های انقلاب اسلامی مقوله وقف است، اظهار داشت: خاندان پهلوی بسیاری از املاک حاصل‌خیز موقوفه و عراضی مرغوب را به نام ملک شخصی وابستگان و درباریان خود به ثبت رساندند و بر خلاف اصول مسلم شرعی بسیاری از مزارع وقفی را به بهانه اصلاحات عرضی به فروش رساندند. در سال ۱۳۵۰، ضمن اجرای قانون اصلاحات عرضی حدوداً ۲۲۰ هزار موقوفه به دولت یا اشخاص منتقل و یا بفروش رفته است.  

وی افزود: این اقدام موجب شد که مردم به دولت کاملاً بی‌اعتماد شوند و به جای وقف‌های بزرگ و بنیاد‌های وقفی که سنت رایج در کشور بود به فعالیت‌های خیریه فردی روی آوردند. 

معممی‌مقدم با اشاره به کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی گفت: این کمیته متشکل از آستان قدس رضوی، آستان حضرت معصومه، آستان حضرت احمدبن موسی، آستان حضرت عبدالعظیم، مسجد مقدس جمکران و سازمان اوقاف و امور خیریه است.

دبیر کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در اردیبهشت ۵۸ زمانی که هنوز قانون اساسی نوشته نشده بود، امام خمینی (ره) فرمودند موقوفات باید به حالت وقفیت بماند و به وقف عمل شود. درپی این فرمان تاریخی سنت الهی وقف که طی سالیان از سوی پهلوی‌ها مورد تعرض قرار گرفته بود، دوباره احیاء شد و در ۲۸ فروردین ۶۳ قانونی به تصویب رسید که به ماده واحده قانون ابطال اسناد فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه معروف است. 

وی تصریح کرد: هدف کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی، فعال‌سازی برنامه‌های فرهنگی، اجتماعی و قرآنی بقاع و آستان‌های مقدس برای زائران و مجاوران و تلاش برای افزایش مشارکت آحاد جامعه در جشن انقلاب و همچین برنامه‌ریزی برای برگزاری با شکوه جشن‌های چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی است. 

دبیر کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی بیان کرد: راهپیمایی ۲۲ بهمن در بیش از هزار و ۴۰۰ امام‌زاده با حضور و نقش افرینی شش هزار نفر هیات امنا و ۱۰ هزار خادم افتخاری و ثابت و شورای خیریه و مسئولین هیئات مذهبی مستقر در بقاع و ... در حال انجام است. 

وی افزود: تلاش کردیم خروجی برنامه‌ها افزایش معنویت و اخلاق، ایستادگی در برابر مستکبران، توجه جوانان به سبک زندگی اسلامی و نشاط اجتماعی و تربیتی باشد. 

معممی مقدم با بیان اینکه بقاع متبرکه سه رکن مهم کارکردی دارند که شامل قرآن و عترت و خدمت است، گفت: برگزاری بیش از ۳۲۰ محفل قرآنی و کرسی تلاوت. تعظیم شعائر انقلاب اسلامی و برگزاری مراسم مذهبی برای بسط و گسترش مکتب تشیع با بیش از شش هزار برنامه، برگزاری جشن‌های فرهنگی، هنری و مذهبی با مشارکت گروه‌های مردمی با تأکید بر ارتقای معنویت جامعه و استفاده از ظرفیت‌های محلی از جمله برنامه‌های دهه فجر در این سه حوزه است. 

دبیر کمیته آستان‌های مقدس و بقاع متبرکه ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی با اشاره به اجرای طرح قرار ۱۲ گفت: در این طرح ۲۸۰ سری جهیزیه و هفت هزار و ۸۰۰ بسته معیشتی بین نیازمندان توزیع می‌شود. 

وی گفت: ازادی زندانیان، رزمایش سلامت حضور کادر درمان در بقاع و ویزیت رایگان، راه اندازی بازارچه خیریه شمیم خدمت در بقاع، کلنگ‌زنی ۳۶ طرح از جمله برنامه‌های دهه فجر است. 

وی در حوزه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی دهه فجر گفت: برگزاری ۵۳۰ مسابقه فرهنگی ورشی و قرآنی، برگزاری شب شعر برپایی موکب پذیرایی و خدماتی غبار روبی و عطر افشانی بقاع متبرکه و قبور شهدای مدفون در بقاع، راه اندازی کارناوال شادی و گروه سرود، ارسال ۱۰۰ هزار جلد کتاب برای تجهیز کتابخانه‌های بقاع متبرکه، تدارک و تهیه غرفه‌های مخصوص کودکان با موضوع امام زمان (عج) و روشنگری و تبیین دست آورد‌های انقلاب برای نوجوانان، هماهنگی با مدیران مدارس آموزش و پرورش پیرامون بقاع متبرکه جهت حضور دانش‌آموزان در بقاع متبرکه و اجرای برنامه‌های بانشاط، جذاب، مسابقات فرهنگی و اهداء جایزه به نفرات برتر، برگزاری نمایشگاه عکس، پوستر، کاریکاتور، نصب تابلو‌های نمایشگاهی در ۱۲۰ امام زاده، تبیین دستاورد‌های انقلاب اسلامی، میزان پیشرفت و اقتدار نظام و تشریح جایگاه امروز آن در سطح منطقه توسط مبلغین و وعاظ، طراحی برنامه‌های ویژه برای تقویت روحیه دینی و معنوی شامل جلسات سخنرانی با محوریت معارف اهل‌بیت‌علیهم‌السلام و اجرای بیش از ۴۰۰ برنامه ویژه زنان در جشن‌ها و مراسم‌ها از جمله برگزاری نشست‌های فرهنگی، نمایشگاه‌های هنری، سخنرانی‌هایی با محوریت زنان در انقلاب اسلامی در این حوزه است. 

انتهای پیام/ 241