روزنامه جوان درمورد وضعیت نابهسامان اقتصاد معیشتی در صفحه افتصاد خود نوشت: قیمت کالاهای معمولی مصرفی زیر سایه تفکر اقتصاد سرمایهداری دولت موسوم به وفاق هر روز سر بهفلک میکشد. جالب آنکه هم تولیدکننده و هم مصرفکننده متضرر هستند و دلالان شبکه توزیع هر روز فربهتر میشوند.
پنج ماه از آغاز دولت وفاق میگذرد. دولت کارشناسان که با وعده بهبود معیشت مردم روی کار آمد، در پنج ماه گذشته با گفتاردرمانی و به اصطلاح عوامفریبی اذهان عمومی مردم را سرگرم کرده است. شروع به کار دولت با کمبود کره پاستوریزه کلید خورد و در حال حاضر قیمت سبزی خوردن ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان و سیبزمینی ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان است. طبق گزارش مرکز آمار، طی پنج ماه عملکرد دولت پزشکیان، اکثر مواد خوراکی با افزایش شدید قیمت مواجه شده و پیشتاز این گرانیها صیفیجات، لبنیات و حبوبات هستند. بیشترین افزایش قیمت مربوط به گوجهفرنگی، سیبزمینی و کدو سبز به ترتیب با ۷۳، ۶۲ و ۵۸ درصد است.
مقایسه عملکرد دولت وفاق با دولت مردمی نشان میدهد که دولت چهاردهم برخلاف وعده انتخاباتیاش، تنظیم بازار مواد غذایی را به عرضه و تقاضا سپرد. تورم ماهانه مواد غذایی در دیماه به ۲/۳ درصد افزایش پیدا کرد. عملکرد دولت چهاردهم در کنترل قیمت مواد غذایی کاملاً برعکس عملکرد دولت سیزدهم در شروع به کار آن بوده است.
روز گذشته معاون اقتصادی استانداری تهران از افزایش قیمت نان در تهران خبر داد. با تعیین نرخ جدید گندم برای سال آینده، قیمت نان دوباره تغییر خواهد کرد و در نهایت با پنج تا ۶ مدل قیمت برای آرد روبهرو خواهیم شد. این چندگانگی قیمت آرد در تهران همچنین نظارت و بازرسی از نانوایان را سخت میکند و در عین حال، امکان تخلف را برای نانوایان به حداکثر میرساند.
طبق گزارش تغییرات متوسط قیمت اقلام خوراکی در دیماه، سیبزمینی با ۴/۱۰۳ درصد افزایش قیمت نسبت به دیماه سال گذشته، سردمدار افزایش قیمت در اقلام خوراکی بوده است. تورم ماهانه این خوراکی نیز ۲۰ درصد افزایش داشته است. قیمت پیاز نیز نسبت به دی سال گذشته ۱/۵۰ درصد و نسبت به آذر امسال ۱/۶ درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین قیمت گوشت گوسفندی اگرچه نسبت به ماه آذر با کاهش ۲/۰ درصدی مواجه شده، اما نسبت به دی سال گذشته ۵/۲۶ درصد افزایش داشته است. تورم نقطهای گوشت گوساله نیز ۶/۹ درصد بوده، اما تورم ماهانه آن ۶/۰ درصد کاهش یافته است.
علاوه بر اقلام فوق، شیر و لبنیات که در آغاز دولت رشد ۲۰ درصدی داشتند، در دیماه بار دیگر با افزایش قیمت روبهرو شدهاند، به طوری که در پنج ماه اخیر کرهپاستوریزه ۳ بار قیمتش گران شده است. تورم نقطهای شیر ۲۷ درصد و ماست ۸/۳۰ درصد افزایش داشته است. تورم نقطهای پنیر ۵/۲۳ درصد و تورم ماهانه آن ۳/۳ درصد افزایش داشته است. همچنین قیمت روغن مایع نسبت به دی سال گذشته ۹/۱ درصد و نسبت به آذر امسال ۴/۲ درصد افزایش داشته است. قیمت چای هم ۱/۴۰ درصد نسبت به دی سال گذشته و ۵/۴ درصد نسبت به آذر امسال افزایش داشته است. قیمت قند ۱/۴۳ درصد و قیمت شکر نیز ۳/۳۸ درصد نسبت به دی سال گذشته افزایش داشته است.
علاوه بر اقلام ذکرشده، معاون اقتصادی استانداری تهران از افزایش قیمت نان در تهران در پی افزایش قیمت خرید تضمینی گندم برای سال آینده خبر داد و شوک جدیدی به سفرههای مردم وارد کرد. واقعیت این روزهای بازار اقلام مصرفی مردم نشان میدهد قیمتها با وعدههای واردات یا برگزاری نشست خبری کاهش نمییابد، ضمن اینکه بهانههایی مانند افزایش نرخ ارز و افزایش صادرات از متولیان سفرههای مردم پذیرفته نیست.
بنا بر این گزارش، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده است که برای برخی مواد غذایی و محصولات کشاورزی قرار شد قیمتهای مشخصی اعلام و خارج از آنها مشمول تعزیرات شود. وی اضافه کرد که برخی افراد مدام به دنبال افزایش قیمتها هستند و هر جایی که افزایش قیمت غیرمنطقی باشد، حتماً مقابل آن ایستادگی خواهد شد.
با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی، دولت در ماههای اخیر تلاش کرده است که اختیارات ویژهای برای تنظیم بازار کسب کند. حال با این مصوبه سران سه قوه و اعطای اختیارات ویژه به ستاد تنظیم بازار، دیگر بهانهای برای افزایش قیمتها وجود ندارد و انتظار میرود دولت راهکاری عملی برای کنترل قیمتها ارائه دهد.