سیروس خندان در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به دلایل شکلگیری انقلاب اسلامی، اظهار کرد: مرکز اسناد انقلاب اسلامی مجموعه شعارهای مردمی را گردآوری کرده است و آنچه از این شعارها، راهپیماییها و دیوارنوشتهها به دست آمده، نشان میدهد که انقلاب اسلامی ایران برخاسته از مطالبات دیرینه مردم برای تحقق عدالت، آزادی، ظلمناپذیری، استقلالخواهی و حفظ تمامیت ارضی بوده است که همه اینها در حاکمیت ارزشهای الهی و اسلامی نمود یافت.
وی خاطرنشان کرد: در شرایطی که رژیم پهلوی وابستگی شدیدی به بیگانگان داشت و استقلال کشور را نادیده میگرفت، انقلاب اسلامی با رهبری حضرت امام خمینی (ره) و با حضور مردم شکل گرفت. سه ضلع مردم، رهبر و ایدئولوژی دینی، پایههای اصلی این تحول عظیم بودند. وابستگی رژیم پهلوی به قدرتهای خارجی مردم را بهشدت آزار میداد؛ تا جایی که حتی در تصمیمگیریهای داخلی نیز، شاه تابع دستورات آمریکا بود. این وادادگی، مردم را به واکنش واداشت و با به صحنه آمدن آنان، انقلاب اسلامی شکل گرفت.
تفاوت انقلاب اسلامی با دیگر انقلابهای جهان
دبیر هماندیشی اساتید دانشگاه آیتالله العظمی بروجردی (ره) در مقایسه انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلابهای جهان گفت: بسیاری از انقلابهای جهان، پس از پیروزی دچار انحراف شده و از اهداف اولیه خود فاصله گرفتند، اما انقلاب اسلامی ایران با وجود تمام فشارها و چالشها، همواره در مسیر پیشرفت باقی مانده است. برخلاف انقلابهای مادیگرایانهای مانند انقلاب فرانسه و روسیه، انقلاب اسلامی ایران مبتنی بر ایمان دینی، الهامگرفته از عاشورا و متکی بر مردم بود. این انقلاب، نه تنها حکومتی را سرنگون کرد، بلکه الگوی جدیدی از حکمرانی دینی را ارائه داد که تاکنون پایدار مانده است.
خندان با اشاره به دلایل ماندگاری جمهوری اسلامی تصریح کرد: پیوند مستحکم میان مردم، دین و رهبری، عامل پایداری انقلاب بوده است. با وجود مداخلات خارجی، تحریمها و جنگهای تحمیلی، جمهوری اسلامی همچنان بر سه پایه ایمان، همراهی مردمی و رهبری حکیمانه استوار مانده است. دشمنان انقلاب تلاش کردند این پیوند را بشکنند، اما موفق نشدند.
وی با اشاره به مهمترین تهدیدات جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: دشمنان همواره در تلاشاند با استفاده از جنگ ترکیبی، تحریف واقعیتها و عملیات روانی، انقلاب را تضعیف کنند. از جنگ تحمیلی و تحریمهای شدید اقتصادی گرفته تا فتنههای داخلی و جنگ نرم، همه در همین راستا بوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه ادامه داد: البته کوتاهی برخی مسئولان و نادیده گرفتن دغدغههای مردم نیز میتواند نارضایتی ایجاد کند. اما ملت ایران، به سبب آگاهی و تجربه تاریخی خود، اجازه ندادهاند که این تهدیدها به تغییر مسیر انقلاب منجر شود. امروز، وفاق ملی و همدلی برای حل چالشهای اقتصادی و فرهنگی، مسئولیتی سنگین بر دوش همه ماست.
اسلامیت و جمهوریت؛ دو بال انقلاب
خندان در خصوص لزوم توجه همزمان به اسلامیت و جمهوریت نظام تأکید کرد: جمهوری اسلامی، نه به استبداد فردی وابسته بوده و نه به دموکراسی غربی یا ایدئولوژیهای شرقی، بلکه الگوی خاص خود را دارد که جمهوریت و اسلامیت را در کنار هم تعریف کرده است.
وی یادآور شد: جمهوریت شکل حکومت است و اسلامیت ماهیت آن. این دو بال در کنار یکدیگر معنا پیدا میکنند و بقای انقلاب اسلامی در گرو حفظ هر دو اصل است. ملت ایران با تقدیم هزاران شهید، این دو اصل را امضا کردهاند و هیچگاه از آنها عقبنشینی نخواهند کرد.
دبیر هماندیشی اساتید دانشگاه آیتالله العظمی بروجردی (ره) با اشاره به اینکه کدام اصول انقلاب خدشهناپذیر هستند و چه اهدافی در شرایط کنونی نباید اولویت داشته باشند، اضافه کرد: ولایتپذیری، استقلال، آزادی، عدالت، مردمسالاری دینی، حمایت از مستضعفان، مقابله با سلطهطلبی بیگانگان، تمامیت ارضی و مشارکت اجتماعی، اصول تغییرناپذیر انقلاب اسلامی هستند، اما برخی از اولویتهای انقلاب، متناسب با شرایط روز نیاز به بازنگری دارند. امروز، عدالت اقتصادی و رفع مشکلات معیشتی مردم، از اصلیترین وظایف مسئولان است.
خندان با اشاره به راههای همراه نگه داشتن مردم در شرایط کنونی بیان کرد: مردم ستون اصلی انقلاب هستند و اعتماد آنها، سرمایهای گرانبها برای نظام است. اگر این اعتماد تضعیف شود، جمهوری اسلامی دچار آسیب خواهد شد. ازاینرو، شفافیت، پاسخگویی و عدالتمحوری، از وظایف اساسی مسئولان است که باید در اولویت قرار گیرد.
دهه فجر امسال؛ آگاهیبخشی و امیدآفرینی
وی با اشاره به ویژگیهای دهه فجر امسال، گفت: امسال در شرایطی به استقبال دهه فجر میرویم که دشمنان انقلاب بیش از پیش به شبههافکنی و ایجاد یأس در جامعه میپردازند. ازاینرو، انتقال پیام انقلاب با تبیین دستاوردها، روشنگری واقعیتها و مقابله با تحریف تاریخ، وظیفهای مهم برای همگان است.
این عضو هیات علمی با اشاره به بیت ما برای آنکه ایران خانه خوبان شود، خون دلها خوردهایم، گفت: به حکم عقل و شرع باید این ثمره گرانبها را با تلاش مضاعف حفظ کنیم.
انتهای پیام