شناسهٔ خبر: 71177221 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

کشف بیش از ۱۳ هزار ماینر در ۱۰ ماه/ بیشترین ماینر‌های غیرمجاز در کجا کشف شده‌اند؟

«مصرف برق هر ماینر به اندازه برق ۱۰ خانوار است.» این جمله را معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر گفت و اضافه کرد که بیش از ۱۳ هزار ماینر در ۱۰ ماهه ابتدایی امسال کشف شده که عمده این ماینر‌ها در منازل شهری و روستایی، کارگاه‌ها و دامداری‌ها کشف شده‌اند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

طبق آمارهای ارائه‌شده، مراکز استخراج رمزارز در کشور در چند وقت اخیر افزایش یافته و این موضوع به‌دلیل افزایش قیمت رمزدارایی‌ها و دلار است.

با وجود اینکه در ایران، فعالیت مجاز ماینینگ تعریف شده، اما همواره برخی از افراد اقدام به واردات غیرمجاز ماینر‌ها به کشور می‌کنند و از این دستگاه‌ها در بخش‌های مختلف روستایی، کشاورزی، خانگی، کارگاه‌های کوچک استفاده می‌کنند که این مسئله بار پیش‌بینی نشده زیادی را به شبکه برق کشور تحمیل می‌کند.

سهم ۱۰ تا ۲۰ درصدی فشار ماینر‌های غیرمجاز به شبکه برق

محمد اله‌داد، معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر در گفت‌و‌گو با میزان، در رابطه با آمار دقیق کشف ماینر‌ها از ابتدای امسال گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان دی بیش از ۱۳ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز کشف و شناسایی شده است.
 
وی در مورد اینکه عمده این ماینر‌ها در کدام بخش‌ها کشف شده، عنوان کرد: ماینرهای غیرمجاز عمدتاً در منازل شهری و روستایی، کارگاه‌ها و دامداری‌ها کشف شده است.

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر در مورد نحوه تشخیص برخی از ماینر‌ها که با استفاده از برق‌ غیرمجاز کار می‌کنند، گفت: با استفاده از داده‌کاوی و نیز گزارش شهروندان مسئولیت‌پذیر و همکاران صنعت برق این ماینر‌ها شناسایی می‌شوند.
 
اله‌داد با اشاره به سهم ۱۰ تا ۲۰ درصدی فشار ماینر‌های غیرمجاز به شبکه برق و نقش آنها در ناترازی برق، اظهار کرد: برآورد میزان بار ماینر‌های غیرقانونی بین هزار تا هزار و ۵۰۰ مگاوات است؛ به دلیل اینکه هیچ کنترلی بر زمان و میزان مصرف ماینر‌های غیرمجاز وجود ندارد و این دستگاه‌ها مصرف‌کننده ۲۴ ساعته هستند قطعا در بروز ناترازی صنعت برق تاثیر دارند.

آسیب ماینر‌های غیرمجاز به مشترکان برق

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر مصرف برق هر ماینر را به اندازه برق ۱۰ خانوار دانست و گفت: ماینر‌های غیرمجاز اثر مخربی بر تاسیسات شبکه و نیز وسایل برقی مشترکین دارد و مصرف برق هر ماینر بین ۲ تا ۴ کیلووات است.

وی با بیان اینکه تفاوتی بین مصرف ماینر مجاز و غیرمجاز وجود ندارد، عنوان کرد: نکته‌ای که وجود دارد این است که ماینر غیرمجاز بدون مجوز و پروانه بهره‌برداری و در مکان‌هایی که شبکه برق، ویژه عموم مردم است به کار گرفته می‌شود و این موضوع آسیب جدی به همسایگان و سایر مشترکان هم‌جوار را درپی دارد.

پاداش یک تا ۵۰ میلیون تومانی به عاملین شناسایی ماینر‌های غیرمجاز

اله‌داد با اشاره به اینکه در هر مکانی امکان استفاده از ماینر غیرمجاز برای استخراج رمز ارز وجود دارد، گفت: شرکت توانیر با جدیت برخورد و توقیف ماینر‌ها را در دستور کار دارد؛ به همین منظور این شرکت سامانه پیامکی به شماره ۳۰۰۰۵۱۲۱ را برای دریافت گزارش‌های مردمی به خدمت گرفته است و برای عاملین شناسایی به ازای هر ماینر از یک میلیون تومان تا سقف ۵۰ میلیون تومان پاداش پرداخت می‌کند.

بر این اساس در ۳ ماهه اخیر بیش از ۴۰ میلیارد ریال پاداش به اطلاع‌دهندگان ماینرهای غیرمجاز پرداخت شده است.

روند افزایشی نرخ بیت‌کوین، عامل اتصال بیشتر ماینر‌های غیرمجاز به شبکه برق

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر افزود: روند افزایشی نرخ بیت‌کوین باعث شد ماینر‌های غیرمجاز بیشتری به شبکه متصل شوند به‌گونه‌ای که آمار کشفیات ماینر‌های غیرمجاز در ماه‌های اخیر روند افزایشی داشته است.

اله‌داد در مورد تجربه سایر کشور‌ها در نحوه برخورد با استخراج غیرمجاز رمزارز گفت: در کشور‌های مختلف مانند روسیه و چین استخراج عمومی رمزارز ممنوع است و در کشور‌های اروپایی نیز در مورد استخراج غیرقانونی رمزارز تدابیر قضایی و امنیتی شدیدی اتخاذ می‌شود. 

الزامات قانونی فعالیت مراکز استخراج رمزارز در ایران

وی با اشاره به الزامات قانونی فعالیت مراکز استخراج رمزارز در ایران اظهار کرد: از جمله الزامات قانونی استخراج رمزارز در ایران مشخص‌بودن مالک و محل فعالیت هر ماینر و نیز ثبت کد رهگیری برای هر دستگاه است و در صورت نبود هر کدام از این الزامات فعالیت مراکز استخراج رمزارز غیرقانونی و مشمول برخورد و مجازات قضایی خواهد بود. 

معاون انتقال و تجارت خارجی توانیر با بیان اقدامات وزارت نیرو برای جلوگیری از مصرف غیرمجاز برق توسط مراکز استخراج رمزارز، گفت: رصد مستمر و پایش نقاط مصرف برق، تعیین مراکز مشخص و قانونی برای استخراج رمزارز، تعیین پاداش برای معرفی مراکز غیرقانونی استخراج و تدوین تعرفه‌های پلکانی برق برای جلوگیری از مصارف مازاد از جمله اقدامات وزارت نیرو برای جلوگیری از مصرف غیرمجاز برق توسط مراکز استخراج رمزارز است. 

وی افزود: در دستور اخیر مدیرعامل شرکت توانیر مقرر شده است انشعاباتی که به‌طور غیرقانونی مبادرت به استخراج رمز ارز به‌ویژه در منازل، فروشگاه‌ها و دامداری‌ها می‌کنند، جمع‌آوری و به‌طور دائم برچیده شوند.

اله‌داد با تاکید بر ضرورت همکاری و هم‌افزایی دستگاه‌های نظارتی، انتظامی و قضایی برای ممانعت از فعالیت مراکز استخراج رمزارز غیرمجاز در کشور اظهار کرد: رسیدگی به فرار مالیاتی مراکز غیرقانونی استخراج رمزارز، جلوگیری از ورود غیرمجاز ماینر به کشور، برخورد بازدارنده با افراد خاطی و امحای دستگاه‌های ضبط‌شده از جمله موضوعات مهمی است که در سایه همکاری سایر دستگاه‌ها می‌تواند به جلوگیری از سوء استفاده‌ها در این حوزه کمک شایانی داشته باشد.

انتهای پیام/